Lehel
17 °C
27 °C

Mobilt kapnak az ötévesek

2003.08.11. 23:01
Már nemcsak a tinédzserek járkálnak saját mobiltelefonnal, hanem az alsó tagozatos általános iskolások, sőt, az óvodások is, derült ki egy piackutató cég felméréséből. Jelenleg minden kilencedik 5-9 éves gyermeknek van telefonja, de a cég becslései szerint 2006-ra már minden ötödiknek lesz saját készüléke. A mobilfelhasználók körében ez a leggyorsabban bővülő csoport.
A mobiltelefonok biztonságáról készített tanulmány nem bizonyítja a készülékek káros hatását, ennek ellenére azt javasolja, hogy a gyermekek lehetőleg minél kevesebb ideig használják azokat, mivel még fejlődik az agyuk és vékonyabb a koponyájuk, tehát a rádióhullámok könnyebben áthatolnak azon.

A mobilgyártók azt állítják, hogy a tizenhat évnél fiatalabb korosztályt nem vették célba, ugyanakkor néhány kiegészítőjük és csengőhangjuk kifejezetten a fiatal gyermekeket érdeklődését keltheti fel.

Veszélyes óvintézkedés

A szülők többsége azért vesz mobiltelefont gyermekének, hogy az vészhelyzetben azonnal telefonálhasson nekik. A mobileYouth felmérése szerint 2000-ben még kevesebb, mint nyolcvanezer 5-9 éves rendelkezett mobiltelefonnal, idén azonban már négyszázezer.

A mobiltelefonok sugárzó hatását tanulmányozó Colin Blakemore professzor, az Oxfordi Egyetem munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy a szülőknek sokkal jobban kellene figyelniük gyermekük mobilhasználatára. Jelenleg semmi sem bizonyítja a mobiltelefonok veszélyességét, ennek ellenére szükség van az elővigyázatosságra, mivel ez egy új technológia, és a vele foglalkozó tudomány is még fejlődik.

"A gyermekekre sokkal jobban kell vigyázni, hiszen ha van valamilyen hatás, akkor az sokkal szélsőségesebb, mint a felnőttek esetében" - mondta Blakemore, aki szerint a gyermekeknek inkább szöveges üzeneteket kellene írniuk, és nem beszélniük a mobiltelefonjukon, mert így sokkal kevésbé vannak kitéve a rádióhullámok hatásának.