Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

A James Bond-életérzés

2003.08.09. 13:06
Hatvanas éveket idéző csúcsmobil műkörömre optimalizált gombokkal, beépített képszerkesztővel, ördögi kacajjal és lemeríthetetlen akkuval.
Az már az első Liszt Ferenc téri sörözés alkalmával kiderült, hogy a Sagem MyX6 nem az a telefon, ami már puszta jelenlétével a zsíros borravaló, esetleg az előnyös házasság lehetőségét idézi fel a pincérlányokban.

Borotva retró

A kihajtható, lecsúsztatható, fél kézzel felpattintható csúcsmobilokhoz képest első ránézésre szerény, visszahúzódó jelenség, elölről leginkább egy high-tech tolltartóra hasonlít, hátulnézetből viszont olyan, mint egy hatvanas évekbeli borotva. Ha pozitív asszociációkat akarnánk kelteni, Sean Conneryt és James Bondot kéne emlegetnünk, mivel a Sagem csúcsmodellje bizonyos fényviszonyok mellett, vagy a szemlélő tudatmódosult állapotában leginkább egy olyan hidegháborús kémszerszámra hasonlít, amely egyszerre beretva, adóvevő, mikrofilmes fényképezőgép és persze detonátor.

Pedig a Sagem MyX6 nem éppen elavult darab: a beépített kamera, a színes kijelző, a naptár, az infraport, a több mint két megás memória vagy a Java-kompatibilitás arról árulkodik, hogy a cég mérnökei a túlhajszolt menedzsereket, és persze a gazdag szülő elkényeztetett gyermekeit célozták meg a készülékkel. A gyönyörű, hatvanötezer színben villogó kijelző mellett természetesen vannak sokszólamú csengőhangok is, sőt bármilyen előre felvett dallamot, vagy zörejt is beállíthatunk a hívás jelzésére, én például rendszeresen a Jackson Five klasszikus taktusaival égettem le magam, de a gyári minták között találunk többek közt pokoli röhögést az őrület szélén táncoló Jockey Ewing ajánlásával, gótikusan kongó toronyórát, vagy éppen ködkürtöt.

A multimédia-életérzés fokozására kamerát is szerelt a Sagem a telefonba, ráadásul a digitális zoom és az állítható fényerőértékek mellett még egy apró képszerkesztő szoftvert is elhelyeztek a készülékben, így szegélyekkel, feliratokkal és különböző effektekkel is manipulálhatjuk a megörökített pillanatokat.

Extrémteszt és a fájóan éles gombok

Természetesen nem hibátlan az MyX6, itt vannak rögtön a tárcsázásra szolgáló gombok, amik az óriási képernyő miatt olyan picik, hogy legfeljebb a műkörmökkel felszerelkezett második feleségek és szoláriumos kisasszonyok használhatják kényelmesen, és persze az éles menübillentyűk, amelyek megszorongathatnák a Siemens S55-öst az "Év legkényelmetlenebb kezelőfelülete" címért folytatott küzdelemben.

Emellett rosszalló megjegyzést érdemel a telefon menürendszere is, amely bonyolult és lassú, például egy SMS-t a megírás után minimum hat kattintással tudunk csak elküldeni, de zavaró az is, hogy a telefon egyetlen gombja sem programozható, alapállapotban a két gyorsbillentyű a legritkábban használt funkciókat, a kamerát és a wap klienst indítja el.

Esztétikai szempontból sem meggyőző a Sagem MyX6 szoftvere, de erről már a Vodafone szakemberei tehetnek. Bár az összes menüpont grafikus, sőt a legtöbb még animált is, de sajnos mindezt csak a cég hivatalos piros-fehér színösszeállításában csodálhatjuk meg, mintha a Windows kizárólag Bill Gates kedvenc penészzöld-nekrofilszürke árnyalataiban futna.

Ráadásul a telefon a teszt alatt kétszer is lefagyott, egyszer amikor két beszélgetés közt próbáltam meg váltani, egyszer pedig misztikus okokból pont abban a pillanatban, hogy Shaggy, a jamaicai Galambos Lajos belépett a Sziget sajtósátorába. Ennek ellenére a készülék jól bírta a fesztivál idejére időzített extrémtesztet, ugyan a sörrel és egyéb alkoholtartalmú folyadékokkal szembeni ellenállást nem vizsgáltam, de az biztos, hogy a por és a sár nem tudta legyőzni. A fesztiváljárók és a kempingezők ráadásul azért is jól járnak az MyX6-ossal, mert a készülék telepkímélő üzemmódban, készenléti állapotban kikapcsolt képernyővel bizonyítottan nagyon sokáig bírja, nálam még a gyári adatoknál is jobb eredményt ért el.

A Sagem MyX6-os bruttó 59 990 forintért kapható Vitamax csomagban és húsz ezer forinttal olcsóbban előfizetéssel a Vodafone-nál.