Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hermeneutika és mobilkommunikáció

2003.04.26. 11:29
Rohanó hétköznapjaink egy-egy jellemző részlete, kedves tárgya gyakran jóval könnyebben megragadható, megérthető, ha egy irodalmi alkotás tükrében szemléljük. Az Index Irodalmi Collegiuma ezért most egy ismeretlen kortárs szerző írását használja sorvezetőnek, hogy minél átfogóbb képet adhasson a Siemens S55-ös mobiltelefonról.
Úgy jó az élet, ha zajlik címmel jelent meg a névtelenségbe burkolózó szerző írása a Siemens honlapján. A mű középpontjában egy mobiltelefon, modern életünk jellegzetes, már-már emblematikus eszköze áll. Az író leheletfinom mozdulatokkal közelít tárgyához, apró, villanásnyi képekben ábrázolja. Jól tetten érhető ez a törekvés a következő mondatban: "A karcsú és könnyű S55 a beépített MMS, Bluetooth technológia, és a csatlakoztatható, beépített vakus kamera révén tökéletes útitárs mindazok számára, akik szeretik az izgalmakkal teljes, mozgalmas életet."

Tekintse meg galériánkat
A szerző finom kézzel vezeti az olvasót az objektív ábrázolás felől a személyes sík felé, és egyúttal az utazás, az eseményekben gazdag élet dinamikus képeit is beemeli a műbe. Majd váratlan ritmusváltás érezhető, szédítő sebességgel tágul a horizont: "A háromsávos technológiának köszönhetően a felhasználók a világ szinte minden tájáról telefonálhatnak."

Te meg a világ

Aztán a szerző, mintha megijedne, hirtelen megtorpan: "A Java technológia, a kibővített szervező, és a rugalmas memória a hivatali- és a magánélet összehangolásában segít" - itt újra a mindennapok képeit láthatjuk. Ebben a bekezdésben a személyes és a közösségi tér, a mikro- és a makrokozmosz közeledése, egybeolvadása ábrázolódik, ami rohanó világunkat egyre inkább jellemzi; a gyors képváltások, a zaklatott ritmus talán ezt az "ezredvégi" nyugtalanságot is kifejezni hivatott.

A szerző azonban nem engedi, hogy a feszültség eluralkodjon a művön: "Az inspiráló pillanatok rögzítésére és másokkal való megosztására az S55 lehetővé teszi a multimédiás üzenetküldést" - írja, ezzel érzékeltetve, hogy a modern lét bővelkedik szép pillanatokban is, a műszaki fejlődés nem csupán az elidegenedést, de a közösség újbóli összekovácsolódását is hozhatja. A mű fő üzenete: válaszúton áll az emberiség, és a döntés mindenki személyes felelőssége. Az ismeretlen író szuggesztív stílusa és az erőteljes kérdésfelvetés minden újraolvasáskor elmélkedésre késztetheti a figyelmes olvasót.

A dolgot őt magát nézzük

A modern irodalomkritika azonban nem engedheti meg magának, hogy szó nélkül menjen el a biográfiai adalékok mellett, lehetőség szerint meg kell vizsgálnunk, hogy mi késztethette a szerzőt a fenti megindító sorokra. "Az olvasó nem hajlandó megelégedni a versben rejlő benső igazsággal, külső, reális támasztékokra van szüksége" - írja Török Sophie már 1933-ban, a Nyugat hasábjain megjelent Költészet és valóság című esszéjében. Lássuk tehát magát az S55-öst.

Már első látásra is megragadja a szemlélő figyelmét a telefon formatervezése: az utóbbi évek talán legszebb darabját tisztelhetjük benne. Jellegzetes a billentyűk elrendezése: a gombok egybefüggő felületet alkotnak, a kezelhetőség érdekében az egyes sorok lépcsőzetesen helyezkednek el. A navigációs gombok fényes ezüstszínben pompáznak, bár a két szélső kissé (nagyon) hegyesre sikerült.

A készülékhez tartozó kamera kiválóan alkalmas a fényképezés mint irodalmi segédtudomány művelésére, jó minőségű képeket készíthetünk vele nagy kortárs írókról, költőkről, ráadásul a vakunak köszönhetően füstös irodalmi klubokban is használható. A képeket viszont inkább számítógépen érdemes megtekinteni archiválás előtt, mivel a 101x80-as kijelző erre nem igazán alkalmas.

Zsengék

Tekintse meg galériánkat
Az írás töredezett, szaggatott stílusa talán a készülék menürendszerének hasonló jellemzőit kívánja leképezni az irodalom eszközeivel. A menü felépítése gyakran áttekinthetetlen, logikája hosszabb elmélyülést kíván, a felületes szemlélőnek nem nyílik meg egykönnyen. A telefonban beépített diktafon van, mely a készülék oldalán található gombbal hozható működésbe. A memóriája három és fél percnyi versötlet, novellatöredék rögzítésére ad lehetőséget.

(Bár nem vág szorosan a témánkba, de itt meg lehet említeni, hogy a készülék tömege 85 gramm, egy feltöltéssel 12 napig bírja, beszélgetési ideje 6 óra. A telefonkönyvbe 250 bejegyzés fér, az egyes számokhoz akár 14 bejegyzés is hozzárendelhető. A készüléket ki lehet hangosítani, és képes a polifonikus csengőhangok lejátszására. Infra, Bluetooth, GPRS, hangtárcsázás, WAP, Java-alkalmazások - ezek mind-mind egy csúcskategóriás mobil elmaradhatatlan jellemzői.)

A mű értelmezésében az is sokat segíthet, ha a szerző korábbi írásait is górcső alá vesszük: a Mindent tartalmaz, és mégis kicsi című ifjúkori zsengében is fel-felbukkannak azok a jellegzetes eszközök, melyek későbbi írásait oly naggyá tették. "Az S25 tömérdek kivételes tulajdonsága mellett olyan kicsi, hogy zsebre lehet vágni. A lenyűgöző készülék kis súlyú, megbízható, és órákig működik. Remekül néz ki, és egyszerűen használható" - az írói szárnypróbálgatás jellemző fésületlensége ellenére a jól kiválasztott, már-már a naturalizmus határát súroló képek máig erőteljesen hatnak. A szerző minden írásában nagyfokú tudatossággal fog a mások által talán banálisnak mondott témák ábrázolásába is, így csak reményünket fejezhetjük ki, hogy még találkozunk vele ezeken a hasábokon.