Zsófia
17 °C
21 °C

Összkomfortos mobil csajoknak

2003.04.08. 15:48
Az Index szemfüles munkatársai azonnal felfedezték, hogy a Nokia 7210-es úgynevezett női telefon, ugyanis a dobozán nők ugrándoznak, a készülék hátlapján pedig elegáns, ovális berakás található. Az ismertető szerint a telefon "új elrendezésű billentyűzetével merész formában sugározza a város szívének divatját".
Egy rosszindulatú kolléga szerint abból is látni, hogy a 7210-es női telefon, hogy esetében a dizájn felülkerekedett a funkcionális megfontolásokon. A szokatlan elhelyezésű gombok ugyanis oly módon sugározzák a város szívének divatját, hogy a szélsők a telefon peremén körbefutó, alul ívelt ezüstös sávba kerültek, a többi pedig nagyjából V-alakot formáz. A billentyűzet kezelése mindennek ellenére hamar megszokható, de a nőitelefon-hatást fokozza, hogy a készüléket kizárólag körömmel lehet ki- és bekapcsolni.

Sajátos elosztás

Gombok

A funkciógombok elosztása is sajátos: a főhelyet négy navigációs billentyű foglalja el, kétoldalt a választógombok "összenőttek" a hívásfogadó- és megszakító billentyűkkel (polgári nevükön a zöld és piros gombokkal), ez kezdetben sok mulatságos félreértésre adhat alkalmat. A készülék oldalán egy hangerőszabályzó is található.

A telefon háromnormás, és nagyjából mindent tud, amit ettől az árkategóriától elvárni: MMS, WAP, GPRS, infravörös kapcsolat, többszólamú csengőhangok, prediktív szövegbevitel, sőt még rádió és naptár is van benne. A 128x128-as felbontású színes kijelző 4096 színt tud megjeleníteni, a grafika minősége különösen szépre sikerült. A telefon támogatja a Javát, ennek köszönhetően szabadon választott alkalmazásokat - például játékokat, szervezőprogramot vagy mértékegység-átváltót - lehet rá letölteni.

Kamera + fülhallgató
A telefont beszélgetés és rádióhallgatás közben is ki lehet hangosítani (az utóbbi esetben sajnos ugyanúgy be kell dugni a fülhallgatót, tudniillik az az antenna). Apró kényelmetlenség, hogy a kihangosításig csak több gombnyomással lehet eljutni, ez például vezetés közben nem annyira előnyös.

Egyszerű, de nagyszerű

A kiegészítők láttán minden tesztelő elégedetten csettinthet: a Nokia itt egyből két egyszerű, de nagyszerű újítással is szolgál: a kamera nem közvetlenül csatlakoztatható a készülékhez, hanem egy kábellel, ennek köszönhetően fényképezéskor nem kell a telefonnal szerencsétlenkedni. A kamerához kapcsolható fülhallgató és a headset patenttel rögzíthető a nyak mögött, így nincs szükség csíptetőre, és a fület sem kínozza a kiegészítők súlya.

Az úgynevezett Pop-Port interfészcsatlakozó a 7210-esben jelent meg először, a jövőben állítólag a Nokia telefonokban elsősorban ezt használják majd. A Pop-Port azonosítani tudja a tartozékokat, sztereó hangot és gyors adatkapcsolatot biztosít. A csatlakozó azonban nem tűnik túl stabilnak, a dugasz könnyen kiugorhat a helyéről, bár lehet, hogy ez csak a tesztpéldány hibája volt.

Sokáig bírja

Színes

A készülék tömege akkumulátorral együtt 83 gramm, méretei 106 x 45 x 17,5 mm. A telefont átlagos használat mellett csak nagyon ritkán kell feltölteni; készenléti ideje a specifikációk szerint tíz nap, a beszélgetési idő maximum 4 óra.

A telefonkönyvbe 300 bejegyzés fér, a telefon 150 SMS-t vagy 50 képes üzenetet tud tárolni, 250 naptárbejegyzés és 30 emlékeztető rögzíthető a memóriában. Az MMS-ek, csengőhangok, képek és a Java-alkalmazások 725 kB-on osztoznak.

A 7210-es három színben kapható, de további elő- és hátlapokat is lehet hozzá vásárolni. A menürendszer a Nokiákban megszokott módon épül fel, természetesen színes-szagos grafikákkal felturbózva. A színes kijelző ellenére a menük megjelenítése nem különösebben lassú, de a bosszantóan nehéz játékok miatt az ideggyengeségben szenvedők mégis jobban teszik, ha másik telefont választanak.