Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nokia 6310i - megkésve bár, de törve nem

2002.07.10. 10:20
A tavalyi csöndeske premier után közel fél évvel a Nokia újra piacra dobta 6310-es telefonját, hátha egy i betűvel kiegészítve sikerül leváltania a precíz köröket befutott 6210-es bizniszmodelljét. A készülék legfőbb újításai - háromsávos worldwide lefedettség, letölthető javás játékok és alkalmazások - nem serkentik túlságosan a látványos újdonságokra, villódzó-színes-polifónikus üzenetekre vágyó IT-junkie-k nyáltermelését.
A Nokia 6310i tavaly az év telefonja lehetett volna, 2002 nyarán viszont egy letűnőfélben lévő generáció utolsó darabjaként főleg azok érdeklődésére tarthat számot, akik például használhatatlanná zúzták 6210-es telefonjukat, vagy csak unják a színét és zökkenőmentesen, minimális szoftverfrissítéssel szeretnének felkészülni a XXI. század mobil multimédiás agymenésére.

Triband - végre-valahára

A Nokia termékmenedzsereinek valamilyen megmagyarázhatatlanul bizarr elképzelése folytán csak 2002-ben, a 6310i megjelenésével vette fel a fonalat a cég a konkurens termékekben évek óta meglévő háromnormás antennával. Az Európa, Afrika és Ázsia mellett végre Amerikában is használható Nokia telefon makacs és fájdalmas idiotizmusnak vetett véget.

A Java az idei mobilsláger?

A való világban(tm) használható újszerű funkcióként értékelhető a Java-technológia (J2ME) megjelenése. A gondos kézzel válogatott játékok (a mindenvivő Snake II, a lövöldözős Space Impact és a csavarós Bumper-flipper) szénné játszása után is van élet a Nokia 6310i-ben. Remélhetőleg hamarosan tucatszámra jelennek meg ingyenesen letölthető javás játékok (kezdetnek érdemes a Midletet figyelni), addig a gyárban telepített a Racket-teniszt lehet véletlenül letörölni.

A Java apró, hasznos alkalmazások telepítésével kecsegteti a júzereket masszív, dinamikusan felosztható 178K memóriányi területen (a naptár is ezt kajálja egyebek közt). Alapfelszerelésként egy mértékegység-átszámítás és egy világóra került a memóriába 38K-nyi helyen, emellé wapról vagy számítógépről kábelen, infrán lehet újabbakat nyomni. Míg a telefon élettartamát jelentősen növelheti az alkalmazások bővíthetősége, egyelőre bután néznek az emberre, ha azt kérdezi a gyártótól, mennyire lehet - ha egyáltalán - vírusszinten visszaélni a dologgal.

Bosszantó apróságok

SMS-írásban a Nokia telefonok nem is olyan régen verhetetlenek voltak, de a négyirányú navigáció a 6610-es őszi megjelenéséig várat magára. Továbbra is nehezen indokolható, hogy az üzenetek miért a statikus memóriában kaptak helyet, és miért csak max. 150. Ugyan a telefonkönyv memóriájában a 6210-el szemben immár az összes számtípus és szövegtípus (email, postacím, honlap és jegyzet) feltölthető, sikerült megoldani, hogy a telefonkönyv böngészésénél a név alatt ne látszódjon a teljes telefonszám a típus ikonja miatt.

Adatok
Tömeg: 111 g (ultravékony akkumulátorral)
Méretek: 129 x 47 x 17-21 mm, 97 cm3
Beszédidő: 3 óra 15 perc - 6 óra (GSM 900/1800) 4 óra - 7 óra 30 perc (GSM 1900)
Készenléti idő: max. 17 nap
Legfontosabb jellemzők: Java-alapú letölthető alkalmazások, GPRS-en keresztüli WAP (1.2.1-es böngészővel), HSCSD, vezeték nélküli Bluetooth-összeköttetés, mobiltárca
Működési frekvencia: GSM 900/1800/1900

Másik gyengéje a 6310i-nek az egyszínű kijelző, ami a konkurenseknél már egy ideje elérhető 4096 színnel szemben szóviccesen halovány (ezt szintén a 6610 orvosolja elsőként átlagkonzumerszinten). A telefon ugyanígy sovány MMS-téren, a grafikai fogyatékosság ismeretében ezt talán jobb is, hogy nem erőltették.

Ennél direktebb szívatás, hogy a Java-programok telepítéséhez szükséges Application Installert egyszerűen lefelejtették a telefonhoz mellékelt szoftvercsomag 4.8-as verziójából, a javított, 4.81-es változat a maga diszkrét 26 megájával kellemetlenül időigényes letöltés lehet modemen (így nálam is, miután a derék UPC-sek egy hónapja költözés címszó alatt tarkónlőtték a kábeltévés internetet).

Hagyomány és stabilitás

Pozitív fordulat, hogy minden korábbi Nokiánál nehezebben fagyasztható a telefon. Természetesen megmaradtak benne az utóbb bevezetett funkciók, úgymint GPRS, HSCSD, Bluetooth, kétperces hangrögzítő, teendők listája (magyarul todo), stopper és barátai. A Nokia PC Suite 4 fent említett apróbb hiányosságát leszámítva sima migrációval melengeti a korábbi 6xxx-es telefonok tulajdonosai szívét Content Copier alkalmazásával.

Összességében a Nokia 6310i-t azok fogják szeretni, akik kiforrott, bugmentes telefonra vágynak, és óvatosan figyelik, vagy nem tudják megvárni a színes kijelzős, ememeses 6610-est.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?