Ágnes
2 °C
11 °C

Nokia 6310i - megkésve bár, de törve nem

2002.07.10. 10:20
A tavalyi csöndeske premier után közel fél évvel a Nokia újra piacra dobta 6310-es telefonját, hátha egy i betűvel kiegészítve sikerül leváltania a precíz köröket befutott 6210-es bizniszmodelljét. A készülék legfőbb újításai - háromsávos worldwide lefedettség, letölthető javás játékok és alkalmazások - nem serkentik túlságosan a látványos újdonságokra, villódzó-színes-polifónikus üzenetekre vágyó IT-junkie-k nyáltermelését.
A Nokia 6310i tavaly az év telefonja lehetett volna, 2002 nyarán viszont egy letűnőfélben lévő generáció utolsó darabjaként főleg azok érdeklődésére tarthat számot, akik például használhatatlanná zúzták 6210-es telefonjukat, vagy csak unják a színét és zökkenőmentesen, minimális szoftverfrissítéssel szeretnének felkészülni a XXI. század mobil multimédiás agymenésére.

Triband - végre-valahára

A Nokia termékmenedzsereinek valamilyen megmagyarázhatatlanul bizarr elképzelése folytán csak 2002-ben, a 6310i megjelenésével vette fel a fonalat a cég a konkurens termékekben évek óta meglévő háromnormás antennával. Az Európa, Afrika és Ázsia mellett végre Amerikában is használható Nokia telefon makacs és fájdalmas idiotizmusnak vetett véget.

A Java az idei mobilsláger?

A való világban(tm) használható újszerű funkcióként értékelhető a Java-technológia (J2ME) megjelenése. A gondos kézzel válogatott játékok (a mindenvivő Snake II, a lövöldözős Space Impact és a csavarós Bumper-flipper) szénné játszása után is van élet a Nokia 6310i-ben. Remélhetőleg hamarosan tucatszámra jelennek meg ingyenesen letölthető javás játékok (kezdetnek érdemes a Midletet figyelni), addig a gyárban telepített a Racket-teniszt lehet véletlenül letörölni.

A Java apró, hasznos alkalmazások telepítésével kecsegteti a júzereket masszív, dinamikusan felosztható 178K memóriányi területen (a naptár is ezt kajálja egyebek közt). Alapfelszerelésként egy mértékegység-átszámítás és egy világóra került a memóriába 38K-nyi helyen, emellé wapról vagy számítógépről kábelen, infrán lehet újabbakat nyomni. Míg a telefon élettartamát jelentősen növelheti az alkalmazások bővíthetősége, egyelőre bután néznek az emberre, ha azt kérdezi a gyártótól, mennyire lehet - ha egyáltalán - vírusszinten visszaélni a dologgal.

Bosszantó apróságok

SMS-írásban a Nokia telefonok nem is olyan régen verhetetlenek voltak, de a négyirányú navigáció a 6610-es őszi megjelenéséig várat magára. Továbbra is nehezen indokolható, hogy az üzenetek miért a statikus memóriában kaptak helyet, és miért csak max. 150. Ugyan a telefonkönyv memóriájában a 6210-el szemben immár az összes számtípus és szövegtípus (email, postacím, honlap és jegyzet) feltölthető, sikerült megoldani, hogy a telefonkönyv böngészésénél a név alatt ne látszódjon a teljes telefonszám a típus ikonja miatt.

Adatok
Tömeg: 111 g (ultravékony akkumulátorral)
Méretek: 129 x 47 x 17-21 mm, 97 cm3
Beszédidő: 3 óra 15 perc - 6 óra (GSM 900/1800) 4 óra - 7 óra 30 perc (GSM 1900)
Készenléti idő: max. 17 nap
Legfontosabb jellemzők: Java-alapú letölthető alkalmazások, GPRS-en keresztüli WAP (1.2.1-es böngészővel), HSCSD, vezeték nélküli Bluetooth-összeköttetés, mobiltárca
Működési frekvencia: GSM 900/1800/1900

Másik gyengéje a 6310i-nek az egyszínű kijelző, ami a konkurenseknél már egy ideje elérhető 4096 színnel szemben szóviccesen halovány (ezt szintén a 6610 orvosolja elsőként átlagkonzumerszinten). A telefon ugyanígy sovány MMS-téren, a grafikai fogyatékosság ismeretében ezt talán jobb is, hogy nem erőltették.

Ennél direktebb szívatás, hogy a Java-programok telepítéséhez szükséges Application Installert egyszerűen lefelejtették a telefonhoz mellékelt szoftvercsomag 4.8-as verziójából, a javított, 4.81-es változat a maga diszkrét 26 megájával kellemetlenül időigényes letöltés lehet modemen (így nálam is, miután a derék UPC-sek egy hónapja költözés címszó alatt tarkónlőtték a kábeltévés internetet).

Hagyomány és stabilitás

Pozitív fordulat, hogy minden korábbi Nokiánál nehezebben fagyasztható a telefon. Természetesen megmaradtak benne az utóbb bevezetett funkciók, úgymint GPRS, HSCSD, Bluetooth, kétperces hangrögzítő, teendők listája (magyarul todo), stopper és barátai. A Nokia PC Suite 4 fent említett apróbb hiányosságát leszámítva sima migrációval melengeti a korábbi 6xxx-es telefonok tulajdonosai szívét Content Copier alkalmazásával.

Összességében a Nokia 6310i-t azok fogják szeretni, akik kiforrott, bugmentes telefonra vágynak, és óvatosan figyelik, vagy nem tudják megvárni a színes kijelzős, ememeses 6610-est.