Multimédiás minimobilok a Siemenstől

2003.03.18. 10:44
A Siemens a CeBIT-en három új mobiltelefonja mellett új szolgáltatások és alkalmazások sorát mutatta be. Az M55-el egyedileg keverhetőek a hangok, a csúcsmodell SX1 telefont VGA-kamerával szerelték fel. Az egyik kiállított SL55 készüléken egy olyan alkalmazás fut, amely a képernyőn mutatja, hogy a tömegben merre járnak a listába felvett ismerősök.
SL55
Az SL55 elsősorban a kialakításával hívja fel magára a figyelmet. Zárt állapotban nem csak az alakjával, de a méretével is egy tojásra emlékeztet. A kijelzőt magában foglaló fedélből az alsó rész egyszerűen kihúzható, és így érhető el a billentyűzet. A mindössze 82 x 45 x 22 mm-es méretű MMS-készülékkel GPRS-alapon is internetezhetnek a felhasználók. Saját képek készítése céljából kiegészítőként megrendelhető a Quick-Pic kamera.

A telefon kijelzője 4096 színt képes megjeleníteni, a készülék a PC-vel infravörös csatoló, illetve soros vagy USB adatkábel segítségével kommunikál, a felhasználó szinkronizálhatja a mobil határidőnaplóját az asztali gépével, vagy modemként használhatja a telefont. A háromsávos készülék európai piaci bevezetése májusban várható.

Multimédiás törpék

Az M55 telefon az SL55-tel szemben a korábbi "M" szériás készülékek hagyományát folytatja, így örökölte a robosztus kialakítást, ám 101 x 46 x 21 mm-es méretével így is viszonylag aprónak számít. A képességei szintjén nem sokban marad le az SL55-től: MMS, GPRS és opcionális Quick-Pick kamera. Készenléti üzemmódban 250 órát, beszéd üzemmódban akár 5 órát kibír két feltöltés között.

A fiatal célközönséget az M55 a Cubasis nevű DJ alkalmazással próbálja meghódítani. Ezzel a felhasználók egyszerűen állíthatnak elő saját csengőhangokat. Bejövő hívásnál a készülék oldalán előre programozható fényjáték jelenik meg. Ezt a telefont júniusban dobják piacra.

Kamerás mobil

SX1
A Siemens legjelentősebb hannoveri újdonsága az SX1 csúcskészülék, amely a videólejátszó funkción kívül egy beépített VGA videokamerával is rendelkezik. A sajátos kialakítású SX1-en a telefon két oldalán helyezkednek el a számbillentyűk. Ez teszi lehetővé, hogy a több mint 65 000 szín megjelenítésére képes TFT-kijelző a készülék közepén foglaljon helyet.

A háromsávos SX1 a 60-as sorozaton és Java-platformon alapul. Az új Siemens telefon képes a legújabb szabványok szerinti GPRS adatátvitelre, amellyel MMS üzenetek is küldhetők és fogadhatók. A készülék a fentieken kívül rendelkezik MP3 lejátszóval, FM rádióval és egy MultiMediaCard fogadó nyílással. A PC-vel vagy kéziszámítógéppel az adatkommunikáció Bluetooth, infravörös átvitel vagy USB csatlakozó útján lehetséges.

Nyomkereső

A CeBIT-en bemutatott Siemens alkalmazások közül az ismerősöket nyilvántartó "Community Location" egy kiállított SL55-ön próbálható ki a hannoveri vásáron. A címlistába felvett ismerősökkel azonnali üzenetek válthatók, illetve a kijelzőn követhető, hogy éppen merre vannak a kiállítási csarnokban.

Mobil titkárnő

A Smart Webservices internet-alapú szolgáltatások elérését és feldolgozását biztosítja, de komplex feladatokra is alkalmas. Például ha a felhasználó a határidő-naplóban megváltoztat egy dátumot, a program képes arra, hogy minden ehhez tartozó egyéb feladat - például szálloda- vagy repülőjegy-foglalás - időpontját megváltoztassa. Az elérést egyébként nem a szokásos web-browser program, hanem egy külön erre a célra kifejlesztett, a telefonba épített szoftver biztosítja.

Érintőképernyős telefon

M55
Az egyik legfontosabb új fejlesztés a telefonokba épített 3D érintőképernyő, melyet az interakció során nem is szükséges megérinteni. Elég, ha a felhasználó ujját a képernyő felett tartja, a készülék ujja helyzetéből és távolságából kiszámítja, hogy melyik tartalmat szeretné látni, s azonnal kinagyítja azt. Az igényelt funkciók ezután érintéssel választhatók ki. A Siemens reményei szerint ez megkönnyíti a mobiltelefon menürendszerében való tájékozódást és növeli az interaktivitást. A menüpontokat még nagyobb pontossággal lehet kiválasztani és a 3D játékok "életre kelnek".

A Siemens Mobile arra is megoldást kínál, hogy mit tegyen az ember, ha a keze túl nagy a mobiltelefonhoz képest. E probléma megoldására szolgál a virtuális egér, amelynek használatához csupán egy golyóstollra van szükség. A mobiltelefonba épített kamera rögzíti a toll mozgását és közvetíti az adatokat a színes kijelzőre, így egyszerűbbé válhat a menü navigációja, vagy egyes játékok futtatása.  • Tippek
  • Bankszámla