Valér
4 °C
8 °C

Zenélő kvarcjáték a Nokiától

2003.07.04. 15:28
A Nokia 3300 öszvérkészülék: van benne telefon, böngésző, rádió, mp3 lejátszó és kvarcjátékok. Minden jóból egy kevés, ám egyik funkciója sem tökéletes.
A Nokia 3300-as készüléke az Index Dizájnügyi és Esztétikai Bizottsága szerint kimondottan csúnya. A narancssárga-fehér kombináció önmagában még megállná a helyét, de az aranyszínű gombkészlet és a kijelző körül kavargó kávéfoltszerű dizájnelem sokat ront az összképen. A telefon Angelday szerint leginkább egy Media Player skinre hasonlít.

Bandzsáknak előnyös

Tekintse meg képeinket!
A készülék sajátos kialakítása miatt telefonálásra és üzenetküldésre jobbára alkalmatlan. Roppant idegesítő, hogy bejövő hívás esetén össze-vissza kell forgatni a készüléket; az ember először megnézi a kijelzőt, majd megpróbálja úgy a füléhez emelni a plasztikdarabot, hogy a mikrofon és a hangszóró a megfelelő testnyíláshoz kerüljön. Ez nem mindig sikerül. A hívásindítás egyértelműen kétkezes művelet, de az ügyesebbek egyetlen kézzel is próbálkozhatnak. (Ha folyékonyan olvassa a kilencven fokkal elforgatott szöveget, akkor valószínűleg Önnek is menni fog.)

Az üzenetírás kimondottan nehéz, délelőtti szórt napfényben a gombok felirata egyáltalán nem látszik. A készülék egyértelműen jobbkezes felhasználókra van optimalizálva, a balkezes ujjvirtuózok ugyanis csak akkor érhetik el a numerikus gombokat, ha az átlagosnál kétszer hosszabb hüvelykujjal rendelkeznek.

Kombinált kvarcjáték

A Nokiákban megszokott kígyós játéknak már az "Extrém 2" változata került a 3300-ba, amely a korábbi verziókhoz hasonlóan unaloműzésre tökéletesen alkalmas, másra nem igazán. A Water Rapids egy tipikus kvarcjáték, amelyben egy gumicsónakot kell örvényeken és vízeséseken keresztül a célba navigálni. Igényel némi ügyességet, de néhány próbálkozás után unalmassá válik.

A gyártó nagy hangsúlyt fektet a zenélésre, ezért kerülhettek a játékkollekcióba a Dj és a Disco névre keresztelt szerzemények. A Dj egy "pörgős" platformjáték, amelyben a főhősnek először bakelit korongokat kell összegyűjtenie, hogy később a gettó utcáin található lemezjátszókon szkreccselhessen. "Szkreccselni klassz" - mondja a virtuális utcán álldogáló sötét karakter, aki néha eligazítást ad a játék során.

A Disco egy bonyolultabb gazdasági szimuláció, amelyben egy szórakozóhely irányítása a feladat. Meg kell szerettetni a közönséggel a helyet, ezért nagy teljesítményű hangberendezés, hatalmas parkett, látványos fények és sztár lemezlovasok segítségével kell gondoskodni a szórakoztatásukról. A bevételt folyamatosan fejlesztésekre kell fordítani, és természetesen néha nem árt "hírdetést" (sic!) feladni, hogy a népek hozzánk jöjjenek szórakozni.

Walkman a mobilban?

A zenelejátszó egyetlen gombnyomással elérhető és könnyen kezelhető, de a hangszín, a balansz és a térhatás beállítását csak a menürendszeren keresztül lehet elérni, ami nem igazán praktikus. A telefon mellé adott Nokia Audio Manager szoftverrel lehet az audio CD-ket aac formátumba tömöríteni (64kbit-320kbit) és a telefonra másolni. Az alkalmazás egyik legnagyobb hibája, hogy nem használja a CDDB adatbázist, ezért a számok címét egyenként kell begépelni. A számítógépet és a mobilt egy USB kábellel lehet összekötni, és a telefon a hardverfelismerés után gyakorlatilag úgy jelenik meg, mint egy memóriakártya olvasó. Ennek köszönhetően a zenei fájlokat Linux alatt ismobilra lehet tölteni. A gyártó egyáltalán nem épített infravörös portot a telefonba, de a működőképes USB miatt nem is igazán hiányzik. A hatvannégy megabájtos MMC memóriakártyán közepes minőségben egy albumnyi zene lazán elfér.

Klikk a képre!
A mobil kihangosítójával - például kerti munka vagy mosogatás közben - nagyszerű élmény a zenehallgatás, a fülhallgató azonban botrányosan rossz, a Nokia jobban tenné, ha a tervezéséért felelős mérnököt átküldené a konkurenciához.

Gyaloglás közben például nem tudtuk zsebre vágni a készüléket, mivel a csatlakozó minden lépésnél elmozdult, és ilyenkor az egyik füldugaszban nem szólt semmi. Továbbá igencsak kifogásolható a fülhallgató távirányítója, amely szerintünk igencsak elavult, hiszen csak a számok léptetésére képes. Néhány szórakoztatóipari gyártó már csaknem fél évtizeddel ezelőtt megoldotta a teljes irányítást (előre, hátra, lejátszás, leállítás) egyetlen gombon is, ráadásul ma már a több gombbal és LCD kijelzővel ellátott távirányítók az elterjedtek a MiniDisc- és CD-lejátszóknál. Véleményünk szeirnt a felhasználók szempontjából kifejezetten rossz, hogy a nem a hagyományos jack dugót használják, ami sokkal praktikusabb, olcsóbb és könnyebben beszerezhető.

A Nokia 3300 kijelzője 128x128 képpontos, van 4,5 megabájt belső memóriája, támogatja MMS, GPRS, WAP és Java technológiát, többszólamúak a csengőhangjai, és természetesen a szokásos alkalmazások, mint például a naptár, a számológép, a stopper, a visszaszámláló és a konvertáló is megtalálható benne. Az akkumulátora hivatalosan 11 óra zenelejátszást bír ki, a készenléti ideje 180-250 óra, a beszélgetési idő pedig 130-220 perc.

A készülék Magyarországon a FotexNET áruházában 104 900 forintért kapható, hazai mobilszolgáltató kínálatában azonban csak a jövő héten fog megjelenni.