Valér
4 °C
8 °C

Elpusztíthatatlan zseblámpamobil

2003.05.19. 19:38
A Nokia 5100 szokatlan kinézete és tulajdonságai miatt nem kerülhette el az alapos tesztelést. Az Index Extrém Terhelési Szakértői majdnem leszoktak a telefonálásról, ugyanis a védőburok szilárdságával és az egyedi funkciókkal való kísérletezgetés teljesen lekötötte idejüket.
A dizájnerek valószínűleg teljesen kikészültek az első mobiltelefonok egyenszürke és szögletes kinézetétől, ezért állnak elő egyre ízléstelenebb telefonokkal. A Nokia 5100 áttetsző műanyag védőburkolatán egyesek szerint egy jövőbeni űrkorszak motívumai jelennek meg, az Index Esztétika- és Dizájnügyi Szakcsoportja azonban egyöntetűen az űrszemét kategóriába sorolta a rugalmas plasztikdarabot. Esztétáink a könnyen lepattintható kéreg mögül előbukkanó egyszerű acéltestben már csak a jelenkor ipari hulladékát vélték felfedezni, bár volt, aki C3PO-ra asszociált.

Sportos alkat

Tekintse meg galériánkat
A készülék a reklámok szerint védett a fröccsenő víz, a por, és az ütődések ellen, a használati utasítás ennek ellenére azt kéri, hogy tartsuk száraz és pormentes helyen a telefont, valamint ne ütögessük. Mi inkább a reklámoknak hittünk, és az Index Extrém Terhelési Szakértőire bíztuk a készülék további tesztelését.

A próbák elején kiderült, hogy a csokinyúltörésnél sikerrel bevetett eszközök semmit sem érnek az 5100-as esetében. A Nokia telefonja például simán kibírja, ha körülbelül húsz méteres repülés után a frissen megöntözött fűben landol. Egy hetvenöt-nyolcvan kilogrammos ember súlya meg se kottyan neki, át lehet menni rajta biciklivel, lehet rugdosni, a földre ejteni, öt méter távolságból az asztal közepére dobni, ráülni és ráharapni - szinte mindent túlél. Persze a készülék esélyeinek növelése érdekében nem vetettünk be igazán brutális eszközöket, a csokinyúl tesztben megismert Lada nyelestengely alkalmazása ezúttal elmaradt.

Az ellenálló tokozásnak egyetlen nagy hátrányát láttuk: a bekapcsoló gombot olyan keményen és sokáig kell nyomva tartani, hogy az ujjbegyen kisebb kráterek keletkeznek, amelyek csak percekkel később múlnak el. A többi gomb egyébként jól használható, egyedül a három összenőtt gombot kell megszokni.

Fogyókúrás alkalmazások

A Nokia 5100 extrém külseje kifinomult belsőt takar: a kijelző 128x128 képpontot és 4096 színt képes megjeleníteni, a csengőhangok többszólamúak, van benne GPRS és infravörös kapcsolat, MMS, WAP és egy FM rádió.

A megszokott alkalmazások, például a szervező, számológép és a konvertáló mellett néhány extra szolgáltatás is helyet kapott a mobilban, mégpedig egy hőmérő, egy zajszintmérő és egy kalóriaszámláló. A kalóriaszámláló hitelessége egyáltalán nem tűnt megbízhatónak, de annyit azért így is sikerült megtudnunk, hogy egy óra "gyorsasággal" 312 kilokalóriát lehet elégetni. A telefon azt is elárulja, hogy ez körülbelül 26 perc hótalppal való járásnak felel meg.

Zajszint és fénycsóva

Tekintse meg galériánkat
A zajszintmérővel elméletileg bemérhetjük, hogy a szomszéd házibulija mikor lépi át csendháborítás határát, ám a műszer a megbízhatóságát elég nehéz ellenőrizni. A hőmérő általában hihető adatokat közöl, de a pontos mérési eredményhez legalább öt percig kell egy sík, szélmentes helyen tárolni, amire sportolás közben ritkán kerülhet sor.

Az egyetlen hasznos többletfunkció a készülék tetején megtalálható lámpa, amely igen nagy segítséget nyújthat a hajnalban fáradtan hazatámolygó sportolónak a kulcslyuk és más fontos célpontok megtalálásához.

A Vodafone hatvanezerért, a Westel nyolcvanezerért, a Pannon GSM hatvanötezerért kínálja 12 hónap előfizetéssel a mobilt, melynek listaára a Pannon GSM-nél 128 ezer forint.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft