Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Nokia 3650, a mobil megfigyelő

2003.05.06. 14:29
A fényképezőgépes Nokia 3650 segítségével az otthonragadtak bármikor felmérhetik a kocsmakörúton lévő társuk állapotát, a bulizók pedig könnyen rávehetik haverjaikat a csatlakozásra.
Az Index szerkesztőségébe érkezett Nokia 3650 váratlan bonyodalmakat okozott, ugyanis mind a Fotográfus Szakértői Bizottság, mind az Esztétika- és Dizájnügyi Szakcsoport elsőként szerette volna megkaparintani a készüléket.

Körbegombolós

Tekintse meg galériánkat
A csatából győztesként kikerülő dizájnszakértőink véleménye szerint a tervezők eredetileg egy luxus-kivitelezésű epilátort vagy elektromos sokkolót akartak készíteni és csak véletlenül lett munkájuk végeredménye ez a túlméretezett telefon. A 130 grammos készülék az ingzsebet túlságosan lehúzza, ám lekerekített fertálya miatt könnyedén a nadrágzsebbe csúsztatható. Az előlap és a hátlap cserélhető, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a zsebpiszok akadálytalanul a készülékbe kerülhet.

Dizájnügyi Szakcsoportunk díjazta a gombok körbe rendezett kialakítását, amellyel utoljára a tárcsás telefonoknál találkozhattunk. Való igaz, hogy a szokatlan elrendezés némiképp a használhatóság rovására megy, de sorba rendezett gombokkal valószínűleg rendkívül ronda lenne a készülék.

A gombok szokatlan elrendezésének egyik célja talán éppen az volt, hogy a felhasználók a szerintünk igen jól működő t9 szótár segítségével írjanak SMS-t.

A szakértőinket lenyűgözte a játékok, a menük és a keretrendszer egyszerű szépsége, ugyanakkor azt is valószínűnek tartják, hogy ennél kisebb kijelzőn sajnos nem lehet hasonlót alkotni.

Instant képek

Klikk a képre!
Az Index Fotográfus Szakértői Bizottságának egyöntetű véleménye szerint a Nokia 3650 még a legegyszerűbb digitális fényképezőgéppel vívott párharcban is alulmaradna, ennek ellenére megfelelőnek találták a telefon képalkotási képességeit. Igen hamar kiderítették, hogy a beállításokkal nem érdemes sokat bíbelődni: egyszerűen ki kell választani a legjobb minőséget, amely 640x480 képpontos felbontást jelent. A szakértők elismerően szóltak a fényképező egyszerű kezelhetőségéről, hiszen az exponáláshoz és a mentéshez is csak a középső irányítógombot kell megnyomni. Az éjszakai és arcképkészítő üzemmódoknak nem látták túl nagy jelentőségét, ellenben nagyon hiányolták a digitális zoomot.

A telefonnal mozgóképeket is lehet készíteni, de a 128x96 képpontos, másodpercenként mindössze 10 képkockát tartalmazó és legfeljebb 95 kilobájt méretű (kb. 12-15 másodperces) videók nem túl jó minőségűek, ezért a mobiltelefonos visszajátszáson kívül nem alkalmasak a további felhasználásra.

A telefon 16 megabájtos Secure Digital kártyát használ, amelyen körülbelül kétszáz kép és néhány tucat videofelvétel fér el egyszerre. A szerzeményeket kártyaolvasóval, illetve Bluetooth vagy infravörös kapcsolattal lehet a számítógépre menteni. A 3650-es többek között a jpeg, tiff és png formátumokat kezeli, így számítógépen kreált képeket is fel lehet tölteni háttérképnek. (A telefon egyébként egy 1,2 megabájtos jpeg képet is meg tudott jeleníteni.)

Az Index fotográfus szakértői mókás ötletnek tartják a telefonba oltott fényképezőgépet, amelyben számos felhasználási lehetőséget látnak: az egymástól távol levő szerelmesek által kért azonnali helyzetjelentésektől a bulizásra csábító képüzeneteken át egészen a bűncselekmények azonnali dokumentálásáig.

Praktikus menük

Tekintse meg galériánkat!
A 3650-es menüinek kezelhetősége - különösen a mappás elrendezést használva - hihetetlenül egyszerű és praktikus. Az összes elem mozgatható, így azokat egyéni ízlés szerint új mappákba lehet átpakolni, például a fontos összetevőket a főmenüben, a kevésbé fontosakat egy "szemetesben" hagyva.

A gép lelke a Symbian (series 60) operációs rendszer, amely Java alkalmazások futtatását teszi lehetővé. Az előre telepített RealOne médialejátszó a rögzített videók mellett élő internetes adást is képes megjeleníteni, de a szűkös sávszélesség (GPRS - 40,2 kbps, HSCSD 43,2 kbps) és a jelenlegi internetes tarifák miatt ez inkább az érdekességek, mintsem a hasznos funkciók közé sorolható. A készülékben azonban számos kitűnően használható alkalmazás található, többek között naptár, számológép, és jegyzettömb, amely a számítógépről letöltött szöveges fájlokat (txt) is betölti. Sajnos regény olvasására még nem alkalmas a mobil, ugyanis az automatikus sortörés hiánya miatt csupán egy-két szó kerül egy sorba.

A Nokia 3650 listaára a Pannon GSM-nél 162 000 forint, ugyanitt előfizetéssel 69 900 forintba kerül. A Vodafone 59 900 forintért kínálja a mobilt.