Katalin
-1 °C
3 °C

Kétkezes blogmobil

2003.06.15. 13:37
A mobilról való online naplóírás egyelőre nem olyan elterjedt, mint a hagyományos weblog írása, pedig a világon szinte mindenütt többen rendelkeznek mobiltelefonnal, mint interneteléréssel. A hátráltató okok között feltehetően az is szerepel, hogy a huzamosabb ideig tartó hüvelykujjas gépelés igen könnyen ínhüvelygyulladást okozhat. Ezen segíthet a Nokia 6800-as telefon, melyet kinyitva teljes értékű billentyűzetet találunk, a kijelző képe pedig magától fordul a megfelelő irányba.
Eddig egyetlen maroktelefonban sem volt használható "qwerty" billentyűzet, amely legalább a két hüvelykujjal való pötyögést lehetővé tette volna. Az első próbálkozások ezen a területen - például az Ericsson felcsatolható billentyűzete és a ronda Nokia 5510 - igen gyengék voltak. Ezekhez a kísérletekhez képest a nemrégiben piacra dobott 6800 mindenképpen telitalálatnak mondható, a kétkezes kialakítás egyedül az össze-vissza rángatózó budapesti buszokon és villamosokon bizonyult használhatatlannak, amely némiképp akadályozta a mobil bloggolásra tett kísérleteinket.

Teljes magyar ábécé

Tekintse meg galériánkat
A készülék szétnyitásakor a kijelző kilencven fokkal elfordul, és vele együtt a menü- és bekapcsológombok is áthelyeződnek, ráadásul egyetlen betű begépelésével automatikusan új jegyzetet lehet nyitni, így sürgős helyzetben nem kell a Nokia igen bonyolult menürendszerében kóvályogni. Az ötvenkét gomb segítségével a teljes magyar ábécé elérhető, amely igencsak megkönnyíti a kódolás miatt megrövidülő ékezetes SMS-ek tömeggyártását. A klaviatúra megvilágítása kitűnő, de a fények nem kapcsolódnak be automatikusan.

A rövid ékezetes betűk saját helyet kaptak a tasztatúrán, a hosszú ékezeteket azonban egy külön gombbal kell aktiválni. Ennek a használata kétségtelenül nagyobb odafigyelést igényelt, de csak egy kicsit lassította le a gépelést. A betűk elrendezését hamar sikerült megszoknunk, mivel megegyezik a számítógép billentyűzeten található kiosztással, egyetlen kivétellel: az "y" és a "z" betű az angol kiosztásnak megfelelő helyen található. Ezt roppant bosszantónak találtuk, mivel a számítógépen a magyar "qwertz" billentyűzetet használjuk, ehhez vagyunk hozzászokva. Bár a gombok viszonylag kis méretűek, némi gyakorlás után jól ment a gépelés, viszonylag ritkán sikerült mellényúlnunk.

Hangos beszélő

A blogmobilban a finn gyártónál megszokott összes multimédiás funkció megtalálható. Van benne rádió, MMS, WAP, GPRS, HSCSD, játékok, lehet csatlakoztatni hozzá fényképezőgépet, többszólamúak a csengőhangjai és Java programokat képes futtatni. A kijelzője 4096 színt jelenít meg 128x128 képponton. A négy megabájtos memória elegendő a hangok és képüzenetek tárolásához. A készülék akkumulátora 3-7 óra beszélgetési időt és 7-15 nap készenléti időt garantál.

A mobil nemcsak a gépelésben nyújt kimagasló teljesítményt, a gombnyomással aktiválható kihangosító legalább ilyen jóra sikerült. Az Index modern elektronikus zenei szakcsoportjának munkatársai kihangosítót használva még egy zajos koncertteremben is tökéletesen tudtak telefonbeszélgetéseket folytatni.

Jelszótár

Klikk a képre!
Az extrák között érdekesnek találtuk még a mobiltárca funkciót, melynek a neve alapján először arra gondoltunk, hogy valami mobilos fizetési lehetőségről van szó, amelyet hazánkban úgysem tudunk kipróbálni. A valóság azonban ettől jócskán távol áll: ez egy jelszóval védett terület, ahová többek között a hitelkártyáinkkal, pénzügyi tranzakcióinkkal kapcsolatos információinkat és egyéb személyes adatainkat tudtuk lementeni.

A Nokia 6800 listaára a Pannon GSM-nél 173 900, előfizetéssel 104 900 forint. A Westelnél 12 hónapos előfizetéssel 129 000, 24 hónapos előfizetéssel 119 900, kiskereskedelmi ára 236 500 forint, Westel ügyfeleknek azonban csak 165 550 forintba kerül a kártyafüggetlen változat. A Vodafone VitaMax csomagban 139 990, előfizetéssel 104 900 forintért adja a mobilt.