Sára, Márió
2 °C
6 °C

Paintbrush a zsebben

2003.07.26. 10:30
A SonyEricsson csúcsmobilján nincsenek fölösleges dizájnelemek, a tervezők inkább a jól bevált receptre hagyatkoztak. Talán éppen ezért néz ki jól a készülék, könnyen használható és tömve van extrákkal.
Tekintse meg fotóinkat
A SonyEricsson T610 elegáns darab. Ha megengedhetnénk magunknak, hogy egyszerre több mobilunk legyen, akkor ezt csakis az "öltönyös bulikra" hordanánk magunkkal. [Már ha járnánk olyanokra.] A fekete-ezüst borítású készülék tökéletesen passzol egy hasonló színű luxuslimuzinhoz, amilyennel csak maffiózók és cégvezetők járnak, illetve azok a szerencsétlenek, akik rájuk szeretnének hasonlítani. A T610 sehol sem keltett nagy feltűnést; az alumíniumborítás kellemesen hűsítette a tenyerünket, a lakkozott hatású fekete részek azonban könnyen ujjlenyomatosak lesznek, ami roppant csúnya. Még szerencse, hogy az optikához adtak egy törlőkendőt.

A T610 hatvanötezer színű, méretes kijelzőjén a rendezett menürendszer jól átlátható. A legfontosabb multimédiás funkciókat, például a digitális fényképezőt és a WAP-böngészőt a készülék oldalán található gombokkal is el lehet érni, ami igencsak megkönnyíti a használatukat. A mobillal készíthető 120x160, illetve 288x352 képpont méretű képek szerintünk nem túl nagyok, de kárpótlásul a gépben van időzítő és speciális képi hatások, amelyekkel fekete-fehér, negatív és régiesen barnás képek is készíthetőek.

Paintbrush és DJ a mobilban

A mobilban játékok is vannak (a Q*bert lépcsőszínezőt például C64-en láttuk utoljára), a legjobb szórakozást mégsem ezek nyújtották, hanem a beépített képszerkesztő. Ez az egyedülálló alkalmazás nagyjából ugyanazt tudja, mint a Windows 3.1-es Paintbrush: vonalat húzni (1-9 képpont szélességgel), üres és telített négyzetet vagy kört rajzolni, valamint szöveget elhelyezni. Sajnos korlátozott mennyiségű szín használható, a mobil kezdetleges irányítógombja miatt az ecsettel csak egyenes vonalak húzhatóak. Saját fotókat nem lehet átalakítani, csak MMS-ben kapott képeket. Vannak azonban speciális hatások, például mozaik, emboss, negatív, kontraszt és fényesítés. Szerintünk a mobilgyártóknak inkább ehhez hasonló programokat kellene fejleszteniük bugyuta játékok helyett.

A másik érdekes játékszer a Music DJ, amellyel groove, salsa, reggae és techno stílusban lehet MIDI zenét mixelni. A lehetőségek igen korlátozottak, mivel csak dob, basszus, húros és fúvós hangsávok vannak, tehát négyszólamú számok komponálhatóak, és igen kevés hangminta áll rendelkezésre. Sajnos semmi jelét nem láttuk annak, hogy újabb hangmintákat lehetne beszerezni/letölteni, pedig ez sokat dobna a program élvezhetőségén. A számok kilencvenkilenc lépésből állhatnak, tehát körülbelül 2-3 perces műveket lehetne létrehozni.

Jól kommunikál

Klikk a képre!
A SonyEricsson T610 infravörös és Bluetooth kapcsolatot támogat, szerintünk az utóbbi a legkényelmesebb megoldás, mivel mappákban böngészve lehet átmásolni a fájlokat a számítógépre, és nagyobb távolságból használható. A mobil e-mail kliense, naptára és címjegyzéke a számítógéppel is szinkronizálható - sajnos infrán keresztül -, de ezt nem mertük kipróbálni, mert aggódtunk az Outlook stabilitásáért.

A mobil természetesen támogatja a nagysebességű GPRS WAP böngészést és az MMS-küldést, telefonkönyvében 510 bejegyzés tárolható, többszólamúak a csengőhangjai az akkumulátora készenléti állapotban 315 óra alatt merül le, illetve 14 órányi beszélgetést bír ki. A SonyEricsson a Pannon GSM-nél listaáron 142 900 forint, 24 hónapos előfizetéssel 79 900 forint. A Westelnél 24 hónapos előfizetéssel 69 900 forint, Domino csomagban 89 900 forint. A Vodafone előfizetéssel 49 900 forintért, VitaMAX kártyával 79 990 forintért adja a mobilt.