Szilárda
0 °C
6 °C

Vodafone-mobil zeneszerzőknek

2003.07.17. 19:18
A Sharp GX10i egyhangúan szürke borítása csak álca. A Vodafone jelenlegi csúcsmodellje profi zeneszerzőknek, amatőr fotósoknak és játékmániás fiataloknak készült.
Az Index Dizájn- és Ipariesztétika-ügyi Ad Hoc Bizottsága szerint a Sharp GX10i a sötét árnyalatú borítással nem igazán tűnik ki a kagyló formájú készülékek szürke tömegéből, és ezen a helyzeten legfeljebb egy kellően rikító színű, nyakba akasztható divatkellékkel lehet javítani.

A GX10i szépen lekerekített, de kissé túlméretezett, ennek azonban számos előnye is van: a készülék tökéletesen passzol az ember tenyerébe, és a tervezők használható méretű gombokat tudtak elhelyezni rajta, amikkel gyorsan lehet szöveget bevinni. Kellő gyakorlás után a készüléket már egy kézzel is ki tudtuk nyitni, ami sokkal vagányabb, mint az óvatos kétkezes bénázás. A Mechanikai Alcsoport megállapította, hogy a széthajtható szárnyak láthatóan erősen vannak egymáshoz rögzítve, és határozottan a helyükre pattannak, feltehetően elég sokáig bírja a strapát. A porvédő sapkákat garantáltan nem lehet elveszíteni, a műanyag vázhoz vannak ugyanis erősítve.

Belül színesebb

Szerintünk a GX10i egyik erőssége a több mint hatvanötezer szín megjelenítésére képes, kiváló fényerejű, kontrasztos belső kijelző. Ezek a pozitív tulajdonságok akkor voltak a legszembetűnőbbek, amikor a mobillal készített fotóinkat nézegettük. A készülék sarkában elrejtett digitális kamera 60x80, 120x260 és 288x352 felbontású képeket készít, ami szerintünk csak mobilos felhasználásra alkalmas. A képek számítógépre való átmásolása nem is túl egyszerű, meg kell vásárolni hozzá egy tizenhatezer forintos adatkábelt. A mobil memóriája mindössze két megabájtos, igen gyorsan meg tudtuk tölteni.

A ráközelítés (magyarul: digital zoom) csak a kisebb képméreteknél használható, de ennek a funkciónak nem igazán láttuk értelmét, hiszen ez lényegében nem más, mint a nagyméretű kép közepének kivágása és felnagyítása. Sokkal praktikusabbnak találtuk a kép fényerejének öt lépésben való állíthatóságát. Érdekes, hogy a kijelző képességeit egyáltalán nem használták ki a Vodafone grafikusai, és igen szerencsétlen kinézetű menürendszert alkottak: többnyire a szolgáltató piros, szürke és fehér színeit használták, amit néhány ikonnál megtoldottak kevéske világoskékkel.

Zenész célközönség

A szokványos alkalmazások - számológép, naptár és riasztás - természetesen megtalálhatóak a GX10i mobilon, de mi inkább a szórakoztató programokra koncentráltunk, például a hangszerkesztőre. Ezzel a szoftverrel a Vodafone valószínűleg a Kocsis Zoltán-kaliberű zenészeket akarja vásárlásra csábítani, hiszen egy átlagember aligha tud nyolc- vagy tizenhat szólamú zenét komponálni. További nehézséget okoz, hogy több mint száz hangszer közül lehet választani, és a hagyományos vonós, fúvós és ütős zeneszerszámok mellett olyan különlegességek is fellelehetők, mint például a honky tonk, a fretless basszus, a pizzicato vonós, a tibeti vivő, a poliszinti-motívum, a koboldok, a samiszen és az agogo.

Játék a wapról

A készülékben van néhány egyszerűbb játék is, de a Java kategóriában egyedül egy Stormy Night elnevezésű lövöldözős-űrhajós játék árválkodik. A Vodafone Live szolgáltatásról többet is le lehet tölteni, többek között olyan ismerteket, mint a Rayman3, a Fifa 2003, a Monte Carlo és a Space Invaders. Így került kezeink közé egy igazi klasszikus, a Prince of Persia is, amellyel tesztelőink utoljára egy 286-os PC-n találkoztak. A nyolcszáz forintba kerülő szoftverek kétségtelenül drágák, de a játékok nagyon profin vannak megcsinálva.

Döcögő levelezés

A Vodafone készülékeihez szorosan hozzátartozik a Live szolgáltatás, igazán hasznosnak találtuk, bár szerintünk csak a havi 375 forintos GPRS WAP csomaggal érdemes használni. A játékok mellett képek, csengőhangok és rövid hírek is letölthetőek, és emailezni is lehet. Utóbbi szerintünk nagyon hasznos, és elméletileg felválthatná a SMS-t, ha a készüléken nem lenne ilyen körülményes egy levél feladása: minden egyes művelet után rákérdez, valóban ezt akarjuk-e csinálni, mehet-e, tényleg elküldheti-e, mintha teljesen idióta lenne a felhasználó, és nem tudná mit akar. A tucatnyi oldalra széthúzott kezelőfelületnek el kellene férniük egyetlen oldalon.

A GX10i akkumulátora vagy 3,8 óra beszélgetést vagy 250 óra készenlétet bír. A készülék VitaMAX kártyával bruttó 99 990 forint, előfizetéssel bruttó 60 000 forintba kerül, de a szolgáltató előfizetői akciójában 0 forint befizetésével, hathavi tízezer forintos törlesztéssel elvihető.