Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Pannon és a T-Mobile elnyerte a 3G-frekvenciát

2004.12.08. 10:04
Az öt pályázó cég közül a Pannon GSM és a T-Mobile már elnyerte az UMTS-frekvenciát, a Vodafone-nal még folynak a tárgyalások.
A Pannon GSM és a T-Mobile már nyertese az UMTS-pályázatnak, együttesen nettó 36 milliárd forintot fizet a két cég a tizenöt éves szolgáltatási jogosultságért, ismertette a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) keddi határozatát Pataki Dániel, az NHH elnöke, írta a Napi Gazdaság.

A Pannon 19, a T-Mobile pedig 17 milliárd forintot fizet. A két ár közötti különbség abból adódik, hogy a két társaság különböző frekvenciatartományokat szerzett meg.

Pataki elmodta még, hogy a folyamat még nem zárult le, a három mobilpiaci szereplő számára fenntartott frekvenciák egyikéről még folynak a tárgyalások a Vodafone-nal. Az NHH elnökének reményei szerint a tárgyalásokkal kapcsolatban a mostanihoz hasonló sikerről számolhatnak be már a jövő héten. A negyedik frekvenciára kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánították, miután a jelentkezőket nem tudták nyilvántartásba venni különböző hiányosságok miatt. A frekvencira a svéd Tele2 és a dán TDC pályázott.

Az UMTS helyzete
Az UMTS-szolgáltatás segítségével álló helyzetben másodpercenként két megabitnyi adat átvitele lehetséges, míg kisebb sebességű mozgás esetén 512 kilobites sebesség érhető el. Ha valaki nagy sebességgel utazik járművel, az adatátvitel másodpercenként 144 kilobitre csökken. Az UMTS vagy más néven 3G, azaz harmadik generációs mobilszolgáltatás a világ első olyan globális földfelszíni és műholdas kommunikációs rendszere, amely a föld bármelyik pontján elérhetővé teszi a felhasználókat, és nagy sebességű adatátvitelt valósít meg. Segítségével a megfelelő mobiltelefonokkal multimédiás tartalmak továbbíthatók és tölthetők le, így például mozgófilmek átvétele és átadása. Az UMTS révén tovább élénkülhet az elektronikus kereskedelem is.

Az Európai Unió tagállamaiban már több UMTS-licencet eladtak, de csillagászati összegekért, és a távközlési cégeknek nem maradt pénzük a hálózat fejlesztésére, ráadásul a tőkepiac ebben az időszakban jelentősen leértékelte a távközlési és az internetes cégeket. Magyarország már az ezredforduló táján többször is ki akart írni UMTS-pályázatot, de a piaci viszonyokra hivatkozva rendre elhalasztották.