Az Apple mindent beletett az új iPodba

2007.01.09. 20:15
Az Apple fejlesztői és döntéshozói mintha az összes iPoddal kapcsolatos pletykacikket olvasták volna: a kedden bemutatott iPhone készülékükbe mindent beletettek, amit felhasználóik karácsonyra kértek.

Nem hogy megerősítette, de a legvadabb várakozásokat is felülmúlta mai bejelentésével az Apple. Steve Jobs, a cég vezérigazgatója nem egy szimpla következő generációs iPodot, és nem is egy szimpla mobilkészüléket mutatott be az aktuális MacWorldön.

Az iPhone az iPod hagyományos funkcióin túl mobiltelefonálásra, sőt, emailezésre, böngészésre és fényképezésre is alkalmas. A "telefon", mely alig nagyobb mint az iPod Nano, vezeték nélküli hálózaton kapcsolódik a világhálóra.

GSM-telefon, amit mi iPhone-nak szeretnénk hívni

Igen, az Apple új készülékét iPhone-nak hívják, annak ellenére, hogy a Cisco Systems korábban már bejegyeztette ezt a nevet. A hírek szerint ugyanis az Apple és a Cisco közötti egyeztetések eredményeként a márkanév az Apple tulajdonába juthat. Valószínűleg a megállapodást még nem írták alá, ezért mondta a bemutatón Jobs, hogy a készülék "amit mi iPhone-nak hívunk".

Bár a vezérigazgató szerint a készülék egyik fő újdonsága, hogy telefonálhatunk is vele - nyilván ezért is szeretnék annyira az iPhone nevet megszerezni hozzá -, egyelőre csak a GSM-rendszert támogatja. Az ígéretek szerint azonban hamarosan 3G-s mobilkapcsolattal is kapható lesz.


Mindent tud, sőt, még egy picivel többet is. (Forrás: Gizmodo)

Az iPhone szakít az iPodokból ismert érintőtárcsával. Az új kütyü új navigációs rendszere már egy másik Apple-szabadalomra, az úgynevezett "multi-touch"-re épül, melynek lényege, hogy a felhasználó - a PDA-kból ismert ceruza helyett - pusztán az ujjával is képes navigálni a kijelzőn. Sőt, a rendszer képes kiszűrni a véletlen érintéseket is. Jobs némi szerénytelenséget sem nélkülözve a multi-touch rendszert "szuperokos" találmánynak nevezte.

Kiknek kell majd az iPhone?
Minden jó, ami Mac. Természetesen az elvakult Mac-őrülteknek, akik akkor is megvennék, ha minden kütyük legszörnyűbbike lenne.
Ez az én laptopom! Akik a MacBookot túlzásnak érzik, mert úgyis csak böngészgetésre és emailezésre használnák, valamint ódzkodnak eldobni az otthoni pécét.
Utálom a gombokat. Azoknak, akik nem szeretik, hogy a heves billentyűzet-használat bőrkeményedést okoz.
Multimindent, de rögtön. Azoknak, akik szeretnek mobilozás közben internetezni, vagy fényképezés közben zenét hallgatni.
Csajozni csak jó. Azoknak, akik még mindig hisznek abban, hogy egy megharapott almával díszített készülékben van szexuális kisugárzás.
Kéne egy iPod. Legyünk őszinték, akinek még nincs iPodja, már ezután sem fog venni. Steve Jobs saját kezével vetett véget az iPod-kultúrának azzal, hogy felmutatta a csinosabb és okosabb iPhone-t.

A helyszínen tartózkodók meghökkenését újabb meghökkenések követték. Nem volt esély könnyed microsoftos fintorgásokra vagy linuxos szemöldökráncolásra. Főként akkor nem, amikor a vezérigazgató mondókájában oda ért, hogy az iPhone-ban bizony benne lesz az Apple operációs rendszere, a Mac OSX is. Jobs nem tette hozzá, hogy ez az OSX-nek csak egy lebutított, lájt verziója lesz, úgyhogy a jelenlévők hosszú percekig tátott szájjal ünnepelték a könnyed kijelentést.

A tőzsdén hasonlóan jó volt a hangulat: az Apple-részvények ára 7 dollárral (több mint 8 százalékkal) 92,44 dollárra emelkedett.


Még az Apple-részvény is szárnyal az iPhone-on. (Forrás: Gizmodo)

A 2 megapixeles kamerával felturbózott iPhone egyébként az iPodhoz hasonlóan az iTunes segítségével szinkronizálja a tárolt médiafájlokat - filmeket, fotókat, zenéket -, valamint automatikusan lekérdezi pécénkről vagy Macintoshunkról az emailjeinket, böngészőnkben tárolt bookmarkjainkat, és "majdnem minden gépen tárolt adatot" is.

Mennyi az annyi?

A kérdés márcsak az, mennyire lesz méregdrága az Apple forradalminak kikiáltott zsebkészüléke. Jobs szerint a 4 gigabájtos verzió 499 dollár (100 ezer forint) lesz, míg a 8 gigás 599 dollárba, vagyis 120 ezer forintba fog kerülni. Amerikában már júniustól a boltokba kerül, míg Európában várhatóan valamikor az év utolsó hónapjaiban lesz kapható a készülék.

Az Apple egyébként több évre szóló megállapodást írt alá az amerikai Cingular mobilszolgáltatóval. Az iPhone készülékeket így Cingular-előfizetéssel vásárolhatják meg az amerikaiak. A fenti amerikai árak így 2 éves mobilelőfizetéssel értendők.


Steve Jobs még az iPhone-nál is kisebb. (Forrás: Gizmodo)

Névváltoztatás

Az iPhone bejelentése önmagában is egyértelművé tette, hogy az Apple komolyan gondolja a stratégiaváltást. A cég ezt névváltoztatással igyekszik önmaga és felhasználói számára is tudatosítani. Az "Apple Computer Inc." elnevezést ugyanis a szimplább "Apple Inc."-re cserélték. Jobs indoklása szerint azért, mert a jövőben a "nem-Mac dolgokra" kívánnak fokuszálni.

Ja, és itt az Apple TV is

Az eddig iTV-ként ismert eszköz Apple TV néven kerül a boltokba, hangzott el a MacWorldön. Az amerikaiak februártól vásárolhatják meg a készüléket. A szerkezet egy set-top box, amely drótnélküli kapcsolaton keresztül kommunikál a számítógéppel, és a jelet közvetlenül a tévére küldi.
Részletek >>>

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek