Jenő
-2 °C
6 °C

A nappaliba költözik az Apple

2006.09.12. 20:20
A várakozásokkal ellentétben nem kapott új processzort a MacBook Pro, nem jelent meg az érintőképernyős iPod, és az iPod-telefon debütálása is elmaradt. Cserébe színes lett a nano, még jobban összement a shuffle, mozik is letölthetők az iTunes-ról, de már kopogtat az Apple set-top box is, az iTV.

Miközben a múlt héten bemutatott iMacre a Windowst telepítettem, Steve Jobs valahol az Egyesült Államok nyugati partvidékén belekezdett: It’s Showtime!

Szép remények

Mindenki óriási bejelentésekre számított, ami az előjelekből kiindulva érthető: nem is olyan rég került a boltokba a Power Mac utódja, a Mac Pro. Aztán kevesebb mint egy héttel ezelőtt minden különösebb felhajtás nélkül frissítették az iMac sorozatot: nagyobb csúcsmodell, új processzorok, olcsóbb gépek. Ugyanebben a pillanatban átalakult a Mac mini is, gyorsabb Core Duo került mindkét modellbe.

Mindenki azt latolgatta, hogy ha ilyen fontos újításokat észrevétlenül kiszór a piacra az Apple, akkor vajon mit tervez bemutatni egy show keretében. Azt előre lehetett sejteni, hogy frissül a nano, ez viszont annyira természetes, hogy már szinte már nem is volt hír.

Jobb kijelzőt kapott az iPod

Éppen ezért mindenki arra számított, hogy valami újdonságot is bemutatnak, valamit, aminek kellett a műsoridő, ami miatt felhajtás nélkül adták ki az új iMacet, meg Mac minit. A leggyanúsabb az volt, hogy beindul az Apple moziletöltő szolgáltatása, ezt igazolta, hogy egy órával a kezdés előtt bezárt az iTunes Music Store, és az erről szóló közleményben már csak iTunes Store-t emlegettek. Szóval vagy zene sem lesz, vagy más is, gondolták sokan. Méghozzá jól.

Steve Jobs előadását azzal kezdte, hogy eddig 65 millió iPodot értékesítettek világszerte, az Amerikában forgalomba hozott autók 70 százaléka elő lett készítve a lejátszó fogadására, és kiderült az is, hogy ez elmúlt 90 napban 450 ezer Nike + iPod Sport Kittől sikerült megszabadulni.

Ma pedig itt az utód: az iPod 60 százalékkal nagyobb fényerejű kijelzőt kapott, kétszer hosszabb ideig bírják az akkumulátorok, bemutattak új fülhallgatókat, valamint néhány új szolgáltatást is: például a gyorsabb keresést, illetve pár játékot, amiket 5 dollárért lehet majd letölteni az iTunes-ról.

Színes nano

Ezután jött az új nano: ahogy azt korábban informátorunktól is megtudtuk, új borítást kapott a vékonyka lejátszó, mostantól több színben kapható a modell, úgyhogy aki zöld, kék, rózsaszín vagy ezüst nanóra vágyott, most boldog lehet. Az iPod akkumulátorának az élettartalmán is dolgoztak, Steve Jobs szerint mostantól 24 órán keresztül is képesek lesznek működni a lejátszók.

Nőtt a kapacitás is: megjelent a 8 gigabájtos verzió, ezzel párhuzamosan csökkentek az árak: a 2 gigabájtos modell 150 dollárba, a 4 gigabájtos 200 dollárba, a 8-as verzió 250 dollárba kerül mostantól.

De nem hagyták érintetlenül az iPod shuffle-t sem: a szerintem legpraktikusabb lejátszó (eddig 10 milliót sikerült eladni belőle) még kisebb lett, akkora, mint az eddigi távirányító, ami meg alig nagyobb, mint egy húszforintos érme. A nanóhoz hasonlóan ez a lejátszó is alumíniumborítást kapott, az új készüléket októbertől lehet megvásárolni 79 dollárért.

Jobb felbontás

A lejátszók után került terítékre az iTunes, az online boltban mostantól könnyebb böngészni, de ez persze Magyarországon szinte senkit sem érdekel, hiszen hazai bankkártyákkal eddig sem működött a szolgáltatás, és ezután sem fog. Paypallal persze megkerülhető a dolog. Külföldön azért nagyon is népszerű a szolgáltatás, az amerikai online piac 88 százaléka az iTunes-é (ha a teljes piacot nézzük, az ötödik legnépszerűbb az Apple boltja, a Wal-Mart, a Best Buy, a Target és az Amazon után), eddig másfélmilliárd dalt töltöttek le a felhasználók az oldalról.

Kiderült az is, hogy a letölthető sorozatok felbontása (eddig 45 millió videót töltöttek le az iTunes-ról) megnőtt, 320x240 pixelről 640x480-ra, azaz most már közel dvd-minőségben állnak a külföldi felhasználók rendelkezésére a filmek.

One more thing

Aztán Steve Jobs szokás szerint átment Columbóba és kimondta az elmaradhatatlan mondatot: „One more thing”. Az Apple vezére mindig a show végére hagyja a legfontosabb bejelentést, amit ezzel a mondattal vezet fel, mintha csak egy jelentéktelen apróságról lenne szó.

Ma este, ahogy arra számítani lehetett, a moziletöltés lett a one more thing. Mától a Walt Disney, a Pixar, a Touchstone és Miramax 75 filmje letölthető az iTunes-ról (mindegyik cég a Disney tulajdonában van, aminek Steve Jobs a legnagyobb egyéni részvényese), a szám folyamatosan nő. A legújabb filmekhez 13-15 dollárért lehet majd hozzájutni, a többihez már 10 dollárért is akár. Ezeknek a videóknak is 640x480-as a felbontása, a hang dolby surround minőségben lesz tárolva, és Jobs szerint 5 megabites kapcsolat esetén fél óra alatt jön le egy mozi. A szolgáltatás csak az Egyesült Államokban érhető el mától, a világ többi részén legalább 2007-ig kell várni a mozikra, de Magyarországra valószínűleg még a hivatalos zeneletöltés sem válik valóra jövőre.

One last thing


iTV forrás: Engadget.com
Aztán Jobs előjött a ráadással: „there is one last thing”. Egy olyan eszközt mutattak be, ami csak 2007 elején kerülhet az üzletekbe, de az Apple vezére szerint muszáj róla beszélni, mert így lesz teljes a kép. Az egyelőre iTV kódnéven futó szerkezet egy set-top box, ami drótnélküli kapcsolaton keresztül kommunikál a számítógéppel, és a jelet közvetlenül a tévére küldi.

A Mac minire emlékeztető dobozt mindenféle ki- és bemenettel felszerelik majd, a megjelenített kép minősége Jobs szerint eléri majd a dvd-ét, és persze ehhez is pofás kis szoftver jár majd. 2007-től tehát nem kell többé a dolgozóasztalhoz menni, ha a gépen tárolt mozikat akarjuk megnézni, vagy kíváncsiak vagyunk az iTunes-on elérhető trailerekre. A gép ára 300 dollár lesz, és befejezi Steve Jobs álmát: az Apple ott lesz a dolgozószobánkban, az autónkban, a zsebünkben, és most már a nappalinkban is.

A bemutató végén Steve John Legendet hívta a színpadra. A zenészről ugyan senki sem tudta, hogy kicsoda, de mindenki türelmesen végighallgatta a 3-szoros Grammy-díjas előadót.

A híreket az Engadget és a Macrumorslive online tudósításából szereztük

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?