Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Új Nokia mobilok a CeBIT-en

2002.03.13. 12:50
Szórakoztatóbb, multimédiásabb alaptelefonokkal, divattelefonokkal, egy újabb Kommunikátorral és a Star Wars-szal mutatkozott a piacvezető finn mobilgyártó Hannoverben.
A világ vezető mobilgyártója hétfőn bemutatta 2002-es szezon új készülékeit a hannoveri CeBIT-en. Az új telefonok több hálózatot támogatnak több sávszélességben és több szórakoztató szolgáltatást rejtenek - ilyen például a multimédiás üzenetküldés - amelyek kellő kihasználása érdekében a George Lucassal és a Star Wars pretrilógiával szerződtek a finnek.

Nokia 3410

3410 Az Expression kategória új modellje egy kupac új szórakoztató szolgáltatást támogat a Java 2 Micro Editionnek köszönhetően. A Java mobil eszközökhöz könnyített változata a WAP tartalmakba csempész animációt, illetve lehetővé teszi, hogy atulaj virtuális állatot tartson a telefonján - a 3410 külön 150 kilobájtos memóriával rendelkezik a Java alkalmazások kiszolgálására.

A készülék emellett három dimenziós grafikai feldolgozó rendszerrel is rendelkezik, amely egy 3D képernyővédő formájában demonstrálja magát. Illetve egy képszerkesztő alkalmazással is ellátták, amellyel képeket lehet szerkeszteni és másoknak elküldeni. A Nokia 3410-est 2002 második negyedévében kezdik árusítani Európában és a vadregényes Afrikában.

Nokia 3510

3510 A 3510 ugyancsak az Expression kategóriában indul. Főbb erényei: GPRS elérés, többszólamú MIDI csengőhang, és MMS (multimedia messaging system). A jó hangminőségű csengőhangokat üzenet formájában fogadhatja és küldheti.

A telefon öt beépített játékkal rendelkezik, amelyeket a négy irányba görgethető gombbal ellátott Xpress-on előlappal még eredményesebben lehet játszani. A 3510-es kijelzője képes a csengőhang ritmusára villogni - a készülék 2002 második negyedévében mutatják be Európában és a napsütötte Afrikában.

Nokia 6310i

6310i A klasszikus vonalat képviselő 6310i háromsávú (900,1800,1900), GPRS-en keresztül WAP-ol, HSCSD-n keresztül le- és feltölt, és Bluetooth-al kapcsolódik bármihez és futtatja a korábban említett mobil Javát is.

A 6310i-t mobil pénztárca alkalmazással is ellátták, amely segítségével interneten hajthat végre elektronikus aláírással hitelesített vásárlást és egyéb tranzakciókat. A készülék 2002 második negyedévében mutatkozik be világszerte, így például Afrikában is.

Nokia 7210

7210 A finnek a város szívét veszik célba a divattelefon vonal új tagjával. A 7210-es a fentebb bemutatott készülékekhez hasonlóan öt kontinensen három sávban kapcsolódhat a GSM és GPRS hálózatokhoz, Javával és MMS-sel szórakoztat és mindezeken túl nagy felbontású 4096 színű kijelzővel, és sztereő FM rádióval rendelkezik.

A 7210-esben mutatkozik be először a Nokia által fejlesztett csatlakozó, a Pop-Port, amellyel például jó minőségű zene küldhető mobilról sztereó hangszórókra. A 7210-est 2002 harmadik negyedévében forgalmazzák Európában és az egzotikus Afrikában.

Nokia 9210i

9210i Új taggal bővült a legendárius Kommunikátor család. A huszonöt dekás tárgy belsejében 32 bites ARM RISC processzor, 40MB memória, illetve a Symbian OS helyezkedik el, amelynek elsősorban a hálózati képességeire gyúrtak rá. A készülék böngészője a WAP-ot és a HTML 4.01-es szabványokat támogatja, ezeken túlmenően elbír a Javás tartalmakkal, a FlashPlayer révén a Macromedia Flash 5-ös vektoranimációkkal, a mobilizált RealOne Player segítségével hálózatban mozgóképet és hangot játszhat le.

A júzerek a VPN szolgáltatás segítségével virtuális helyi hálózatot állíthatnak fel, amelyet vállalati felhasználók az IPSec kliens segítségével a kiépített helyi hálóhoz is csatlakoztathatnak.

Mindezek mellé egy felpattintható tartozék segítségével GPS-sel, vagyis műholdas helyzetmeghatározó rendszerrel tovább überesíthető a 9210i, amely 2002 második negyedévétől szerezhető meg Európában és az Afrika közelében található Ázsiában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!