Benedek
-5 °C
5 °C

Csak az internetkapcsolat telefondíja lesz hatósági áras

2001.05.23. 16:56
Az internetkapcsolat telefondíjának megosztását igen, a hatósági ár kábelszolgáltatókra kiterjesztését azonban nem támogatja a kormány. Az informatikai bizottság elé csütörtökön kerülnek az internetkapcsolat telefondíjának megosztását célzó javaslatok. Ha elfogadják a törvénymódosítást, jövőre olcsóbb lehet a hazai internethozzáférés.
Rogán Antal
Rogán Antal, az informatikai és távközlési bizottság fideszes elnöke és az internetkapcsolat telefondíjának megosztását célzó javaslat beterjesztője lapunknak megerősítette, hogy a kormány támogatja az egységes hírközlési törvény módosítására irányuló javaslatot. A már beterjesztett módosító javaslat szövegét azonban átírják, mivel annak fogalmazása hatósági árassá tette volna nemcsak a telefonos internetkapcsolat, hanem bármilyen távközlő hálózaton át létesített internetkapcsolat díját.

Mint azt az elnök elmondta, a kormánnyal egyeztetve arra jutottak, hogy nem kívánják kiterjeszteni a hatósági árat a távközlő hálózatokra, a díjmegosztást azonban továbbra is szorgalmazzák. Ezért a bizottság csütörtöki ülésén a fentieket tartalmazó új módosító javaslatot nyújtanak be.

A UPC vezérigazgató-helyettese, Szalay Dorottya kérdésünkre elmondta, hogy meglepte őket a felvetés, melynek értelmében a miniszter hatósági árat szabhatott volna a kábelhálózaton nyújtott internetszolgáltatásra is, és az elképzelést értelmezhetetlennek tartják a Chello által nyújtott internetszolgáltatás esetében.

Rogán Antal megjegyezte, az internetes kapcsolat díjának bevételmegosztását nemcsak a távbeszélő, hanem más távközlő hálózatok esetében is indokoltnak tartaná, a dolog technikailag azonban nehezen megvalósítható.

Mint mondta, céljuk a díjmegosztással az internet-hozzáférés olcsóbbá tétele. A hatósági ár már önmagában is olcsóbbá teheti az internetkapcsolatot, a díjmegosztás ezt tovább erősítheti. A távközlési szolgáltatók számára kisebb önköltségú internetes hívásokat ugyanis az internetszolgáltatók generálják, és a nyugat-európai modell alapján indokolt részesíteni őket az általuk generált bevételből. Rogán Antal szerint a díjmegosztás különösen az ingyenes internetszolgáltatók számára hasznos.

Az informatikai bizottság elnöke szerint az Angliában alkalmazott 30-70 százalékos díjmegosztás - ahol 70 százalékot kap az internetszolgáltató - nem lenne itthon célszerű, az arányok megfordítása azonban működő modell lehet. Mint mondta, erről a miniszter hoz majd döntést, a távközlési és internetszolgáltatókkal folytatott tárgyalások után.