Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lexikont adnak az első 3G-s telefonokhoz

2001.10.02. 16:10
A tokiói felhasználók hétfőtől a világon elsőként használhatják harmadik generációs mobilkészülékeiket, melyekkel lehetővé válik a nagysebességű adatátvitel, így a videotelefonálás is. Azok a felhasználók legalábbis bizonyosan képesek lesznek ilyesmire, ha átrágták magukat a telefonhoz kapott 945 oldalas leíráson.
A japán NTT DoCoMo harmadik generációs telefonjai hétfőtől kerültek kereskedelmi forgalomba. A 945 oldalas leírás pedig csak az alapmodellre vonatkozik. A készülék látszólagos bonyolultsága ellenére az alapmodellt nem övezte akkora várakozás, mint a videotelefont, amely a beépített kis kamerájával képes a beszélgetőpartnert élőben mutató videokonferenciára.

Valamivel olcsóbb az adatkártyával rendelkező modell, amelyet laptopokra csatlakoztatva használhatnak a nagy adatmennyiségeket mozgató japán telefonálók. Az NEC által épített alapmodell, a N2001 valamivel keskenyebb, mint a videotelefon.

Videotelefon 160 ezer forintnyi összegért

Az UMTS telefonok alapváltozata 48 ezer jenbe (400 dollár, 113 ezer forint) kerül, míg a videós változat 68 ezer jenbe (570 dollár, 160 ezer forint) kerül. Az adatátvitelre kihegyezett modell ára 28 ezer jen (234 dollár, 66 ezer forint).

Drága a szolgáltatás

A szolgáltatás ára általában sokkal drágább, mint a második generációs készülékek esetében, de a DoCoMo szerint a díjak csökkenhetnek egyszer, ha bővül a felhasználók száma, és az adatátvitelé lesz a fő szerep.

Az N2001 súlya mintegy 105 gramm, készenléti ideje 55 óra, és világos, 4096 színt megjelenítő kijelzőt kapott. A készülék i-mode-ban is használható, vagyis ilyenkor is képes az egyszerűbb internetes funkciókra. Két év alatt Japánban 27 és fél millió felhasználó fizetett elő az i-mode-ra. Ez a szolgáltatás húzta ki a DoCoMót az egy évtizedig tartó gazdasági nehézségeiből.

Hatszor gyorsabb internet

Bár nincs antennája, az N2001 olyan hangminőséget biztosít, mint egy vezetékes telefon. Közben a felhasználó másodpercenként 384 kilobites átvitel mellett szörfölhet a világhálón, vagyis hatszor gyorsabban, mint az eddigi leggyorsabb japán mobilszolgáltatással.

Melegszik a készülék

A negatívumok közé tartozik, hogy negyedórás használat után a készülék akkumulátora erősen felmelegedik, egy óra alatt pedig teljesen lemerül. A második generációs telefonok órákat vagy akár egy napot is kibírnak, mielőtt feltöltésre kényszerülnének.

Az alapmodellhez nem jár majd a DoCoMo tervezett video- és zeneszolgáltatása, melyeket tavasszal az új modellek bemutatásával együtt indítanak be. Viszont képes akár 5 ezer karakteres e-maileket küldeni és fogadni. Másodpercek alatt kis Java programokat is letölthet a felhasználó, ha például a hazaúthoz szüksége van a vasúti menetrendre, vagy az óránként frissített időjárásjelentésre kíváncsi.