Drasztikusan javult a magyar 3G

2008.11.25. 14:22
Nem történt változás a hazai 3G-s hálózatok versenyében, ugyanaz a szolgáltató nyerte a tesztet, mint tavaly. Míg azonban egy éve csak a T-Mobile csomagját tudtuk nyugodt szívvel ajánlani, addig idén már mindhárom cég csomagja vállalható.

Tavaly megtettük, idén megismételtük ahogy 2009 sem maradhat majd ártatlan: mindig kiderítetjük, mire számíthat, aki 3G-s mobilnetet választ Magyarországon. Az előzmények nem sok jót ígértek: tavaly számtalanszor találtunk olyan területet, ahol még EDGE sem volt, ráadásul az évente kiadott, európai 3G-s hálózatot bemutató térképen Magyarország többnyire egy nagy fehér folt. Ahogy a többi kelet-európai ország is, húsz évvel a vasfüggöny leomlása után a 3G-s hálózatot elnézve úgy fest, mintha nem változott volna semmi.

Mozgó célpont

A felhasználók persze nem foltok a térképen, ezért döntöttünk úgy, hogy a műholdtávolságnál valamivel közelebbről vesszük szemügyre a hálózatokat. Két napig róttuk az országutat, megjártuk a keleti és nyugati végeket, összesen 2500 kilométert utaztunk, majd a harmadik napon Budapesten mértük a sebességet. Ötvenhárom helyszínt vizsgáltunk a tavalyi 43-mal szemben, ennek ellenére tesztünk továbbra sem alkalmas, hogy kiderítse: melyik a legjobb szolgáltató Szombathelyen, vagy épp Hódmezővásárhelyen. Ekkora merítés mellett azonban már nagyjából egyértelmű, hogy általában melyik vállalat 3G-jével járunk a legjobban, feltéve persze, hogy nemcsak lakásunkban ücsörögve akarjuk használni a mobilnetet.

Kezdjük a legfontosabbal: másodszor is a T-Mobile nyerte az Eltűnt 3G nyomában-túrát, méghozzá úgy, hogy a szolgáltató jelentősen tudta növelni 2007-es sávszélességeit. Tavaly még 1,3 megabites letöltési átlaggal nyert, ami 2008-ban már az utolsó helyhez lett volna csak elég, 2,94 megabites eredményével azonban idén is bebiztosította magát a T-Mobile. Nőtt a feltöltési sebesség is, 280-ról 530 kilobitre másodpercenként.

Ha a letöltési sebességet nézzük, a második helyen megosztva végzett a Pannon és a Vodafone, hiszen az 1826 és az 1801 kilobit másodpercenként hibahatáron belül van. Az előrelépés mindkét cégnél óriási, nagyjából hasonló sorrenddel zárult a 2007-es teszt is, csak akkor még 694 és 607 kilobites eredményt hozott össze a két szolgáltató, a sávszélesség-növekedés tehát majdnem háromszoros. Különösen feltűnő az előrelépés a Vodafone-nál, aminek tavaly borzasztóan szélsőségesek voltak az értékei, gyakran járt 3 megabit fölött és legalább ugyanennyiszer 50 kilobit alatt, idén viszont kiegyensúlyozott eredményeket hozott a vállalat.

A feltöltési sebesség végül eldöntötte a meccset: a Vodafone 561 kilobites, a Pannon meg 271 kilobites eredményt hozott, így csak egy hajszállal bár, de a Voda jött be a második helyre.

Jelentős előny

Mivel a tavaly túrához képest egyes helyszíneket kihagytunk, másokat meg bevettünk, készítettünk egy olyan összegzést is, amiben csak azokat a településeket, kerületeket vettük figyelembe, amik mindkét évben bekerültek az Eltűnt 3G nyomában-túrába. Az országos, szűkített letöltési eredmények a következők lettek (zárójelben a tavalyi értékek):

 • 1: T-Mobile 3018 kilobit/sec (1410 kilobit/sec)
 • 2: Vodafone 2036 kilobit/sec (640 kilobit/sec)
 • 3: Pannon 1965 kilobit/sec (716 kilobit/sec)

A sorrend akkor sem változik, ha az országos eredményt vidékire és fővárosira osztjuk. Budapest nélkül a következő eredmény született a letöltési sávszélességeket figyelembe véve:

 • 1: T-Mobile 2457 kilobit/sec (1403 kilobit/sec)
 • 2: Pannon 1833 kilobit/sec (614 kilobit/sec)
 • 3: Vodafone 1723 kilobit/sec (503 kilobit/sec)

Csak a fővárosi eredmények alapján is feltűnő az első helyezett előnye:

 • 1: T-Mobile 3749 kilobit/sec (1417 kilobit/sec)
 • 2: Vodafone 2070 kilobit/sec (794 kilobit/sec)
 • 3: Pannon 1756 kilobit/sec (831 kilobit/sec)

Ha összegezzük a számokat, azt kapjuk, hogy országosan átlagosan 50 százalékkal gyorsabb a T-Mobile a másik két szolgáltatónál, vidéken körülbelül 40 százalékos az előnye, míg Budapesten átlagosan 80-100 százalékos.

Azért van itt egy fontos változás. Tavaly még óriási jelentősége volt annak, hogy a T-Mobile-nál mennyivel lassabb a másik két szolgáltató, hiszen egyedül a bajnok hozott olyan sávszélességet, amivel már érdemes volt netezni, következésképp a lemaradással egyenesen arányosan vált értelmetlenné a másik két vállalat 3G-s csomagja. Idén viszont egészen új helyzet állt elő, hiszen még a legrosszabb eredmény is toronymagas győzelemhez lett volna elég tavaly, tehát bármelyik mobilszolgáltatót választjuk, használható mobilnethez jutunk. Persze csábító a T 3,7 megabites budapesti eredménye, de a Pannon 1,8 megabite is elég arra, amire a 3G való: a böngészgetésre, masszív letöltésekre meg amúgy sem jó a rendszer.

Hullámzó teljesítmény

Ha szofisztikáltabban vizsgáljuk az eredményeket, kiderül, hogy legalul a Vodafone még mindig gyenge: a legrosszabb harmad átlaga a T-Mobile-nál 720 kilobit (tavaly 665 kilobit volt), a Pannonnál 561 kilobit (147 kilobit), a Vodafonenál viszont csak 332 kilobit (37 kilobit). A különbség abból fakad, hogy ahol a Vodafone-nak nincs 3G-je, ott EDGE-e sincs, tehát amíg a konkurensek 200 kilobit körüli alsó értékükkel már használhatók, addig a Vodafone csak 40-50 kilobitet hoz. De jól mutatja a szolgáltatók közti különbséget, hogy a legrosszabb harmadba a T-Mobile már egy 2,2 megabites eredményt is össze tud kaparni, míg a Pannon 1,3, a Voda meg 1 megabitig jut ebben a versenyszámban.

A középső harmadban már kiegyenlítettebb a mezőny, leszámítva persze azt, hogy a T-Mobile 3,3 megabites átlagával elhúz a másik két versenyző, a Pannon 1,85 és Vodafone 1,67 megabites eredményétől. A legfelső harmadban megint a T-Mobil nyer 4,7 megabites átlaggal, de a Pannon 3,1 megabitje és a Vodafone 3,4 megabitje is remek eredmény a tavalyi 1,9 megabites rekordhoz képest.

Valószínűleg ideje lesz újrarajzolni azt a 3G-s térképet. Vidéken persze azt is megtapasztaltuk, hogy milyen a sokat emlegetett digitális szakadék mélyére, a lefedetlen fehér foltok közepére kerülni. Voltunk olyan településen, ahol még telefonálni sem igazán lehetett, internetezni meg csak kínkeservesen, alig pislákoló edge-elérésen. Ezeknek a kis településeknek pedig sokat jelentene a szélessávú mobil hozzáférés, és nem azért, hogy traktorozás közben is lehessen vicces videókat nézni, hanem mert a meglévő előfizetők nagyobb kedvvel utaznának, ha bárhonnan könnyen elérnék a munkahelyi rendszereiket.

A megabájtonkénti ár nem a túlfogyasztás díja, hanem azt mutatja, hogy az adott díjcsomagnál mennyibe kerül egy megabájt adatforgalom. Az aktuális akciók a szolgáltatók portáljain megtekinthetőek.

Az előfizetési díjak nem változtak jelentősen, ha csak a forgalomkorlátos csomagokat vizsgáljuk, de most már két szolgáltató, a Pannon és a Vodafone is nyújt korlátlan díjcsomagot, amelyek ráadásul még olcsóbbak is a legnagyobb korlátos díjcsomagoknál. Hogyan lehetséges ez? A szolgáltatók bevetnek némi korlátozást: a fájlcserélő programok használatakor csökkentik az adatátviteli sebességet, hogy elvegyék a torrentezők kedvét a letöltéstől. A szolgáltatók azért alkalmazzák a lassítás szigorú módszerét, hogy a fájlcserélő kissebbség ne a többség kárára terhelje a hálózatot.

Eddigi tapasztalataink szerint átlagos internetezéssel, beleértve a napi betevő videók, a Windows-hibajavítások és néhány szoftver letöltésével, valamint az Index.hu gyakori olvasásával nehéz átlépni az 5 gigabájtos havi limitet. Ugyanakkor jó érzés lehet, ha nem is kell aggódni a forgalmi korlát miatt. • Hírek
 • Hírek