Melyik a legerősebb mobilnet-szolgáltató?

2007.10.11. 14:56
Több ezer kilométeres túránkon Magyarország mindegyik régiójában megmértük a mobilinternet sebességét, így kiderült, hogy a Vodafone, a T-Mobile és a Pannon közül melyik nyújt erősebb szolgáltatást. A cégek azt is elárulták, hogy mi lassíthatja a netezést, és hogy miként fejlesztik a rendszerüket.

A nagy hsdpa-túránk lezárult, nem kerülhettük el, hogy összegezzük az eredményeket. Összesen 2400 kilométert utaztunk, 43 helyszínen mértünk sávszélességet - 25 vidéki városban és 18 budapesti kerületben -, feljegyeztük a letöltési és feltöltési sebességeket, aztán összevetettük ezeket. Tesztünk persze nem alkalmas arra, hogy megmondjuk, mekkora a sávszélesség Szombathely belvárosában, vagy hogy mire lehet számítani a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Városonként és kerületenként egy-egy mérést végeztünk, könnyen lehet, hogy kétszáz méterrel arrébb más eredmények születtek volna, ahogy az a túrára érkezett hozzászólásokból is kiderül. Arra viszont mindenképpen alkalmas volt a nagy hsdpa-teszt, hogy általános megállapításokat tegyünk, hogy képünk legyen arról, melyik a legerősebb szolgáltató az országban.

Méréseink alapján világosan látható, hogy a T-Mobile adja a legteljesebb mobilszolgáltatást. Vidéken átlagosan kétszer akkora sávszélességet kínál, mint Pannon és háromszor annyit, mint a Vodafone, Budapesten meg 75 százalékkal nyújt többet, mint a másik kettő. Tesztünk során 31-szer volt első a T-Mobile 3G-je, 4-szer a Pannoné és 9-szer a Vodafone-é, ami eggyel több, mint ahány helyszínen voltunk: Veszprémben bitre ugyanannyit hozott a Pannon és a T-Mobile.

Másban erősek

Persze a fenti számok csak az elsőséget mutatják, ennél sokkal fontosabb, hogy a csúcsokat leszámítva általában mire számíthatunk, mi a jellemző sávszélesség? Országosan a T-Mobile nyert átlagosan 1300 kilobites másodpercenkénti letöltési sebességgel, a Pannon és a Vodafone 600-700 kilobit közé szorult, ezek alapján nagyjából hasonlóan erős mindkét szolgáltató. Ha tovább bontjuk a számokat, érdekes megállapítást tehetünk: bár a Vodafone legjobb 14 eredménye 36 százalékkal elhúz a Pannon Best of 14-étől, a középső 14 már a Pannon kétszeres fölényét hozza, a legrosszabb 15-ben meg már ötszörösre nő a különbség a Pannon javára.

Kattintson a képre, nézze meg az összes grafikont!

Magyarán megfogalmazva ez azt jelenti, hogy ahol van a Vodafone-nak 3G-je, ott nagy a sávszélesség, ahol viszont nincs (márpedig a vizsgált 43 helyszínből húszban nem volt), ott marad a gprs szánalmas 45 kilobitje. Persze a másik két szolgáltatónál is előfordul, hogy nincs rendes szélessávú kapcsolat, de egyrészt sokkal kevesebb helyen (a Pannonnál 14-szer, a T-Mobile-nál 6-szor futottunk ilyenbe), másrészt ott van vésztartaléknak az edge-hálózat, amit a Vodafone nem épített ki. Ennek 150-250 kilobites a másodpercenkénti adatátviteli sebessége, ami nem sok, de az aktuális híreket, meg a leveleinket bőven meg tudjuk nézni vele.

A maximális letöltési sebességekben jelentősek az eltérések. A leggyorsabban a Vodafone siófoki tornya kommunikált, 2550 kilobittel, a T-Mobile 2450-ig jutott, a Pannonnál viszont nincsenek csúcsközeli értékek: 1300 kilobites maximális sebessége a T-Mobile-nál csak a 24. helyre lenne elég, a Vodafone-nál meg a kilencedikre. Kevesebb embert érint a feltöltési sebesség, pedig ha nagyon alacsony az érték, lassul a böngészés. A sorrend most sem változott, élen a T-mobile 280 kilobites országos átlaggal, mögötte a Pannon 191-gyel, hátul a Vodafone 144-gyel.

Ha 3G-s szolgáltatásra akarnánk előfizetni, egy percig sem gondolkoznánk, hogy melyiket válasszuk: a T-Mobile lefedettsége, átlagos és maximális sebessége magasan kiemelkedik a mezőnyből, miközben a szolgáltatás a novemberi árlista alapján nem kerül többe, mint a konkurenseké (jelenleg viszont még lényegesen drágább az 5 gigabájtos csomag). A Pannon kiegyensúlyozott eredményeket hozott, a társaság nem ad kiemelkedően magas, sem megrázóan alacsony sávszélességeket, nagy meglepetést nem okoz a 3G-jük. A Vodafone nyújtotta a legingadozóbb teljesítményt: ahol van hsdpa, ott nagy a sávszélesség, de ugye rengeteg helyen nincs, a gprs meg kész röhej.

* A T-Mobile bejelentette, hogy november 1-től a három gigabájttal megnöveli e két csomag méretét. Így 1,2 Ft lesz egy megabájt. A Vodafone ötezer forintos csomagja normál használat esetén (fájlcserélőket mellőzve) korlátlan.

Erős vezeték kell

Persze egy hálózatot ki kell építeni, és nem mindegyik szolgáltató tart ugyanott. Rengeteg fejlesztés szükséges ahhoz, hogy a mobilinternet az elvárások és az ígéretek szerint működjön, tudtuk meg a szolgáltatók szakértőitől. Az adótornyok lefedettségi körzetében elérhető adatátviteli sebesség nem növelhető egyszerű szoftverfrissítéssel, mert a vezetékes háttérhálózat adatátviteli sebességét is növelni kell.

Feltehetően nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a felhasználó által elérhető sávszélesség nagyban függ a bázisállomás távolságától; minél messzebb van a mobiltól, annál kisebb a sebesség. Emellett a bázisállomás kapacitása megoszlik a felhasználók között, sőt még a szomszédos állomások terheltsége is befolyásolja a letöltést.

Nem mindegy, hogy a felhasználó kezében lévő eszköz milyen minőségű, és milyen az antennája. A különböző gyártóktól származó, de elvileg azonos képességű modemek között tíz-húsz százalékos különbség is előfordulhat, tudtuk meg a Pannontól. A különböző szoftverek letöltési ideje is eltérő, egyetlen fájl gyorsabban lejön ftp-protokollon, mint a sok fájlból álló, de méretre ugyanakkora weboldal. Még a mozgás sebessége is számít, százhússzal száguldozva lassabb a letöltés, mint amikor csak hússzal vánszorgunk, tudtuk meg a T-Mobile szakértőitől.

Eltérő tervek

Lapunknak adott nyilatkozataik alapján a hazai mobilcégek fejlesztési politikáját is megismertük. A Vodafone azt mondja, hogy sűrű, jó minőségű 3G-hálózatot igyekszik kiépíteni, tehát a szélessávú mobilhálózat fejlesztésére összpontosít, és az edge nincs a fókuszában. A hálózat minden bázisállomását gondosan méretezik az igényeknek megfelelően.

A Pannon különösen fontosnak tartja, hogy hálózatán az edge-et a lakosság közel száz százaléka eléri. Emellett a 3G/hsdpa-hálózatot, amelyet közel nyolcvan településen a lakosság negyven százaléka elér, a felhasználói igények alapján fejlesztik, például figyelembe veszik, hogy mely térségekben növekedett meg az edge-forgalom.

A T-Mobile azt mondta lapunknak, hogy egyenszilárdságú hálózat kiépítésére törekszik, amelyen nincs szűk keresztmetszet, és fokozott figyelmet fordít a beltéri ellátásra.  • Hírek
  • Hírek