Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

A spirálfüzet apoteózisa

2006.11.09. 11:00
Ne higgyenek a reklámoknak! A reklámok hazudnak. Mobil szélessávot ígérnek, mobil irodát? Lassú, körülményes, használhatatlan izét kap helyette. A mobiltelefon alkalmatlan komoly számítógépes munkára, alkalmatlan tévézésre, viszont nagyszerűen alkalmas volna telefonálásra. Ez utóbbit a mobilcégek egyre hajlamosabbak elfelejteni. Egy Nokia E61-es mobiltelefonnal birkóztunk három hónapon át, az eredmény az Index történetének leghosszabb mobiltesztje.

Summa summárum és ceterum censeo – 2x2 in 1

Akkor summázzunk így négyezer flekk után:

A Symbian OS 9.1 (Series 60) meglehetősen nehézkes, kusza oprendszer, ezen a hardveren ráadásul bosszantóan lassú. Néha tényleg megőrjített azzal, hogy teljesen kiszámíthatatlan helyekre dugdos olyan beállításokat, amik logikailag egy helyre tartoznak, vagy akár egy alkalmazáshoz. A Windows Pocket PC-hez képest stabil (legalábbis, ahogy a windowsosok panaszait hallom), de hát ez olyan, mint Győzikéhez képest visszafogottan intelligensnek lenni, ugye, tehát azért lefagyott egy héten kétszer legalább. Vagy például egyes billentyűket elfelejti időnként. Megnyomom mondjuk a mail gombot és semmi. Csak az újraindítás segít. Vagy gyakori, hogy belefagy a headsetbe. Csatlakoztatom a headsetet (fülhallgató, plusz mikrofon), akkor észreveszi, odairányítja a hangot, de amikor kihúzom a csatlakozót tízből egy esetben nem veszi észre, hogy már nincs head set, ezért a normál hangszóró és a mikrofon nem működik. Újra kell indítani. Szereti a rebootot, na.

Nagyon különbözni akar a Windowstól, nyilván, ennek az a vége, hogy teljesen követhetetlen az ablakkezelés. Melyek az aktív alkalmazások? Hogyan lehet váltani közöttük? Nem lehet váltani közöttük? Ez most be van zárva vagy fut a háttérben? Hogyan maradhat a háttérben aktív egy internetes – mondjuk wifis – kapcsolat? Megfejthetetlen dolgok. A böngésző például tud új ablakot nyitni, de hogy hogyan lehet ezek között váltogatni, arra nem jöttem rá. Valószínűleg sehogy. Be lehet zárni az éppen aktív ablakot, oszt ennyi.

RTFM – nem okos, nem kezelhető

A kezelhetőség arrafelé kezdődne, hogy egy olyan embernek, aki legalább ezerszer installált már vindózt és vindózos alkalmazást, kezelt már több tucat Nokia-telefont, legalább száz alkalommal állított be mindenféle típusú mailklienst, annak nem kell a users manual után nyúlnia, hogy egy telefon alapvető internetes beállításait összelője. Na, ezt az E61 bőven nem teljesíti. Sőt.

Az okostelefonoknak nevezett készülékek valójában egyre butábbak, egyre kevésbé használhatók, egyre több fölösleges és rosszul megvalósított funkcióval aggatják tele őket a gyártók. Nem bírják saját magukkal ezt az elcseszett innovációs versenyt, félkész vagy még félig sem kész termékeket dobnak piacra, megbízhatatlatlan szoft- és hardvereket.

Komoly, elfoglalt, mindig online üzletembereknek hirdetik ezeket, pedig mindenki, aki használt már ilyet, tudja, hogy alkalmatlanok bármilyen munkára. A szolgáltatók és a gyártók minden héten újabb technikai forradalomról számolnak be, és a hirdetéseikben egészen pofátlanul hazudják, hogy készülékeik sokoldalú kis munkaállomások, amin bármilyen hagyományos számítógépes feladat elvégezhető. A mobilipar morális válságba süllyedt, képtelen kitörni a hazugspirálból. Ezek a készülékek sosem voltak alkalmasak munkára, és nem is látszik, hogy a közeljövőben mitől lennének.

A jövő mobilja a spirálfüzet

A mobilosoknak nyilvánvalóan semmiféle ötletük sincs arra, hogy miképpen tegyék a készülékeiket versenyképessé egy spirálfüzet-toll kombóval. Nincs egyetlen olyan mobil eszköz sem, amely adatrögzítésben és adatfeldolgozásban hasonló teljesítményre lenne képes, mint a spirálfüzet és a toll.

Játszani, szórakozgatni, tesztelgetni jók ezek a kis gépek, elütni az időt valahogy. Egy ideig.

Néhány hét használat után azt vettem észre magamon, hogy már egyáltalán nem próbálom használni azokat az okostelefon-funkciókat, amikért valójában megvettem. Nem szinkronizálom a naptáramat (úgyis ott van a laptomon, ott van az irodai gépemen), nem töltöm le a leveleimet (úgyis csak egy mappát lát, és ritka az olyan sürgős ügy, ami nem várhat addig, amíg újra normális mailkliens közelébe jutok). Telefonálok rajta és kész. Ha valaki fölhív, hogy találkozót beszéljen meg, akkor nem kezdek el szerencsétlenkedni, navigálni a piszok lassú menüben, miközben a fülemtől el kell venni, ugye, szóval eszembe sem jut beleírni az E61 naptárába, inkább megkérem az illetőt, hogy hívjon vissza később, amikor számítógép előtt vagyok, majd akkor beírom az Outlookba. Vagy fölírom gyorsan a füzetembe. Egyébként sem tudom áttekinteni a naptáramat egy ilyen kis felületen rendesen. (Ez az egész mobilkatasztrófa oka, ezért nem alkalmasak munkára: nincs elég input felület és nincs elég output felület. Körülményes bevinni az adatot, de ha már benn van, nem lehet áttekinteni, feldolgozni, mert túl kicsi a képernyő. Az ember agya nem tud ilyen kicsiben dolgozni.)

Illetve néha webezek, de sosem munkaként. Egyetlen adekvát felhasználás: ha az ember egyedül üldögél valahol, és nincs nála semmi, se újság, se könyv, na, akkor webezhet vele egy picit. Pár percet. Hol adódik ilyen helyzet? Hát a vécén. Oda nagyszerű. De még mindig sokoldalúbb megoldás a hagyományos újság. Pláne, ha nincs papír.

Nem adom fel, gyűjtök a HP-ra.