Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ellentmondásos a mobilok hazai elfogadottsága

2000.11.28. 18:57
Az alulinformált magyar polgár tiltakozik, ha lakása közelében mobil bázisállomást próbálnak elhelyezni, a mobiltelefonokat azonban lelkesen használja. Nem sejti, hogy a készülék jóval erősebben sugároz, mint a bázisállomás, noha a sugárzás mértéke mindkét esetben jóval az egészségügyi határérték alatt található.
Egy nemrég készült felmérés jól tükrözi a lakosság e téren tapasztalható skizofréniáját: míg a megkérdezettek 78,7%-a elismerte, hogy a mobiltelefon nélkülözhetetlen a hírközlésben, sokkal több az elônye, mint a hátránya, addig 28,2%-uk egyetértett azzal, hogy a legmodernebb technológiával működô eszközök közül a mobiltelefon a legártalmasabb. A M&H Communications megbízásából a TÁRKI által készített felmérésben megkérdezettek mintegy 70 százaléka nem engedné, hogy házára antennát telepítsenek.

Nagyságrendekkel határérték alatti sugárzás

A mobiltelefonokat lelkesen használjuk
Az általános tanácstalanság megszüntetése céljából az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet már 1998 novemberében közleményt adott ki a bázisállomások sugárzásának kérdéséről. A tájékoztató szerint a bázisállomások környezetében a lakosságot, illetve az ott dolgozókat érő rádió-frekvenciás sugárzás intenzitása általában két-három nagyságrenddel a szabványban rögzített megengedhető határérték alatt van. Ezért a szabvány előírásának betartása esetén a rádiótelefon bázisállomásokból származó rádiófrekvenciás sugárzás egészségkárosító hatásaival nem kell számolni.

A rádiófrekvenciás sugárzás csak a házak oldalfalára telepített antennák esetén, a közvetlenül érintett lakásban közelítheti, vagy haladhatja meg a lakosságra engedélyezett expozíció mértékét. Ilyen esetekben az antenna sugárzási irányának módosításával, vagy megfelelően kialakított árnyékolással az expozíció lecsökkenthető.

A magyar egészségügyi szabvány a bázisállomások és mobilok engedélyezett sugárzását illetően is lényegesen szigorúbb, mint ez EU-előírások. Örvendetes, hogy a napokban megjelent a magyar határértékeket rögzítő egészségügyi miniszteri rendelet - mondta el Thuróczy György, a kutatóintézet osztályvezetője kedden Debrecenben a témáról rendezett konferencián.

Az emberek fogékonyak a blöffökre

A hivatalos közlemények ellenére az emberek továbbra is bizalmatlanok a mobilokkal szemben, és rendkívül fogékonyak a telefonok sugárzásával kapcsolatos blöffökre. A Nokia 3210-es telefon megjelenésekor elterjedt például, hogy az antenna nélküli készülék veszélyesebb, mint a külső antennával rendelkező, mivel erősebben sugároz. Ezzel szemben az igazság az, hogy az integrált antennával felszerelt 3210-es készülékkel telefonálót kisebb rádiófrekvenciás sugárzás éri, mint a külső antennás telefonok felhasználóit.

Szintén nem bizonyított a sugárzáselnyelő hatása a különböző mobiltelefonra ragasztható mobilpajzsoknak, bogárkáknak és egyéb holmiknak. Az emberek azonban lelkesen vásárolják szeretteiknek a telefonra helyezhető mütyüröket, melyekről csak annyit lehet tudni, káros hatásuk nincs.

Ellentmondó szakértői vélemények

Egészségügyi figyelmeztető jár a mobilokhoz
Angliában hamarosan egészségügyi figyelmeztetést mellékelnek minden mobiltelefonhoz, az Egészségügyi Minisztérium utasításának megfelelően. A telefonokhoz adott figyelmeztető levélke szövegét még karácsony előtt véglegesítik, az azonban már biztos, hogy kifejezetten ellenzik majd, hogy a gyerekek hosszú beszélgetéseket bonyolítsanak mobiltelefonjaikon. Angliában több mint 25 millió ember, a népesség közel fele mobiltulajdonos, közülük minden negyedik fiatalabb 18 évesnél. A tudósok közben továbbra is vitatkoznak azon, vajon okoznak-e a mobiltelefonok agydaganatokat vagy más egészségügyi problémákat.
A nagyközönség nincs könnyű helyzetben, ha hiteles információkat akar kapni, sok esetben ugyanis még a tudósok véleménye is ellentmond egymásnak. Thuróczy György szerint például a headset alkalmazásával lényegesen csökken a fejet érő és ott elnyelődő sugárzás. Az angol Which magazin cikke ezzel szemben a headset használatának kerülését javasolja, az angol kutatók szerint ugyanis a headset kábele antennaként működik, és így háromszor annyi elektromágneses sugárzást bocsát ki, mint a telefon saját antennája.

Pacemakerrel ne mobiltelefonáljunk

Vannak olyan esetek, melyekben valódi kockázattal jár a mobiltelefonok használata. A készülékek által kibocsátott sugárzás ugyanis nemcsak a repülőgépek fedélzeti műszereit zavarhatja meg, de a pacemakereket és egyéb orvosi berendezéseket is. A Sugárbiológiai Intézet ajánlása ezért a bázisállomások telepítését ugyan engedélyezi az egészségügyi intézmények területén, feltéve, hogy azok sugárzása a megadott érték alatt marad, a mobiltelefonok használatát pedig tiltja az orvosi berendezések 5 méteres közelségében.

Jönnek a mini bázisállomások

Ha sugárzásuk káros hatása egyelőre nem is bizonyított, a bázisállomások bizony rondák, otromba behemótok - esztétikai okok is indokolhatják társadalmi el nem fogadottságukat. A helyzet hamarosan változhat, az az 1800 MHz-es mobiltelefonokhoz ugyanis fele akkora antennára van szükség, mint a 900 MHz-esekhez. Igaz, a jel is csak fele távolságra jut el az 1800-as frekvencián. Ez azt jelenti, hogy az új hálózat kialakításához 3-4-szer annyi bázisállomásra van szükség ugyanakkora terület lefedésére. Az új frekvenciasáv használatba vételéhez szükséges állomások kiépítése ugyanakkor mégsem kerül háromszor annyiba a mobilszolgáltatóknak, mint a 900-as hálózaté. Míg egy 900-as bázisállomás építése átlagosan 40 millió forint, egy 1800-asé ennek csak mintegy 5-10 százalékát teszi ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!