Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Tizenegy cég vette meg a mobilpályázatot

2008.10.31. 14:16
A válság ellenére tolonganak a vállalatok a mobilszolgáltatói licencek körül. Most azonban még nem tudni, hogy mennyien lesznek hajlandóak százmilliókat fizetni a frekvenciákért.

Pénteken a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pre-bid konzultációt tartott az október 22-én meghirdetett pályázatokról. Mint ismeretes, az NHH meghirdette a negyedik gsm/3G frekvenciakészletet, illetve a 450 MHz-es tartományt, és a pénteki konzultáción az a tizenegy cég vehetett részt, amely eddig megvásárolta a pályázati kiírást

Eredményes pályáztatás esetén a magyar piacon akár két új mobilszolgáltató megjelenhet, és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az egyik pályázattal a győztes licitáló ugyanolyan 900/1800/2100 megahertzes frekvenciatartományt szerezhet, mint amilyent a jelenlegi szolgáltatók használnak. A pályázónak két éven belül el kell indulnia és három éven belül 35 százalékos lakossági lefedettséget kell elérnie.

A másik pályázó a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartományt nyerheti el, és a győztesnek néhány éven belül 30 százalékos területi lefedettséget kell kiépítenie, tehát a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területekre és településekre visz majd szélessávú mobilinternetet.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen az ország jelenlegi vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettsége.

A kiírást november 19-ig lehet megvásárolni, és a pályázatokat 2008. november 20-án, 9.00 és 12.00 óra között kell benyújtani. A két mobil-pályázat eredményhirdetésére legkorábban 2008. december 22-én, a 26 GHz pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.