Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Gyémántos játéktelefon a Nokiától

2007.10.09. 10:30
Van benne bluetoothos társkereső szoftver (amivel nem lehet ismerkedni), a gyémánthatáshoz háromszögletű gombok (amikkel különösen nehéz sms-t írni), viszont kiválóan zenél kihangosítva. A Nokia gyémánttelefon-sorozatának olcsó darabját teszteltük.

A Nokia idén ősszel hozta Magyarországra új divattelefon-kollekcióját, a Nokia Prism 7900-at és annak fapadosabb változatát, a 7500-at - tesztpéldányunk is ez utóbbi. A dizájn nagy dobása ez esetben a forma, amit – a sajtóanyag szerint - a csiszolt gyémánt geometriája ihletett. A 7500 esetében ez a háromszögletű gombokat, a hátlapon a paralelogrammákat alkotó, egymásnak fordított háromszög-elemeket és fénytörő felületeket jelent.

Katt és gyémánt!

Gyémántos ötletekben egyébként is erősek a gyártók, a telefondizájnerek fejében a szén legnemesebb változatával berakott készülék a szuperluxus megtestesítője. Ott van például a Sony Ericsson Black Diamondja, ami szuperlimitált szériában készült (összesen öt darab), vagy a 2006 novemberében a világ legdrágább mobiltelefonjának tartott, apró ékkövekkel kirakott Diamond Crypto okostelefon. De Nokiából sem ez az első gyémánt-ihletésű: készült már tízdarabos széria apró gyémántokkal bevont N95-ből, és a Nokia 8800 Siroccóból is. Mondjuk gyémánt azon nem volt, 24 karátos aranybevonat viszont igen és már 3450 dollárért az emberhez vágták.

Nemcsak a gyémántberakás, a gyémánt alakú telefon sem új ötlet, például 2005-ben a Newdealdesign nevű San Fransiscó-i cég dobott piacra sarkain hangszórókat tartalmazó, gyémántalakú zenetelefont.

A 7500-ról viszont legkevésbé sem luxus jut használója eszébe. A Nokia a jobb minőségű és drágább Nokia 7900 Prism mellé akart egy olcsóbb kistesót. A baj pedig az, hogy a kistesó a kifejezés rossz értelmében véve lett olcsó. A 210 eurós (50-53 ezer forintos) fogyasztói árból az ötletes forma megvalósítása után az anyagra nem futotta, így a 7500 erősen hasonlít egy gagyiműanyag játéktelefonra. Képgalériánkban látható, hogy random válogatott giccstárgyak között milyen jól mutat.

Giccstárgyakkal jó

Másfelől az érdekes forma jócskán a funkcionalitás rovására megy. Az egymáshoz túl közel ülő és túlságosan kisméretű, háromszögletű gombokkal még a vékony ujjú felhasználó is nehezen birkózik. A joystick pedig tulajdonképpen teljesen használhatatlan: nem arra mozog és nem úgy, ahogy kellene.

Csakúgy, mint a több divattelefonhoz, ehhez is többféle kiegészítő jár: fonott bőr csuklópánt és cserélhető műanyag díszcsík, három színben. A belső memória mérete 34 MB, amihez hozzá jön az 512 megás gyári microSD kártya, ami nagy öröm, mivel az mp3-lejátszó meglepően jól muzsikál. Kihangosítva különösen ajánlom, már, ha létezik ember, aki a mobiltelefonján hallgat kihangosítva zenét. Tényleg kiválóan, és még utcán is jól hallhatóan üvölt. A zenékre előadó, stílus és album szerint is lehet keresni, ráadásul az album borítóját is megjeleníti.

Az alkalmazások között igazi ínyencségeket találunk, van például ruhaméret-átváltó kalkulátor, ami megmondja, hogyha nekem európai értelemben vett 39-es lábam van, akkor a brit cipőboltokban 6-os, a mexikóiakban 5 és feles, az oroszokban 37-es cipőt keressek. Sőt, hüvelykben és centiméterben (25.1) is megadja a lábméretet, úgyhogy le is mértem a sajátomat, de egyáltalán nem annyi.

Aztán van a világóra, és a főzéshez használható űrmérték-kalkulátor, amiből kiderül, hogy egy amerikai csésze 2.36 deci, valamint egy bluethoothos ismerkedőprogram, amelynek segítségével elvileg pasizni/csajozni lehet, de a közel kéthetes tesztidőszakban nem sikerült az éles bevetés. Folyamatosan bekapcsolva tartottam az alkalmazást, de az égvilágon semmi nem történt. Senki nem próbált bluethoothon keresztül felszedni.