Jenő
-3 °C
6 °C

Gyémántos játéktelefon a Nokiától

2007.10.09. 10:30
Van benne bluetoothos társkereső szoftver (amivel nem lehet ismerkedni), a gyémánthatáshoz háromszögletű gombok (amikkel különösen nehéz sms-t írni), viszont kiválóan zenél kihangosítva. A Nokia gyémánttelefon-sorozatának olcsó darabját teszteltük.

A Nokia idén ősszel hozta Magyarországra új divattelefon-kollekcióját, a Nokia Prism 7900-at és annak fapadosabb változatát, a 7500-at - tesztpéldányunk is ez utóbbi. A dizájn nagy dobása ez esetben a forma, amit – a sajtóanyag szerint - a csiszolt gyémánt geometriája ihletett. A 7500 esetében ez a háromszögletű gombokat, a hátlapon a paralelogrammákat alkotó, egymásnak fordított háromszög-elemeket és fénytörő felületeket jelent.

Katt és gyémánt!

Gyémántos ötletekben egyébként is erősek a gyártók, a telefondizájnerek fejében a szén legnemesebb változatával berakott készülék a szuperluxus megtestesítője. Ott van például a Sony Ericsson Black Diamondja, ami szuperlimitált szériában készült (összesen öt darab), vagy a 2006 novemberében a világ legdrágább mobiltelefonjának tartott, apró ékkövekkel kirakott Diamond Crypto okostelefon. De Nokiából sem ez az első gyémánt-ihletésű: készült már tízdarabos széria apró gyémántokkal bevont N95-ből, és a Nokia 8800 Siroccóból is. Mondjuk gyémánt azon nem volt, 24 karátos aranybevonat viszont igen és már 3450 dollárért az emberhez vágták.

Nemcsak a gyémántberakás, a gyémánt alakú telefon sem új ötlet, például 2005-ben a Newdealdesign nevű San Fransiscó-i cég dobott piacra sarkain hangszórókat tartalmazó, gyémántalakú zenetelefont.

A 7500-ról viszont legkevésbé sem luxus jut használója eszébe. A Nokia a jobb minőségű és drágább Nokia 7900 Prism mellé akart egy olcsóbb kistesót. A baj pedig az, hogy a kistesó a kifejezés rossz értelmében véve lett olcsó. A 210 eurós (50-53 ezer forintos) fogyasztói árból az ötletes forma megvalósítása után az anyagra nem futotta, így a 7500 erősen hasonlít egy gagyiműanyag játéktelefonra. Képgalériánkban látható, hogy random válogatott giccstárgyak között milyen jól mutat.

Giccstárgyakkal jó

Másfelől az érdekes forma jócskán a funkcionalitás rovására megy. Az egymáshoz túl közel ülő és túlságosan kisméretű, háromszögletű gombokkal még a vékony ujjú felhasználó is nehezen birkózik. A joystick pedig tulajdonképpen teljesen használhatatlan: nem arra mozog és nem úgy, ahogy kellene.

Csakúgy, mint a több divattelefonhoz, ehhez is többféle kiegészítő jár: fonott bőr csuklópánt és cserélhető műanyag díszcsík, három színben. A belső memória mérete 34 MB, amihez hozzá jön az 512 megás gyári microSD kártya, ami nagy öröm, mivel az mp3-lejátszó meglepően jól muzsikál. Kihangosítva különösen ajánlom, már, ha létezik ember, aki a mobiltelefonján hallgat kihangosítva zenét. Tényleg kiválóan, és még utcán is jól hallhatóan üvölt. A zenékre előadó, stílus és album szerint is lehet keresni, ráadásul az album borítóját is megjeleníti.

Az alkalmazások között igazi ínyencségeket találunk, van például ruhaméret-átváltó kalkulátor, ami megmondja, hogyha nekem európai értelemben vett 39-es lábam van, akkor a brit cipőboltokban 6-os, a mexikóiakban 5 és feles, az oroszokban 37-es cipőt keressek. Sőt, hüvelykben és centiméterben (25.1) is megadja a lábméretet, úgyhogy le is mértem a sajátomat, de egyáltalán nem annyi.

Aztán van a világóra, és a főzéshez használható űrmérték-kalkulátor, amiből kiderül, hogy egy amerikai csésze 2.36 deci, valamint egy bluethoothos ismerkedőprogram, amelynek segítségével elvileg pasizni/csajozni lehet, de a közel kéthetes tesztidőszakban nem sikerült az éles bevetés. Folyamatosan bekapcsolva tartottam az alkalmazást, de az égvilágon semmi nem történt. Senki nem próbált bluethoothon keresztül felszedni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?