Újabb globális műholdas mobilszolgáltató indul

2000.07.12. 16:20
Két év múlva kezd szolgáltatni az ICO-Teledesic Global műholdas távközlési cég. A tíz műhold alkotta hálózat nagysebességű, IP-alapú hang- és adatátviteli szolgáltatásokat nyújt majd. Bár a hasonló tervekkel induló Iridium márciusban csődbe ment, az elemzők bizakodóak a Teledesic sikerét illetően. A cég kedden bejelentette, hogy összesen egymilliárd dollárt fektetnek bele cégek és magánszemélyek.
Az Orbcomm egyik műholdja
Két év múlva indulnak
Kedden magánbefektetők, köztük Bill Gates, és befektetési alapok bejelentették, hogy egymilliárd dollárt invesztálnak az ICO-Teledesic Global műholdas távközlési cégbe. A Craig McCaw tulajdonában levő cég nagysebességű, IP-alapú műholdas hang- és adatátviteli szolgáltatások nyújtására készül. A McCaw köré tömörülő befektetők májusban 1,2 milliárdos ,,mentőcsomagot" utaltak át az ICO-nak, amely lehetővé tette a cégnek, hogy elhárítsa a fenyegető csődöt. A McCaw vezette londoni cég ezután egyesült a Teledesic-kel. A most bejelentett összeggel, melyből 500 millió dollár új befektetés, a befektetők egyértelműen bizalmat szavaztak a cégnek. Az Iridium év eleji látványos bukása után úgy tűnik, visszatért a piac műholdas mobilszolgáltatókba vetett bizalma.

A konkurencia
Az American Mobile Satellite Corporation integrált földi és műholdas hálózata csak Észak-Amerikát fedi le, 220 millió lakos él szolgáltatási területén.

Júliustól Észak-Amerikát, Ausztráliát és az EU országait is lefedi a Globalstar hálózata, Magyarország bekapcsolását novemberre tervezik, Skandináviával, Kelet-Európával és Oroszországgal együtt.

Az Inmarsat hálózata valamennyi kontinenst és a parti vizeket is lefedi, igaz, a kommunikációs eszköz aktatáska méretű és 4 kg súlyú. A legrégebbi műholdas kommunikációs szolgáltatónak már több mint 180 ezer ügyfele van világszerte.

Az Orbcomm főleg fuvarozó, olajkitermelő, vasúti és vegyipari cégeknek kínál 1994 óta globális távközlési szolgáltatásokat. A cégnek 35 műholdja kering 8-900 kilométer magasságú Föld körüli pályán. A műholdak valamennyi kontinensről láthatóak, azonban nem minden földrészen nyújtanak 24 órás szolgáltatást.

A TMI hálózata Észak- és Közép-Amerikát, Dél-Amerika északi részét és a parti vizeket fedi le. A főleg földi elemekből álló távközlési hálózatot az Észak-Amerika felett 36 ezer kilométer magasan keringő MSAT-1 műhold egészíti ki.

Bill Gates a tulajdonában levő Cascade Investment befektetőcégen keresztül 100 millió dollárnyi részt vásárol az ICO-Teledesic holdingban. Subhash Chandra indiai vállalkozó már korábban 22.5 milliót invesztált a Teledesicbe, most pedig 65 millióra emeli ezt az összeget.

A Clayton, Dubilier & Rice Inc., New York-i befektetőcég, mely múlt hónapban megvásárolta a Telecom Italia 51 százalékát, 150 milliót fektet a műholdcégbe, és további 200 millió elhelyezésére van opciója. Az egymilliárd másik felét az Eagle River Investments, McCaw magánbefektetői csoportja állja, a cég most folyósít 500 millió dollárt az ICO megmentésére ígért 1,2 milliárdból. A felsoroltak mellett a Teledesic vállalkozást a Motorola, Alvalid Bin Talal szaúdi herceg, a Boeing és az Abu Dhabi Investment cég is támogatja.

AZ ICO-Teledesic műholdas hálózatát két lépcsőben építik ki. A New ICO részleg 10 műholdat állít tízezer kilométer magasan Föld körüli pályára, melyek 2003-ban kezdik meg a szolgáltatást. Ezen a magasságon a tíz műhold épp olyan tökéletesen lefedi a teljes földfelszínt, mint a csődbement Iridium jóval alacsonyabban keringő 66 műholdja. A jelenlegi befektetéseket teljes egészében az ICO hálózat kiépítésére fordítják, a Hughes Electronics által épített műholdak hamarosan elkészülnek. Az ICO hálózat néhányszáz kilobites átviteli sebességet biztosít, a következő fázisban kiépített, 2004-től szolgáltató Teledesic hálózat pedig ennek több ezerszeresét nyújtja majd.  • Bérelnék
  • Bankszámla