Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Luxusmobil kőkemény megkötésekkel

2007.01.11. 09:34
Pontosan annyiba kerül a júniusban megjelenő Apple iPhone, mint a Playstation 3 játékkonzol, amit a világ egyik legerősebb számítógépének tartanak. Ez meg csak egy mobil.

Jól lehet ezen sms-t írni?
Ékezetes betűk?

Valószínűleg a világ összes Mac-fanatikusa ájultan omlott össze az Apple iPhone bemutatkozásakor, sőt még e cikk szerzőjének is megremegett egy kicsit a térde a gyönyörű mobil láttán. Aztán elég gyorsan rájöttünk, hogy az almalogós mobilt hiába nevezte Steve Jobs a világ legfejlettebb mobiljának, ha a mai fejlett mobilok számos tulajdonságával nem rendelkezik.

Nincs benne például szélessávú internetelérés (3G vagy HSDPA), nincs GPS, és az Apple állítása szerint az akkumulátor kapacitása csupán 5 órányi telefonálásra, videónézésre vagy böngészésre és 16 órányi zenehallgatásra elegendő. Nem túl sok, ráadásul úgy tudjuk, hogy az akku nem cserélhető házilag. (A zenelejátszós Sony Ericsson W810i akkuja 9 órányi beszélgetés vagy 30 órányi zenehallgatás után merül le.)

Memóriabővítésre sincs lehetőség, noha már százhúsz-százötven dollárért lehet venni 8 gigabájtos SD memóriakártyát, és mire júniusban megjelenik az Apple iPhone, még kevesebbe kerül majd a memóriabővítés. Ne feledjük el, hogy számos mp3-lejátszónál és zenemobilnál csak a bővítőkártyát kell lecserélnie a tulajdonosnak, ha nagyobb memóriát akar. Aki nagyobb memóriájú iPodot akar, vehet magának egy újat.

Drága és törékeny?

Kétségtelenül nagy újítás, hogy az iPhone érzékeli a készülék elforgatását és automatikusan a megfelelő irányba fordítja el a kijelző képét, ha elforog a telefon. A mobil elég fejlett lehet, ha Mac OS X operációs rendszert fut rajta mindenféle csilivili extrákkal. Azt viszont még senki sem tudja, a 3,5 colos érintőkijelző szemerkélő esőben is jól működik-e, és hogy ugyanolyan könnyen karcolódik-e, mint a világ összes többi érintőkijelzője. Ráadásul a nagy érintőkijelzőknek van egy igen nagy hátrányuk: könnyen eltörhetnek, és javításuk sok tízezer forintba kerülhet. A mobiltelefonok esetében nagyon fontos a jó szervizhálózat is, nehogy hetekig, vagy netán hónapokig tartson egy hiba kijavítása.

Végül előkaptuk a zsebszámológépünket is, és máris kiderült, hogy a vásárlóknak két év alatt összesen ezerötszáz-ezerhatszáz dollárt, azaz körülbelül háromszázezer forintot kell kipengetniük a mobilért. Az olcsóbb, négy gigabájtos modell 499 dollárba kerül, a drágább modell meg 599 dollárba, ugyanakkor kétéves hűségnyilatkozatot kell aláírni a Cingular mobilszolgáltatónál, amelynek a legolcsóbb egyéni díjcsomagja havonta 40 dollárba kerül. Két év alatt tehát majdnem ezer dollár vándorol a szolgáltató zsebébe, és ez a havidíj nem tartalmaz semmilyen adatszolgáltatást.


MotoRIZR

Újdonságok mástól

Óhatatlanul felmerül az emberben a kérdés: vajon mi másra lehetne még elkölteni ezt a hatalmas összeget? Az iPhone árából pont kijön a Playstation 3, a szolgáltatónak kifizetendő összegből meg annyi játékot vehetünk a konzolhoz, hogy két éven át garantáltan egy percig sem unatkozunk. Aki mindenképpen Apple termékekre vágyik, ennyi pénzből megveheti a legolcsóbb Macbookot plusz a legolcsóbb Mac minit is (Amerikában). Egy sima iPoddal is olcsóbban megússza, és az előfizetési díj elkölthető zenére meg filmekre.

Aki viszont csak egy jobb zenelejászós mobilt szeretne, választhatja a CES-en néhány napja bemutatott Motorola MotoRizr mobilt. Bár ennek csak 2 gigabájtosra lehet bővíteni a memóriáját, viszont több száz olyan online zenebolt van, amelynek a zenéjét le tudja játszani. Az iTunes zenéit nem tudja lejátszani. Érdekes alternatíva lehet a divergencia jegyében fogant Nokia N800 táblagép is, amely szintén a CES-en debütált. Ez nem telefon, hanem csúcskategóriás kiegészítő meglévő mobiltelefonok mellé. Az N800 kijelzője 800x480 képpontos, van benne wifi, bluetooth, levelező, Gtalk csevegőprogram, videotelefon, pdf-olvasó, médialejátszója kezeli az 3gp, avi, H.263, mpeg-1, mpeg-4, Real Video, Opera böngészője támogatja a Flasht és le tudja játszani a YouTube videókat, két SD memóriakártyával bővíthető.