Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

A Pentagonnak kell az Iridium

2000.12.07. 13:14
Az amerikai védelmi minisztérium szerdai közleményének tanúsága szerint ezúttal az állam többmillió dolláros megrendeléssel áll a hányatott sorsú világméretű mobilszolgáltató mögé.
A Pentagon szóvivője elsősorban azzal indokolta a váratlanul felfokozódott állami érdeklődést az idén márciusban csődbement világméretű mobilszolgáltató iránt, hogy az ötmilliárd dolláros költségen létrehozott hatvanhat műholdból álló rendszer esetleges fizikai megszüntetésével járó izzó fémeső gondolata felizgatta a lakosságot.

Jobb az űrben

Az Iridium rekordméretű bukásának tulajdonosa a Motorola augusztusban adta be a műholdrendszer légkörbetaszításának részletes tervét a NASA-nak, amitől az űrhivatal szakemberei egészen elszomorodtak. A tervrajzokra pillantva ugyanis megállapították, hogy minden egyéb alkatrész elég, de a műholdak nagyjából egy köbméteres titán üzemanyagtartályai bizonyosan földet érnek (érdekes információ: a sugárhajtású repülőgépek turbinalapátja titánötvözetből készülnek).

Egy tömeges deorbitálás esetén így összességében egy a kétszázhetvenkilenchez az esély, hogy valakit - haláleset szintjén - vesén talál egy izzó titángombóc, kicsit valószínűbb, mint egy kéttalálatos a lottón. Legyen Ön is milliomos.

Az Iridium műholdrendszerével kapcsolatos negatív híresztelések a beadványt vizsgáló NASA csoporttól az igazságügyminisztériumon keresztül jutottak el a védelmi minisztériumban található emberek fején található fülekbe.

Független rendszer

Október végén az illetékes New York-i bíróság úgy döntött, hogy a csődeljárás alatt álló vállalat megvásárlására jelentkező Iridium Satellite LLC ajánlata rendben van, így az huszonötmillió dollárért vállalkozhat a rendszer további finanszírozására.

Az Iridium Satellite LLC vezérigazgatója, a korábbi PanAm elnök, Dan Colussy rövidesen megállapodott a több katonai és polgári műholdat üzemeltető Boeinggel, hogy átveszik az Iridium rendszer felügyeletét.

A csődtömegre licitáló Colussy bátorsága nem volt hiábavaló: a Pentagon a héten bejelentette, hogy szerepet kívánnak vállalni a globális telefonrendszer megmentésében. Közleményük szerint, a hirtelen támadt szerepvállalási kedv egyik oka a megszüntetéssel járó már felvázolt veszély, a másik, hogy az amerikai államnak voltaképpen szüksége van egy ilyen független és globális kommunikációs rendszerre. Ez utóbbit annyival egészítették ki, hogy mindenképpen szükséges lenne a beszélgetések kódolása, így az állami tulajdonban lévő - amúgy sem pirinyó - Iridium telefonok egy az NSA által fejlesztett gyufásdoboz méretű kódoló eszközzel egészülnek ki, amely alapján a kedves olvasó is könnyen és biztosan felismeri majd a kémeket.

Humanitárius célok

A minisztérium, álláspontjának alátámasztására, egy hetvenkétmillió dolláros szerződést kötött az Iridium Satellite LLC-vel, amelyért cserébe a cég havi hárommillió dollárért korlátlan beszélgetési időt biztosít húszezer állami felhasználónak.

Az üzleti tervben a nyereségességhez szükséges kétszázezer fős előfizetői táborból a csődig mindössze tízezer jött össze, ebből ezerhatszáz volt a védelmi minisztérium tulajdonában, további kétezer pedig az amerikai külügyminisztérium tulajdonában, a távoli országokban humanitárius missziókat teljesítő alkalmazottak tevékenységét segítette.

A műholdas telefonrendszerekben utazó vállalkozások jövője ettől azonban cseppet sem lett rózsásabb. Sőt az Iridium - költségekkel, készülékek méretével, és az előfizetők elvárásaival folyamatosan csatázó - egyetlen versenytársának, a Globalstarnak vélhetően megpecsételi sorsát.