Géza
-11 °C
-4 °C

Már kétmilliárdan mobilozunk

2005.09.21. 11:16
A világ mobiltelefon-használóinak száma átlépte a kétmillárdos határt, jelentette be a Wireless Intelligence piackutató cég. A kétmilliárdból kilencmillió előfizetés magyarországi mobilszolgáltatókhoz tartozik.
"A nagymértékű növekedés a kevésbé fejlett piacokról érkezett, Kínából, Kelet-Európából, Indiából, Latin-Amerikából és Afrikából" - írta közleményében a piackutató. A növekedés a vártnál nagyobb volt: a múlt hónapban a legnagyobb mobiltelefon-gyártó, a finn Nokia képviselője még azt jósolta, hogy várhatóan csak az októbertől decemberig tartó időszakban érjük el a kétmilliárdos határt. Ez már előbb bekövetkezett, és az eddigi trendeknek megfelelően úgy tűnik, hogy a szám 2010-re hárommilliárdra nő.

Mérföldkő

"Az összes mobilos jelenleg a világ teljes népességének, vagyis a 6,5 milliárd embernek közel egyharmadát teszi ki. Bár az összes mobiltelefon-előfizetés száma nagyobb, mint a mobiltelefon-használó személyeké - mert van, akinek több előfizetése vagy inaktív kártyás szolgáltatása van - a kétmilliárdos határ így is jelentős mérföldkő az iparág történetében" - mondta Martin Garner, a Wireless Intelligence igazgatója a Cnet-nek.

Forrás: Wireless Intelligence

A Gartner elemzőcég szerint az összes mobiltelefon egyharmadát a Nokia gyártotta a második negyedévben; a finn vállalatot az amerikai Motorola követi 18 százalékkal, a harmadik helyen pedig a koreai Samsung végzett 12,8 százalékkal.

Magyarországon kilencmillió előfizetés van

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint idén július végén a három magyarországi mobilszolgáltató összesen 8,9 millió előfizetést tartott nyilván, és a hónap végére a száz főre jutó előfizetések száma 89-re nőtt az egy hónappal korábbi 88,6-ról.

A júliusi felmérés szerint a T-Mobile Magyarország Rt. piaci részesedése 45,4 százalék, a Pannon GSM-é 34,2 százalék, míg a harmadik helyezett Vodafone részesedése 20,4 százalék volt. Az NHH adatai szerint a három szolgáltató ügyfelei júliusban 5049 számot hordoztak a 2004. májusa óta igénybe vehető számhordozhatóság keretében.