Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Telefonáljon Francia Polinéziába olcsón!

Mennyiért hívom az akárkit, hol? Akciós áron lehet a nyaralásból haza- és itthonról külföldre telefonálni. Az Index összehasonlította a három hazai szolgáltató akciós tarifáit. Cikksorozatunk első részében a külföldre irányuló hívásokat támogató tarifacsomagokat összegezzük, a következő részben a roamingról lesz szó.
Európai Uniós csatlakozásunk óta a T-Mobile és a Vodafone is olcsóbbnál olcsóbb külföldi tarifákat kínál. Sokakat megrészegít a percenként akár huszonöt forintos külföldi beszélgetés lehetősége, s azt gondolják, hogy majd ennyiért telefonálhatnak haza Ugandából a családnak. Mindeközben a T-mobile Relax nemzetközi tarifacsomagja és a Vodafone-féle Európa csomag is a Magyarországról indított hívásokra vonatkozik, tehát csak itthonról tudunk a hirdetett árakon külföldre telefonálni. A különböző akciók részletezése itt olvasható, az alapdíjak pedig a táblázatban találhatók.

Csomagdzsungel

A T-Mobile Relax előfizetése mellé megrendelhetjük magunknak a kiegészítő nemzetközi díjcsomagot is, mellyel kedvezményesen hívhatunk 29 országot, köztük az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is. A legkisebb díjcsomag havi 2250 forint (45 forintos percdíjjal), legnagyobb 12500 forint (25 forintos percdíjjal), az összegek lebeszélhetők.

A Vodafone Európa tarifája szintén azoknak az előfizetőknek éri meg, akik sokat telefonálnak valamelyik európai uniós országba. Ebben a csomagban ugyanis az 5375 forintos előfizetési díj ellenében minden EU-tagországbeli Vodafone-partnerrel 25 forintos percdíjért telefonálhatunk. Minden más, nem Vodefone-os hálózatba ötven forintba kerül a hívás az Unió határain belül, azon kívül pedig a hagyományos tarifák érvényesek.

Hangolnak

Alternatív telefonálási lehetőséget kínál a társaság a "Hang a hálón" fedőnév alatt, mely internetprotokoll-alapú beszélgetést jelent. Az ügyfélszolgálatos szerint esetenként gyengébb hangminőséggel kell számolni, mint a hagyományos telefonálás alkalmával, ráadásul soványabb a hívható országok listája is.

Alapdíjak
VodafonePannonT-Mobile
Mindegyik MindegyikSzámlásKártyás
I.96 Ft79 Ft59 Ft74 Ft
II.144 Ft129 Ft96 Ft120 Ft
III.198 Ft149 Ft115 Ft144 Ft
IV.246 Ft179 Ft140 Ft175 Ft
V.294 Ft259 Ft199 Ft249 Ft
VI.519 Ft399 Ft499 Ft
Az első három zónában (Vodafone-nál első kettőben) találhatók az európai államok, az Egyesült Államok, valamint az észak-afrikai országok. A következő kategóriákban a ritkábban hívott, távolabbi államok találhatók.

Így aki a netes telefonálás lehetőségével kíván élni, annak végképp le kell mondania a ascension-szigeteki hívásokról, sőt, naurui és gaboni ismerősöket sem fogjuk tudni elérni, a fejlett nyugati államokban és a fejlődő világ jeles képviselőinél azonban már rendelkezésre állnak a technikai feltételek. Ami nagy előnye a szolgáltatásnak, az az ára: három területi kategória létezik, a hívások díja pedig harminctól 84 forintig terjed, tehát mindenképpen olcsóbb, mint a hagyományos külföldre indított hívások tarifái.

A Pannon nem szállt be, és nem is szándékozik beszállni az európai telefonálásért folytatott versenybe, tudtuk meg Somlyai Dórától, a cég kommunikációs igazgatójától. "Az ügyfeleink csupán három-négy százaléka telefonál külföldre Magyarországról, a nagy tömeg számára egy ilyen ajánlat nem releváns. A Pannon GSM olyan szolgáltatást vagy tarifát semmiképp nem fog bevezetni, ami a hazai beszélgetések percdíjából támogatná a ritkán használt, külföldi irányú kedvezőnek tűnő hívásokat."

Kevesebb megkötés

A kommunikációs igazgató elmondta: "A külföldi vonatkozású szolgáltatások leginkább a sokat utazó üzletemberek számára lehetnek érdekesek, számukra testreszabott és nagyon kedvező külföldi tarifáink vannak". A netes telefonálás fentebb vázolt lehetősége ennél a társaságnál is rendelkezésre áll, itt már nincs területi megkötés, a díjak azonban kevésbé kedvezőek: tíz-tizenöt százalékos megtakarítást jelentenek a hagyományos tarifákhoz képest.

Cikksorozatunk második részében a külföldről történő hazatelefonálás lehetőségeit, a mobilcégek roaming szolgáltatásait összegezzük.