Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Két év múlva mobillal is fizethetünk

2001.07.11. 19:50
A következő néhány évben a mobil kereskedelmi szolgáltatások felhasználói táborának dinamikus növekedésére számít a neExt Consulting. A cég szerint a WAP-képes készülékek számának folyamatos emelkedése mellett az elérhető szolgáltatások köre és a tényleges felhasználói csoport mérete is bővülni fog. Várakozásuk szerint az áttörés 2003 közepére várható, ekkora már mobil készülékkel is lehet fizetni az üzletekben.
Az interneten keresztül lebonyolítható elektronikus kereskedelem megjelenése és sikere alapvető hajtóereje a mobil kereskedelmi szolgáltatások elterjedésének. Az eddigi tapasztalatok alapján Nyugat-Európában és Magyarországon két alapvető trend figyelhető meg, amelyek jelentős hatással lehetnek a mobil kereskedelem fejlődésére: egyrészt a mobilkészülékek száma jóval meghaladja a személyi számítógépek számát (a világon jelenleg közel 400 millió internet-felhasználó van, míg a mobil előfizetések száma eléri a 800 milliót), néhány országban már most több mobilelőfizető van, mint vezetékes.

Mozinézés a telefonon

Másrészt a nagymértékű fejlesztéseknek köszönhetően a mobiltelefonok egyre több funkcióval rendelkeznek: ma már lehetőség van interneten való böngészésre, nagysebességű adatátvitelre, de akár a heti programunkat is rögzíthetjük telefonunkban. Várható, hogy az alkalmazások köre a közeljövőben tovább bővül, néhány év múlva a nagyközönség számára is elérhetővé válhatnak a mozgókép továbbítására alkalmas készülékek.

A mobil kereskedelemi (m-commerce) szolgáltatások révén lehetőség nyílik kommunikációs, információs valamint tranzakciós folyamatok lebonyolítására. A szolgáltatások egy másik csoportosítását mutatja a mellékelt ábra.

A nEext Consulting szerint jelenleg a teljes m-commerce forgalom több mint 90%-át az információszerzés teszi ki, véleményünk szerint azonban ez háttérbe fog szorulni, és 2003-ban már az összforgalom 30-35%-át pénzügyi alkalmazások adják, míg a szolgáltatók bevételének csak 10%-a fog az információk beszerzéséhez kapcsolódni.

Egyre több WAP-felhasználó

A mobil kereskedelemben (információszerzésben) alkalmazott WAP (Wireless Application Protocol) technológia kiválóan alkalmas információs oldalak böngészésére, azonban a Magyarországon használt készülékeknek csak 25-30%-a rendelkezik ezzel a képességgel, és várhatóan 2003-ra is mindössze 70%-os lesz ez az arány. Emellett fontos adat az is, hogy a potenciális felhasználók hány százaléka él ténylegesen a WAP kínálta lehetőségekkel: egyelőre ez az érték 10% körül mozog, ami 75-80 ezer felhasználót jelent. A következő néhány évben dinamikus felhasználói növekedésre számítunk: a WAP-képes készülékek számának folyamatos emelkedése mellett az elérhető szolgáltatások köre és a tényleges felhasználói csoport mérete is bővülni fog.

Két év múlva mobillal fizethetünk

Az elektronikus kereskedelem idei várható forgalma elérheti a 3,5 milliárd forintot, míg 1999-ben még kevesebb mint 200 millió forint volt. Magyarországon 2001-ben 600-800 millió forintos forgalom várható az információ-lekérdezés révén, ami közel megegyezik a várható teljes m-commerce forgalommal. Várakozásunk szerint az áttörés 2003 közepére várható, ekkora már nagyobb lehetőség nyílik a mobil készülékkel történő fizetésre az üzletekben.

Mivel az m-commerce forgalom főként a már előbb említett információ-lekérdezésre irányul, a bevételek - egyben a nyereség - jelentős része a szolgáltatóknál csapódik le. Az alkalmazások körének bővülésével várható, hogy a profitból nemcsak az egymással versengő mobil szolgáltató cégek akarnak majd részesedni, hanem más, a kereskedelem területén tevékenykedő szervezetek, főként bankok is. Számunkra ugyanis a bevételek szempontjából közömbös, hogy az egy ATM automatából történő pénzfelvétel miatt levont díjból vagy a mobil fizetés során használt központ használatáért felszámított összeg révén keletkezik.

Forrás: neExt Consulting