Sára, Márió
2 °C
6 °C

M-szolgáltatások jönnek a WAP után

2001.06.19. 13:57
Noha a mobilcégek továbbra is próbálják népszerűsíteni a WAP-ot, a technológia életképtelenségének újabb bizonyítékául szolgál, hogy a GSM Szövetség egy "m-szolgáltatások" nevű új szabvány fejlesztésén dolgozik. Hiába vált ugyanis szabvánnyá a WAP, a lassú és nehezen kezelhető technológiát korántsem használják annyian, mint várták: míg tavaly év végén mintegy 700 millió mobil-előfizető telefonált, világszerte mindössze nyolcmillióan használják telefonjuk WAP-alkalmazásait.
Ezzel szemben az SMS-formátum népszerűsége töretlen: tavaly decemberben 15 millió SMS-t küldtek a világ mobilhálózatainak kétharmadát kitevő GSM-hálózatokon, az egy előfizetőre jutó havi üzenetek száma pedig 35-re emelkedett.

A WAP-technológia használhatatlanságára világított rá tavaly decemberben a Nielsen Group vitatott felmérése is. A cég húsz londoni mobilhasználónak adott WAP-os telefont egy hétre, arra kérve őket, hogy tapasztalataikról vezessenek naplót. Az egy hét letelte után a felhasználók 70 százaléka vélte úgy, hogy a következő egy év során nem fog WAP-ot használni.

A WAP lassú és drága

A tesztelők átlagosan 2 perc alatt tudták lekérni telefonjukra a tévéműsort vagy az időjárás-jelentést. Ez Jacob Nielsen, a tanulmány készítője szerint elfogadhatatlanul hosszú idő: a WAP-díjakat nézve olcsóbb egy újságot venni, és abban megnézni a tévéműsort, mint telefonra lekérni.

A WAP létrehozóit tömörítő WAP Forum szerint értékelhetetlen a Nielsen felmérése, hiszen mindössze 20 ember megkérdezésével készült. A dán Strand Consult cég szerint a technológiát lassúságáért és kis képernyőmérete miatt kritizálók megfeledkeznek a WAP hordozhatóságának előnyéről.

Hazai WAP percdíjak
csúcsidőbencsúcsidőn kívüléjjelhétvégén
Pannon GSM37,50 Ft20 Ft-12,50 Ft
Vodafone36 Ft24 Ft--
Westel37,50 Ft18,75 Ft6,25 Ft-
Az aktiválás díja a Westelnél 500 forint.

Szabvány a 2,5G és 3G alkalmazásokra is

A mobilcégek mindenesetre próbálják áthidalni a harmadik generációs (3G) hálózatok bevezetése és a mostani (2G) hálózatokon elérhető szolgáltatások közti rést, ezt a célt szolgálná az m-szolgáltatások szabványa. A szabványosítással egyszerűsíthető az átmeneti időszak mobil alkalmazásainak fejlesztése. A GSM Szövetség szerint az "m-szolgáltatások" szabvány nemcsak a GPRS rendszerű mobilokra alkalmazható, hanem a GSM-családba tartozó harmadik generációs EDGE és 3GSM-hálózatokban használatos készülékekre is.

Egyre több országban működnek tesztüzemben vagy éles üzemben GPRS vagy CDMA-rendszerű 2,5G hálózatok. A lassú jelenlegi (2G) hálózatokkal szemben másodpercenként 64-144 kilobites átviteli sebességet kínáló 2,5G ideálisan alkalmazható olyan mobil internetes felhasználásokra, mint az e-mailezés. A csomagkapcsolt rendszerek lehetővé teszik az állandó ("always-on") internetkapcsolatot, a felhasználónak az adatforgalom mennyisége után számláznak.

Mobilgenerációk

Lassan térülnek a befektetések

A mobilszolgáltatók világszerte rengeteg pénzt kifizettek a 3G-mobillicencekre, és költségeiket nem fedezik a jelenlegi, főleg beszédforgalmi szolgáltatásokból befolyó összegek. Számukra létfontosságú, hogy minél hamarabb komoly forgalmat, és ezzel bevételt generáló mobil kereskedelmi és internetes alkalmazásokat nyújtsanak felhasználóiknak.