Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Szupertitkos kutatóközpont a Műegyetemen

2006.10.26. 12:12
Kész a Mobil Innovációs Központ teszthálózata, de használatba vétel előtt még alaposan ki kell próbálni. A hardver szupertitkos, és nem lehet majd kívülről rácsatlakozni a kutatók antennájára.

Átadták a Mobil Innovációs Központ kutatólaborját, ahol egyetemi szakértők közreműködésével vadonatúj mobilos szolgáltatások és termékek láthatnak majd napvilágot. Ez a világ egyik legmodernebb mobiltechnológiai kutatóközpontja, de a MIK projektjeiben résztvevő kutatók még nem kezdhetnek vadul fejleszteni a hardveren. Bár az átvételkor elvégzett tesztek szerint a rendszer tökéletesen működik, még alaposan ki kell próbálni mindent, és csak fokozatosan kezdik el élesben használni.

Titokszoba

A MIK a műegyetem Z épületében van, ami nem éppen egy impozáns irodakomplexum, és avatatlan érdeklődők számára az iroda is legfeljebb annyira lehet érdekes, mint egy középiskola számítástechnikai tanterme. Van néhány asztal, azokon meg teljesen áltagos kinézetű számítógépek sorakoznak katonás rendben.

A lényeg azonban nem itt keresendő, hanem a szomszédos két kis szobában, ahol néhány szekrény méretű számítógép van. A teszthálózat igazgatója, Schulcz Róbert elmondta, hogy az egyik szobában teljesen hétköznapi hardverek vannak, amelyeket bárki megvehetne. Ha nem is a sarki pécéboltban, egy komolyabb nagykereskedőtől biztosan. A másik szobában azonban olyan egyedülálló csúcstechnikás eszközök vannak, amelyekről még maguk a kutatók sem tudhatnak meg sokat.

Elég szigorú feltételeket szabott a gyártó ahhoz, hogy használhassák az eszközeit. Szó se lehet róla, hogy valaki csavarhúzóval nekimenjen a szervernek és jól belekukucskáljon, sőt még a lábát sem teheti be senki a szobába. A kutatóknak legyen elég annyi, hogy a hálózaton keresztül elérhetik a gép speciális szolgáltatásait.

Adat az egyetemről

Egy átlag mobilozónak annyit érdemes tudni a rendszerről, hogy a legfontosabb alkatrésze egy úgynevezett IMS, azaz IP Multimedia Subsystem. Ezen különféle multimédiás szolgáltatásokat lehet kifejleszteni és futtatni, amelyeket vagy 3G-n, vagy wifin lehet elérni a mobiltelefonokról.

Információnk szerint hanghívást nem lehet majd lebonyolítani a teszthálózaton, a rendszer IP-alapú adatszolgáltatásra képes. Bár a szerverek olyanok, mint amilyeneket a mobilszolgáltatók is használnak, nem lesz érdemes mobiltelefonnal járni a környéket egy kósza rádiójel elcsípésében reménykedve. A hálózatra ugyanis olyan parányi antennát kötöttek, hogy a jel csak az irodán belül észlelhető.