Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Irányított nyalábbal támad a Műegyetem

2007.03.28. 10:30
A műegyetem informatikai karán megrendezett nyílt napon úgy tűnt, beindultak Magyarországon a mobilos fejlesztések.

A kétmilliárd forintos állami támogatással és komoly céges segítséggel létrejött Mobil Innovációs Központ eredeti terveiből nem minden jött be. Pap László, a MIK elnöke azzal a nem túl bíztató bejelentéssel nyitotta meg a rendezvényt, hogy csökkenteni kellett a projektek számát, új koncepciót kellett kitalálni, emellett rájuk férne egy kis fiatalítás is. Szerencsére az eddigi projekteket nem állították le, csak néhányat összevontak, és már használható a MIK modern laboratóriuma. Emellett a kutatók előadásaiból is az derült ki, hogy a MIK megnyitása óta eltelt másfél évben kézzel fogható eredmények születtek.

Nyalábbal kezelhető a tömeg

Manapság nem szerencsés nagy embertömegben bevethető mikrohullámú technológiákat népszerűsíteni, de a MIK berkeiben készült fejlesztésétől igazán nem kell tartania senkinek. Horváth Péter projektvezető és kollégái négyelemű digitális nyalábformáló rendszert mutattak be, amelyben egy szoftver segítségével megváltoztatható a sugárzott jel iránya. Amíg a mai bázisállomásokat kötik a mechanikus korlátok, mivel antennáik csak bambán néznek egy adott irányba (három darab százhúsz fokot lefedő antenna oldja meg a körsugárzást), addig a nyalábformáló rendszerrel megoldható, hogy egy északra néző radar a déli irányt is tudja pásztázni. Akár az is megoldható lehet, hogy egy nagy tömegrendezvényen az emberek felé irányítsák a legtöbb kapacitást, de még meg kell oldani, hogy ilyenkor az ellentétes oldalon, illetve a nyalábok között ne legyen gond a lefedettséggel.


Jobbra néz, balra néz

Folytonos kapcsolat

Szabó Sándor, Szálka Tamás és munkatársaik álmaim szoftverét mutatták be, amellyel akadás nélkül lehet átállni vezetékes hálózatról wifire, 3G-re, vagy bármi másra. Aki szidta már Bill Gates felmenőit a Windows hálózatkezelése miatt, tudja, miről beszélek. Az ember kihúzza a kábelt, átállna wifire, de ehhez előbb okézni kell, és közben jól megszakad minden kapcsolat. A fejlesztők élőben is bemutatták a technológiát: laptopjukon futott egy videostream, majd amikor kirántottuk az ethernet kábelt a laptopból, simán futott tovább, noha már wifin érte el az internetet. Az automatikus váltás után kicsit összezizzent a kép néhány részlete, ami elkerülhetetlen, hiszen wifin lassabb az adatátvitel, mint vezetékes hálózaton.

Alapvetően az internetes protokoll (IP) okozza a galibát, tudtuk meg egy szakértőtől, mivel minden egyes kapcsolatváltásnál új IP-címet kap a számítógép, és ez eléggé összezavarja. A fejlesztőcsoport ezért készített egy virtuális IP-réteget, és így már teljesen mindegy, hogy milyen hardver csatlakozik éppen az internetre, és hogy ezen keresztül a netszolgáltató milyen IP-címet oszt ki. A megoldás jól jöhet akkor, ha egy hotspot közelébe érve automatikusan át szeretnénk állni 3G-ről az olcsóbb wifire, például mobiltévézés vagy VoIP telefonálás közben is. A szoftver rangsorolni is tudja a hálózatokat, így a felhasználó megadhatja, hogy mindig a legolcsóbbra szeretne kapcsolódni.

Megfigyelhető kollégák

A MIK előadásain kiderült, hogy az intelligens cégek intelligens érzékelőhálózattal javíthatják az alkalmazottak életminőségét, ami többek között azt jelentheti, hogy az iroda hőmérséklete és a fényviszonyok alapján automatikusan szabályozhatják az ablaknyitást és a reluxák beállítását. Még akár alkalmazottaik vérnyomását is figyelhetik, bár ennek inkább kórházi környezetben lehet értelme – ha lenne olyan kórház Magyarországon, amelyik költeni tudna ilyesmire. Az sem lenne rossz, ha beválna a biztonságos sms, és rövid üzenetben küldhetnénk egymásnak néhány eurónyi összeget. A rendszer persze csak akkor működik, ha a feladót biztosítani lehet a tranzakció, és az ezzel kapcsolatos üzenet célba éréséről, illetve arról, hogy az üzenet útközben nem változott meg. Az üzenetnek olyan biztonságosnak kell lennie, hogy akár egy bírósági perben is hivatkozni lehessen rá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!