Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Tanuljon velünk mobilul!

2006.12.22. 11:43
Hiába vezetnek be a mobilszolgáltatók új technológiákat, mobilos felmérésünk szerint az emberek egy részének elképzelése sincs arról, hogy mik ezek. Most leleplezzük a titkokat.

Hsdpa – a válaszadók 37,4 százaléka nem ismeri

Bámit is mondanak egyes mobilszolgáltatók, ez a mobil szélessáv. Nevében is benne van, a hsdpa ugyanis a high speed download packet access rövidítése, ami azt jelenti angolul, hogy nagysebességű letöltés csomagkapcsolt elérésen. A hsdpa alapváltozata nagyjából olyan gyors, mint az olcsóbb adsl elérések (nagyjából egy megabites), de jövőre már 7,2 megabit per másodperces letöltés is lesz. Ez már bőven elegendő az internetezéshez, nem akadnak meg rajta a YouTube videók, csak győzzük kifizetni. Annyit érdemes már most megjegyezni, hogy hamarosan megjelenik a hsdpa párja, a hasonlóan megjegyezhetetlen nevű hsupa technológia, amely nagysebességű feltöltést jelent.

Edge – a válaszadók 29,4 százaléka nem ismeri

Néhány mobilszolgáltató szerint már ez is mobilos szélessáv, de ez csak akkor lenne igaz, ha már két párhuzamosan futó modemes kapcsolatot szélessávnak neveznénk. Csakhogy ezt nem tesszük, mert hülyeség. Hiába vontat egy trabant egy másikat, nem lesz belőlük por se, ugyebár. Ma már a készülékek jelentős része ismeri az edge szabványt, amely 236.8 kilobit per másodperces letöltési sebességével gyorsabb, mint a gprs, de lassabb, mint a 3G.

Dinamikus és bővíthető memória a válaszadók 22,2+ 11,3 százaléka nem ismeri

Nem újdonság a dinamikus memória, mégis keveseknek mond valamit. Csupán annyit jelent, hogy az összes szoftver - névjegyzék, naptár, jegyezet - egyetlen közös memóriaterületen ment el mindent. Magyarán ha túl sok sms-t teszünk el emlékbe, akkor szűkítenünk kell az ismerőseink körét, mert a mobilunkban kevesebb telefonszámot tudunk eltárolni. Az újabb mobilokba pluszkártya is tehető, azaz bővíthető a memóriájuk.

Szinkronizálás szerverrel a válaszadók 19,8 százaléka nem ismeri

Elsősorban üzletemberek használják, például névjegyeket és naplóbejegyzéseket mentenek le a cég biztonságos szerverére. Egyik legnagyobb előnye, hogy a tárgyalási időpontok megváltozásáról minden érintett azonnal értesülhet, feltéve, hogy mindenki rá van kapcsolódva a szerverre. Szerverrel való szinkronizációnak nevezhetjük azt is, amikor a mobilról automatikusan feltöltjük a képeinket a Flickr képmegosztó szájtra, vagy a videóinkat a YouTube adatbázisába a Shozu szinkronizáló szoftverrel, amely a névjegyeinkről is tud biztonsági másolatot készíteni.

P2P fájlcserélés a válaszadók 17,6 százaléka nem ismeri

Ha Önnek semmit sem mondanak a Napster, Kazaa, Gnutella és BitTorrent nevek, akkor bizonyára még sohasem hallott az úgynevezett peer-to-peer, röviden p2p hálózatokról. Ezek segítségével az internetezők elég könnyen tudnak fájlokat megosztani egymással, általában zenék, filmek és szoftverek másolatait. Csak be kell gépelni a kliensbe a keresett előadó nevét, azután ki választani a számot, és máris letölthető a fájl, igaz a minőségét semmi sem garantálja. Magyarországon a zeneletöltés legális, hiszen a szerzői jogi sarc bele van építve az adattárolók, például a merevlemezek, memóriakátyák, cd-k és dvd-k árába.

Érdemes tudni, hogy a Symbian oprendszerű mobilokon futó Symella és SymTorrent fájlcserélő klienseket a budapesti műegyetemen fejlesztették ki.

Dokumentum megjelenítése a válaszadók 15,7 százaléka nem ismeri

Word, Excel és Powerpoint fájlok nézegetése mobilon. Jobb készülékeken a doksikat szerkeszteni is lehet.

Modem, adatkártya a válaszadók 11,8 százaléka nem ismeri

Aki mobilhálózaton akar internetezni a laptopjával, kénytelen lesz adatkártyát vagy usb modemet használni. Ezek az eszközök nagyjából ugyanazt tudják, mint a mobiltelefonok, csak éppen nincsen rajtuk sem kijelző, sem gombok. A szolgáltatóktól lehet kapni olyan SIM-kártyát, amelyet kifejezetten internetezésre találtak ki, és a telefonban lévő SIM-kártyával egy időben is használható.

Konferenciahívás a válaszadók 11,3 százaléka nem ismeri

Két szituációban hasznos ez a fícsör. Egyrészt akkor, amikor sok üzletember akar beszélgetni egymással. Másrészt meg akkor, amikor valakit le akarunk hallgatni. A lehallgatószoftverek ugyanis meg tudják oldani, hogy amikor a célszemély hívást kezdeményez, egy harmadik fél is bekapcsolódhasson a társalgásba, teljesen észrevélenül.

Wifi a válaszadók 10,4 százaléka nem ismeri

Szélessávú rádiós adatátviteli technológia. Egy otthoni wifi hálózat, amelyen az eszközök drót nélkül kapcsolódnak egymáshoz és az adsl-modemhez, körülbelül tízezer forintból kiépíthető. Most még csak a drágább mobilokban van wifi. Az Egyesült Államokban van olyan mobilszogáltató, amely a wifis telefonok mellé speciális előfizetést ad. Az ügyfelek kapnak egy wifi routert, amelyet ráköthetnek az otthoni szélessávú internetelérésükre, és azon át ingyen telefonálhatnak.

3G a válaszadók 10 százaléka nem ismeri

Magyarországon 2005 őszén indult el a harmadik generációs, azaz 3G szolgátatás, mégis viszonylag kevesen tudnak róla. A 3G-hálózat elég gyors ahhoz, hogy lehessen rajta videotelefonálni, és tűrhető sebességel lehet rajta internetezni is.  • Vennék
  • Hírek