Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Az mms mégsem halott

2006.11.30. 09:04
Két év telt el azóta, hogy az Index utoljára felmérte olvasói mobiltelefon-használati szokásait. A két év alatt a mobiltechnológia töretlenül fejlődött, és idei kérdőívünk eredményei alapján úgy tűnik, ez a fejlődés az Index olvasóira is hatott. Közel tizenötezren töltötték ki idei kérdőívünket, és a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest a mobilkép jóval kevésbé sötét, mint akkor. A felmérés alapján írt cikksorozat első részében arra koncentrálunk, mi menő, és mi nem.
Az Index-olvasó mobiltulajdonos
A kérdőívet 14 445 Index-olvasó töltötte ki. Mintánk nem reprezentálja az ország szociodemográfiai eloszlását, válaszadóink az átlagosnál jóval iskolázottabbak: kétharmaduknak felsőfokú, 29 százalékuknak középfokú végzettsége van; sokkal több közöttük a férfi (80 százalék), mint a nő, átlagéletkoruk 32 év. A szolgáltatók megoszlása szinte hajszálpontosan leképezi a piaci arányokat: a kérdőívkitöltők 45 százaléka t-mobile-os, 34 százaléka pannonos, és 21 százalék a Vodafone ügyfele. 70 százalékuknak előfizetése van, és drága telefonja: a minta egynegyedének több mint hatvanezer forintba került a készüléke, további 29 százalék 30 és 60 ezer forint közötti összegett fizetett telefonjáért. Az eredmények elemzéshez az SPSS statisztikai elemzőprogramot használtuk.

Két éve a felmérés konklúziója az volt, hogy a tömegeket még nem érintette meg a magas szintű mobilkommunikációs technológia, és a mobilt arra használják, amire eredetileg szánták: telefonálásra. Ma, úgy tűnik, új időket élünk, az innováció elérte a felhasználót, vagy legalábbis elindította a fejlődés útján. A hagyományos funkciók azért még mindig tarolnak: nem reprezentatív, de 14 445 válaszadót megszólaltató felmérésünk szerint a legtöbbet használt alkalmazások között - csakúgy mint két éve - az sms, az ébresztőóra, a szundi és a számológép menő, de a két éve még kevéssé használt, főként multimédiás funkciók nagyot léptek előre.

Mivel Az mms halott, a wap meg minek című két évvel ezelőtti cikkünkben csúnya dolgokat írtunk az mms-ről, fontosnak tartjuk elmondani, hogy talán mégsem az. Vagy halott volt, de feltámadt, esetleg Magyarországon most született meg. Idén kétszer annyian mondták, hogy küldenek multimédiás üzenetet (az összes válaszadó 41%-a), használnak bluetooth-t (49%), illetve szignifikánsan nőtt a fényképezés (41-ről 57 százalékra) és a gprs-alkalmazások használata (35-ről 41 százalékra). Az mms korábbi jelentős elutasítottsága ennek megfelelően szintén jócskán csökkent: két éve az összes válaszadó kétharmadát, most csak felét hagyta hidegen a multimédiás üzenet lehetősége.

Haszontalanságok

A hagyományosan, két évvel ezelőtt is utált funkciók (csengőhang- és képszerkesztő, hívásszűrés és -korlátozás, chat, valutaváltó) mellé a mostani állás szerint a felesleges alkalmazások toplistájára furakodott a legújabb technológiák néhány képviselője: a mobiltévé, a videotelefon, illetve a netrádió, a streaming lehetősége. Ezek mindegyikét a megkérdezettek minimum háromnegyede elutasítja. Okulva a fényképező és az mms két évvel ezelőtti csúfos bukásából, majd idei felvirágzásából, előrejelzésünk szerint néhány év, és ezek a funkciók is a mobilos mindennapok részévé válnak.

A wap idén javított ugyan, de most is 58 százalékos elutasítottsággal zárt. A két felmérés összevetéséből az is kiderült, hogy játszani mindenki szeret, de csak akkor, ha nem kell hozzá letölteni semmit. A hagyományos mobiltelefonos játékokat a válaszadók nagy többsége szereti, de a letölthető játékokat 73 százalék mereven elutasítja.

Vágyottak: nincs, de jó lenne

Ahogy két éve, most is az ütés- és vízállóság lett az a funkció, amit nagyon sokan szeretnének, viszont szinte senkinek sincs. Akkor az összes válaszadó 53 százaléka akart, most 43 százaléka akar strapabíróbb telefont. Ezenkívül drótnélküli internetről és műholdas helymeghatározóról - GPS-ről - álmodik mobiltulajdonos, illetve a két éve is gyakran hiányolt rádióról és mp3-lejátszóról. Igaz, utóbbi kettőt most kevesebben hiányolták, mint két éve; aki nagyon akart lejátszót, a mai készülékek között találhatott rádiósat, mp3-lejátszósat. A toplistára a 3G is felkerült, de nem igazán tudjuk elképzelni, hogy olvasóink mire használnák, hiszen a modern technológiákat általában elutasítják.

A legújabb technológia

A multimédiás funkciókat ugyan kevesen használják, de a felmérés eredményeiből úgy tűnik, a nők szívesebben, mint a férfiak. A nők fele, a férfiaknak csupán 39 százaléka küld mms-t, illetve a videókészítés és a fotózás is inkább rájuk jellemző: a nők 61, a férfiak 57 százaléka fényképez telefonjával (azok között is több a nő, akiknek nincs a készülékében fényképezőgép, de örömmel venné, ha lenne). A videotelefonálás aránya mindkét nemnél egyformán szegényes, a 14 445 válaszadó között csupán 522 (3,6%) mondta, használja, de közülük is a nők azok, akik valamivel jobban vágynak rá.

A rádió szeretete mindkét nem körében azonos, a minta egynegyede használja, és további egyötöde vágyik rá, a mobiltévé és az mp3-lejátszó viszont inkább a férfiaknak tetszik, és ők is használják gyakrabban.

Cikksorozatunk következő részében a legkevésbé ismert funkciókról rántjuk le a leplet, és elemezzük, mennyiben érintette meg a mobilinternet az Index 14 445 olvasóját. Addig is, írják meg ide, mit mérjünk még fel.