Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nem jött be az mms

2004.09.16. 10:06
A szöveges üzenet egyelőre népszerűbb, mint a képes. Egy szakértő szerint hiába jelennek meg sorra a megapixeles kamerával felszerelt mobilok, ha nem tudunk egyszerűen és olcsón jó minőségű képeket nyomtatni.
A képüzenetek európai bemutatkozása után két évvel az mms még mindig nem túl sikeres, a hálózatüzemeltetők az adatátvitelből származó bevételük 99 százalékát még mindig a jó öreg szöveges üzenetekkel szerzik meg, írta a Register. Pedig a szolgáltatás árával, valamint az üzenetek és készülékek kompatibilitásával kapcsolatban felmerült problémákat javarészt megoldották: az idén megjelenő mobiltelefonok jelentős része beépített kamerával rendelkezik, és a szolgáltatók olyan csomagokat is kínálnak, amelyekkel az mms alig drágább, mint az sms. A legtöbb új készülék esetében az sem jelent gondot, ha különböző márkájú telefonokról küldenek egymásnak képüzeneteket.

Hátrányos méretzavarok

A probléma azonban sokkal súlyosabb, mint amilyennek látszik, mondta el a Registernek Simon East, a Cognima cég alapítója és a Symbian cég technológiai vezetője. A kamerás telefonok elméletileg a hagyományos kompakt kamerák és az alsókategóriás digitális kamerák helyét próbálják átvenni a piacon, de mindez csak akkor valósulhat meg, ha a fényképek tárolása és kinyomtatása is könnyen megoldható. A Register szerint komoly gondot okoz, hogy a hálózaton átküldött fotók mérete kisebb, mint amire a felhasználó számít.

"A legtöbb telefon harminc kilobájtos képeket küld, és csak manuálisan lehet kiválasztani olyan képet, amely körülbelül száz kilobájtos. Ráadásul csak háromszáz kilobájtos vagy annál nagyobb képeket érdemes egyáltalán kinyomtatni." - mondta el a Registernek a szakember.

Hiányzó szolgáltatások

A Cognima az általa kifejlesztett Snap szoftverrel próbálja enyhíteni az mms-krízis hatásait. A Bonusprint és az Ourpictures szolgáltató már használják a szoftvert, amely egyetlen kattintással feltölti a képeket egy online tárhelyre. A két dolláros havi előfizetésért az ismerősökkel is megoszthatóak a fotóalbumok, illetve nyomtatványt lehet rendelni a kiválasztott képekről.

East úgy véli: nem kell sokat várnunk az öt megapixeles kamerás telefonokra, és az iparágnak még a megjelenésük előtt ki kell építenie a kapcsolódó szolgáltatásokat. Szerinte az emberek most is használják a telefonok fényképezőjét, de sokan valószínűleg csak a kijelzőn mutatják meg képeiket a barátaiknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?