Olivér
4 °C
8 °C

Mobil művészet a konyhából

2007.04.03. 14:35
Amikor egy kávézóban rácsatlakozunk egy nyilvános wifi hotspotra, vagy az utcán wapozunk, egyszerre két világban vagyunk jelen, a valósban és a virtuálisban. E két világ azonban elkülönül egymástól, online életünket a legkevésbé sem befolyásolja, hogy az offline világ mely szegletében járunk. Ezen változtatna a Kitchen Budapest alkotóműhely, ahol mérnökök, dizájnerek és művészek keresik majd a városi tér, a mobilok és az internet kapcsolatát.

Magyarországon is vannak kreatív emberek, akik létrehozhatnának egy Google-höz vagy YouTube-hoz hasonlóan sikeres céget, de hiányoznak azok a közösségek, ahol az alkotók visszaigazolást kaphatnának az ötleteikről. A Magyar Telekom százmilliós nagyságrendű támogatásával létrejövő Kitchen Budapest olyan inkubátorház lesz, ahol az alkotók - legyen szó akár mérnökökről, dizájnerekről vagy művészekről - addig kalapálhatják az ötleteket, amíg azokból életképes megoldások nem lesznek. A műhely célja, hogy felkerüljön a kulturális világtérképre, és idevonzza a külföldi alkotókat is.

A Telekom két éven át támogatja a Kitchen működését, és az alkotóknak nem kell félniük attól, hogy idő előtt lehúzzák a rolót. Az itt megvalósuló termékekre ráadásul nem tenyerel rá a Telekom, ugyanakkor a távközlési cég igen szoros kapcsolatot ápol majd a műhellyel. Egyrészt a társaság szakértői segítenek a technológiai problémák megoldásában, másrészt időnként megnézik a projekteket, és a jó ötletek használati jogát piaci áron megvásárolják. A szerzői jog a szerzőké marad, sőt ha egy projekt valamiért nem érdekli a Telekomot, akkor az alkotók szabadon házalhatnak vele, mondta el kérdésünkre Nagy Robin, a Kitchen ügyvezetője.


Kapcsolatot keresnek

Pályázattal lehet majd bekerülni az alkotói közösségbe, és az ösztöndíjak legfeljebb 3-6 hónapra szólnak. Az időtartamot a projekt mérete és az alkotó teljesítménye határozza meg: lelkifurdalás nélkül kipaterolják azokat, akik nem dolgoznak, hogy más is próbára tehesse kreativitását. Somlai-Fischer Szabolcs projektvezető szerint fontos a résztvevők cserélődése - nem akarnak bebetonozott pozíciókat. Nem Steve Jobs-hoz hasonló sztárokat akarnak kitermelni, nagyobb hangsúly lesz közös munkán, és demokratikusan döntenek majd arról, hogy melyik projektre mennyit áldozzanak.

Simó György a Magyar Telekom motivációit is elárulta: nyílttá és barátságosabbá szeretné tenni a multinacionális céget. Emellett szeretnék látni, mi sül ki abból, ha 20-30 ember kiélheti a kreativitását. Az alkotóműhelybe nem olyan jelentkezőket várnak, akik egy kiforrott megoldást szeretnék eladni a tőkeerős Magyar Telekomnak. Tehetséges embereket embrionális fázisban levő ötleteit keresik, hogy segíthessék azok megvalósulását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?