Negyvenmilliárd márkás ajánlatok

2000.08.10. 00:00
A 109. fordulóban átlépte a negyvenmilliárd márkát (vagyis az 5300 milliárd forintot) az az összeg, amelyet együttesen kínálnak a pályázók a németországi UMTS-frekvencia engedélyekért. A tizenkét hullámsáv a harmadik generációs mobiltelefon-hálózatok kiépítését teszi lehetővé. A tender bevétele ugyanakkor a német államadósság csökkentéséhez is hozzájárulhat. A pályázat előreláthatóan a jövő héten fejeződik be, a szabályozási hatóság vezetője, Klaus-Dieter Scheurle ugyanis nem akarja fékezni a versenyt.
UMTS-frekvencia
Negyvenmilliárd márkát ajánlanak
A tizenkét frekvencia-blokkért hét pályázó konzorcium szállt ringbe. A Der Spiegel szerint az első két hullámhosszért a D2 (amely mögött a Mannesmann Mobilfunk, közvetve pedig a brit Vodafone áll), a harmadik és a kilencedik frekvenciáért a MobilCom (amelyben a France Telecom is érdekelt), a negyedik és a tizenegyedik sávért pedig a D1 (a Deutsche Telekom Mobilnet GmbH.) konzorciumai adták be a tender száztizedik fordulójában a legmagasabb árajánlatot.

Az e-plus (amelyben a holland KPN mellett az ázsiai óriás, a Hutchison Whampoa is érdekelt) az ötödik és a hatodik blokknál áll vezető helyen, míg a 3 G (a finn Sonera és a spanyol Telefónica közös vállalkozása) a nyolcadik frekvencia esetében listavezető jelenleg. A Viag Interkom és a debitel (amely mögött a SwissCom áll) viszont egyetlen hullámsáv esetében sem került most az első helyre.

Mindez azt jelenti, hogy a D2-nek a 109. fordulóban, több mint tízmilliárdos - három frekvenciára beadott - ajánlatát a száztizedikben többen is megpróbálták utolérni, igaz, csak kilencmilliárdos összajánlattal (köztük a Viag, a 3 G és a D1). Ugyanakkor vannak olyanok, akik két frekvenciáért több mint 6,5 milliárd márkát kínálnának.

UMTS-hálózatokon legkorábban 2002-2003 fordulóján kezdhetik meg a kommunikációt a mobiltelefoncégek
A szabályok szerint a résztvevőknek legalább két frekvenciára kell ajánlatot tenniük, ám háromnál többre egyikük sem pályázhat. Ugyancsak fontos szabály, hogy ha egy frekvenciára nem adnak be minden egyes fordulóban újabb pályázatot, akkor azért a hullámhosszért már nem versenghetnek a jelentkezők. Értelemszerűen ez azt is jelenti: ha valaki két frekvenciára pályázott eredetileg, akkor ilyen esetben kiesik az egész versenyből - feltéve, hogy nem ad be minden fordulóban mindkét frekvenciára ajánlatot.

Szakértők szerint az UMTS-hálózatokon legkorábban 2002-2003 fordulóján kezdhetik meg a kommunikációt a mobiltelefoncégek. A MobilCom főnöke, Gerhard Schmid ugyan azt állította, hogy 2002 első felében tervezik a szolgáltatás beindítását, a Der Spiegel szerint ekkorra azonban legfeljebb csak a vezérigazgató kertjében lehetne üzembe helyezni egy ilyen technológiát...  • Tippek
  • Hírek