Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Jobb mobilszolgáltatást várunk jövőre

2007.12.31. 10:20
Teljesen fölösleges lenne jövőlátó gurut játszva megmondjuk, hogy mi várható 2008-ban a mobiliparágban, hiszen alig több mint két hónap múlva lesz Barcelonában a Mobile World Congress, ahol a mobilipar nagyjai úgyis mindent elárulnak majd a terveikről. Ezért inkább összegyűjtöttük, jövőre minek kell megtörténnie ahhoz, hogy jobb élmény legyen a mobilozás.

A magyar mobilszolgáltatók 2008-ban biztosan tovább bővítik a hálózataikat, és reménykedünk benne, hogy ahol elérhetővé teszik a több megabites internetszolgáltatást, ott egyszerre nem csak egy felhasználó tud majd gyorsan internetezni, és nem akad meg a letöltés, ha valaki a közelben elkezd telefonálni. Abban is bízunk, hogy jövőre már nem lesznek problémák a hangszolgáltatással, nem akadoznak majd a vonalak, ha rossz irányból fú a szél.

Szabad hálózatot!

Az interneten megtehetünk és megvehetünk szinte bármit, de ugyanez a mobilon egyáltalán nem igaz. Hiába sugallják a reklámok a szabadság életérzését, ha a mobilhálózat valójában zárt, és drága rajta megjelenni. Arról szó sem lehet, hogy egy rivális mobilszolgáltatótól vásároljunk tartalmat, és már többször beszámoltunk arról, hogy milyen ócska tartalmakkal vannak tele a mobilportálok: több száz forintért megvehető háttérképekkel, rossz hangminőségű zenékel, és még sorolhatnánk. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy a vásárláskor kifizetett összegnek néha több mint a fele százaléka az operátornál marad, ami pedig azért lehetséges, mert a mobilokon működő fizetőrendszerek nem kerülik meg az operátorokat. Van emelt díjas sms, levonás az egyenlegből és hó végi számlával történő kifizetés.

Előremozdítaná a mobilról elérhető tartalmak és szolgáltatások fejlődését, ha 2008-ban létrejönne egy alternatív fizetőrendszer, amelyet a Vodafone, a Pannon és a T-Mobile ügyfelei egyaránt igénybe vehetnek, és amelyet bármilyen kereskedő felhasználhat, függetlenül attól, hogy háttérképet, buszjegyet vagy kólát akar-e eladni a mobilozóknak. A tranzakció pedig nem kerülhet sokkal többe, mint amikor bankkártyával vásárlunk. Ellenkező esetben élünk a gyanúval, hogy nincs verseny ezen a piacon, és az árak mesterségesen tartják magasan az ebben érdekeltek.

Használható készülékeket!

Amíg a szolgáltatások esetében a sokszínűség előnyös, addig a készülékek esetében pont ez a legnagyobb probléma. Bár néhány gyártó, például a Nokia és a Motorola, már elkezdtek szabványos csatlakozókat használni, a Samsung, az LG és a Sony Ericsson ragaszkodik a saját fejlesztésű adaptereihez, amelyek persze drágábbak, mint a szabványosak, és sokkal kisebb a választék. A mobilgyártók azzal is gátolják a fejlődést, hogy egymással nem kompatibilis platformokat telepítenek a készülékeikre. Magyarán csak akkor tudható biztosan, hogy a mobilok többségén jól működik-e egy szoftver, ha a fejlesztők a mobilok többségén letesztelik. Ez pedig rengeteg pénzt és időt emészt fel. Fontos lenne tehát a készülékek valamilyen fokú egységesítése, de ez jövőre biztosan nem fog megtörténni, hiszen még több platform lesz: az év második felében jelennek meg a Google Androidra épülő készülékek.

Persze nemcsak a szoftverrel van baj, sőt, még több baj van a hardverrel. A mobilgyártók eddig általában arra fókuszáltak, hogy mit lehet csinálni a készülékekkel: növelték a gigabájtokat, a megapixeleket és a megabiteket, egyre hosszabb lett a termékjellemzők listája. 2008-ban inkább a hogyannal kellene foglalkozniuk, többet kell figyelniük az ergonómiára, hogy a sok beépített megaizét kényelmesen tudjuk használni.

Az új funkciók irányításához sok új gombot kellett beépíteni a mobilokba, csakhogy a 2007-es mobilk töbségében ezt elég bénán oldották meg. Például egymásba érnek a gombok, így simán meg lehet nyomni egyszerre többet is. Ha mégsem fröccsöntötték egybe a gombokat, akkor azok biztosan a gyufafejnél is kisebbek és csak körömheggyel nyomkodhatók. A mobilok kinézetének azért is változnia kell, mert nyakunkon a mobiltévézés, a szélessávú mobilhálózaton kiválóan lehetne videókat letölteni és valódi weboldalakat böngészni, de alig van nagykijelzős mobiltelefon, illetve amelyik nagy érintőkijelzős, azt pálcikákkal kell böködni, mert másképp nem lehet eltalálni a két négyzet-milliméteres ikonokat. Ez olyan, mintha távirányító helyett hosszú pálcával nyomkodnánk a tévé gombjait: nevetséges. Talán nem szóltak a mérnököknek, hogy az ikonok mérete bármekorára megnövelhető? Érdekes, hogy ezt a problémát viszonylag jól megoldja az iPhone, noha az Apple korábban sohasem gyártott mobilt, szemben riválisaival, amelyek évtizedek óta ezzel foglalkoznak. Persze az iPhone sem tökéletes, bár a multimédiás funkciói könnyedén használhatóak, a gombok hiánya miatt nehezebb vele szöveget beírni.

Erősebb kínálat

A teljesítményt és az akkuk kapacitását is igencsak meg kell növelni, mert elég nagy lesz a felfordulás az ügyfélszolgálatokon, ha tévézés vagy videózás közben lefagynak vagy leállnak a készülékek. Most sok mobil csak elméletileg használható arra, amit a gyártók ígérnek, és csak azért nem jelenik meg rajtuk a várakozást jelző homokóra, mert nincs beleprogramozva az operációs rendszerbe. A vásárlók most aligha tudják eldönteni, hogy a valóságban mire alkalmas a mobil, hiszen nincs a dobozán feltüntetve a processzor sebessége és az operatív memória mérete. Tudja valaki, hogy melyik program mennyi memóriát használ el a mobilján? És azt, hogy lefagy-e a böngésző a zenelejátszó bekapcsolásától, vagy egy mms fogadásától? Simán előfodulhat ilyesmi, noha ezeket a mobilokat már számítógépnek nevezik. Vagy talán pont emiatt.

Legyen káosz!

Eljött az idő, hogy a mobil és a vezetékes hálózatok a felismerhetetlenségig összekeveredjenek. Most átlátható a távközlési piac, van vezetékes internet és mobilinternet, vezetékes és mobil telefon, illetve a kettő közt vannak a félig-meddig mobil szolgáltatások: a wifis internetelérés, valamint a VoIP és az olyan üzenetküldők, mint az MSN vagy az ICQ. Már megjelentek azok az eszközök, amelyek mindet összekeverhetik. Talán visszaköttetném a telefonvonalamat, ha a végén nem egy ócska helyhez kötött készülék lógna, hanem egy speciális router, amely a mobiltelefonomra továbbítja a hívásokat, megbízhatóbb beltéri lefedettséget és nagyobb sávszélességet biztosítva. Előnyös lenne, ha ezen keresztül olcsóbban lehetne telefonálni és internetezni. Fordítva már működik a hálózatok egyesítése, van olyan wifi router, amely közvetlenül a mobilinternetre kapcsolódik, és vezetékes telefonkészüléket kell rákötni, így használható telefonálásra. Persze nincs is szükség vezetékes telefonra, hiszen vannak wifivel felszerelt mobilok, amelyek kezelik a VoIP telefonszolgáltatást, így egyszerre két hívószámot tudnak kezelni.  • Eladnék
  • Hírek