Beindulhat a mobiltévé a futball-vébén

2006.06.08. 12:10
Egy elemzőcég jelentése szerint a német futball-világbajnokság ideje alatt több országban beindulhat a mobilon nyújtott tévészolgáltatás, de az új technika széles körű elterjedése csak öt év múlva várható. A világ legnagyobb mobilgyártója, a finn Nokia szerint az emberek multifunkciós multimédiás mobilokra vágynak.

Most elvétve sem látni olyan embereket az utcán, akik mobilon vagy más hordozható eszközön néznének tévét. Leszámítva a tévéfüggő taxisokat, akik a belvárosi utcákon száguldozva is végignézik kedvenc sorozatukat beépített lcd tévéjükön. Az Informa Telecoms & Media iparági elemzőcég előrejelzése ugyanakkor arról árulkodik, hogy nemcsak e szűk réteg szeretne hordozható tévét: a napokban közzétett jelentése szerint 2011-ben világszerte 210 millió mobilos tévéelőfizetés lesz. Ezen belül Ázsia lesz a vezető régió 95,1 millió előfizetővel, a második meg Európa 68,7 előfizetővel.

Az Informa vezető elemzője, Dave McQueen egy hokiütőhöz hasonlítják azt a görbét, amely a mobilos tévé iránti igény növekedését ábrázolja. Eszerint a felhasználók száma eleinte alig nő majd, de kis idő elteltével felgyorsul a növekedés. Konkrét fordulópontokat is említ az Informa: a 2008-as olimpiára a világ felkészültebb lesz arra, hogy a mobilján nézzen tévét, a 2010-es futball-világkupára pedig az infrastruktúra is elég érett lesz. A mostani becslés szerint négy év múlva minden tizenharmadik mobilhasználónak tévés mobilja lesz.

Most Európában elsősorban Németoszág és Olaszország jár az élen a mobilos tévéközvetítésben, és ebben igen fontos szerepe van a világbajnokságnak. Pontosabban annak, hogy néhány szolgáltató közvetíti a mérkőzéseket. Az Informa szerint a mobilos közvetítésekből összesen 300 millió dolláros bevételük lesz a szolgáltatóknak.

A jövő a műsorszórás

Már a technológiaváltás is megkezdődött. A szolgáltatók többsége most még harmadik generációs adathálózatán továbbítja a tévéközvetítéseket, de ez a technika az adótornyok korlátolt kapacitása miatt nem alkalmas széles tömegek kiszolgálására. Emiatt számos európai országban kísérleteznek digitális műsorszórással, a szolgáltatók próbálják felmérni az igényeket, illetve hogy az ügyfelek mennyit hajlandóak fizetni ilyen szolgáltatásokért. Az Informa előrejelzése szerint a világ vezető készülékgyártói által támogatott Digital Video Broadcast-Handheld (DVB-H) lesz a domináns mobiltévés technológia, a második legelterjedtebb a Qualcomm által kifejlesztett MediaFLO technológia lesz.

Minden a mobilba tart

A világ vezető mobilgyártója, a finn Nokia arról tett közzé adatokat, hogy az emberek milyen funkciókat használnak, és milyen új funiciókat látnak szívesen a mobiljukban. Az ICM Research felmérése szerint a válaszadók 44 százaléka már most elsődleges fényképezőgépeként használja a mobilját, 72 százalék egyáltalán nem használ hagyományos ébresztőórát, és 73 százalék használja órájaként a mobilt. A megkérdezettek 36 százaléka havonta legalább egyszer internetezik a mobiljával, Japánban azonban a válaszadók 37 százaléka napi rendszerességgel internetezik mobilról.

A válaszadók 67 százaléka mp3-lejátszóról szívesen váltana zenelejátszós mobilra, a válaszadók 42 százaléka szeretné, ha a nyomtatója, a személyi számítógépe, a hifitornya, a televíziója és a mobilkészüléke összekapcsolódna. A megkérdezettek 58 százaléka szívesen kezelné házi berendezéseit mobiltelefonjáról, a szaúdiak 72 százaléka pedig még a hűtőjét is a rendszerbe kapcsolná.  • Hírek
  • Támogatások