Jön a videokamerás és a rózsaszín Nokia

2006.04.26. 11:40
Videokamerával, fényképezővel és mp3-lejátszóval bővíti a Nokia az N-sorozatot. Az új kütyük idén nyáron jelennek meg.

A finn Nokia arról számolt be, hogy egyetlen év alatt több mint ötmillió N-szériás készüléket értékesített, és most három új taggal bővül a sorozat. Tavaly ugyanakkor összesen nyolcszáz millió mobil talált gazdára világszerte, amiből az N-sorozat piaci részesedése igen szerénynek mondható, igaz, a sorozat legérdekesebb tagja, a négy gigabájtos merevlemezzel felszerelt N91- sok hónapig tartó halogatás után - csak az elmúlt napokban került a boltok polcaira. A Nokia multimédiás kütyüiért felelős Anssi Vanjoki a jövőt illetően roppant bizakodó: a berlini sajtótájékoztatón elmondta, hogy a multimédiás telefonok piaca idén százmilliósra, két év múlva meg negyedmilliárdosra nő.

Eddig zenelejátszásra meg fotózásra kihegyezett mobilok tartoztak az N-sorozatba, nyáron azonban megjelenik az N93, amely jobban hasonlít egy digitális videokamerára, mint egy hagyományos mobilra. Ennek persze megvan a maga hátránya, ugyanis az N93 a többi mobilhoz mérten brutálisan nagy, és emiatt valószínűleg sohasem lesz a világ legnépszerűbb terméke. Az N93 leginkább kuriózum, amivel fel lehet vágni a haverok előtt, egészen addig, amíg valaki rá nem ül, mivel az össze-vissza hajtogatható kijelző valószínűleg igen könnyen letörhet a helyéről.

A Carl Zeiss lencsékkel és háromszoros optikai zoommal felszerelt mobil másodpercenként harminc képkockát tud rögzíteni 640x480 pixeles felbontásban, ami viszonylag jó minőség egy közepes méretű tévén való lejátszáshoz. Az N93-at analóg videokábellel közvetlenül is rá lehet kötni a tévére, de a mobilhoz adott Adobe Premiere Elements szoftver segítségével a filmek dvd-re is kiírhatók lesznek. A júliusban érkező N93 kártyafüggetlenül körülbelül 550 euróért lesz kapható.

Három megapixel

A most bemutatott új mobilok közül a júniusban megjelenő N72 és N73 számíthat igazán sikerre, e hagyományos formájú mobilok ugyanis az N70 utódjai. A lapunk által is tesztelt N70 meg a világ egyik legnépszerűbb harmadik generációs mobilja, egyedül megszerezte a globális 3G-piac tíz százalékát. A szintén Carl Zeiss optikával felszerelt N73 a fényképezésben lesz erős: 3,2 megapixeles képeket rögzít, a képgyűjtemény bemutatását igen látványos képi hatások meg térhatású zene kíséri, és a fotókat néhány gombnyomással fel lehet tölteni a Flickr webszájtra.

A rózsaszínű borítással is kapható N72 egyedi kinézetével és beépített zenelejátszójával tarolhat (főleg a tinilányok köreiben), a gond csak az, hogy RS-MMC memóriakártyával lehet bővíteni, amiből még csak egy gigabájtosat láttam, viszont a számos más N-modellben is használt mini SD-ből már két gigabájtos is kapható, és év végére várható a négy gigabájtos verzió megjelenése is, amelyekkel a mobilok az iPod igen komoly vetélytársai lehetnek. Az N72 körülbelül 320 eurós listaáron lesz kapható.  • Tippek
  • Hírek