16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Véget ért a százmilliárd márkás német mobiltender

2000.08.17. 16:52
A százhetvenharmadik, vagyis 173. körben befejeződött a német gazdaságtörténetben példátlan nagyságrendű frekvenciapályázat, amelyre csütörtökön 98,8 milliárd márkát ajánlottak fel a résztvevők a harmadik generációs mobilhálózatok jogaiért. Az álomhatárt, a 100 milliárdot, vagyis a tizenháromezer-háromszázmilliárd forintnak megfelelő összeget is megközelítette tehát a tizenkét hullámhossz-csomagra beadott ajánlatok összege.

Az úgynevezett UMTS-frekvenciák kiosztásakor mind a hat versenyben maradt pályázó győztesként könyvelheti el magát - írja a német Der Spiegel Online -, így mindegyiknek két-két engedély jutott a harmadik generációs mobiltelefon-hullámhosszokból. A hét indulóból ugyanis egyedül a német debitel és a svájci SwissCom közös konzorciuma adta fel idő előtt a versenyt.

Mindez rendkívül meglepő, hiszen korábban a nagy német mobilszolgáltatók közül a Deutsche Telekom és a Mannesmann leányvállalatai is három-három frekvenciáért tettek ajánlatot, végül mégis beérték a minimális (két-két) pályázati csomaggal.

A nyertesek, és akik mögöttük állnak

Így aztán hat győztese lett a tendernek, mégpedig a T-Mobil (a Deutsche Telekom vállalata), a Mannesmann (s így természetesen a brit Vodafone), az e-plus (háttérben a Hutchison Whampoa ázsiai óriáscéggel), a Viag Interkom (amelyben éppen csütörtökön szerzett döntő részesedést a British Telecom), de nyert a MobilCom (háttérben a France Telecommal), valamint a G3 konzorcium is.

A német UMTS-tender győztesei

1. blokk - VIAG Interkom (8,31 milliárd márka)
2. blokk - MobilCom (8,17 milliárd márka)
3. blokk - D2 (8,33 milliárd márka)
4. blokk - 3 G (8,35 milliárd márka)
5. blokk - MobilCom (8,20 milliárd márka)
6. blokk - VIAG Interkom (8,21 milliárd márka)
7. blokk - D1 (8,30 milliárd márka)
8. blokk - e-plus (8,27 milliárd márka)
9. blokk - D1 (8,28 milliárd márka)
10. blokk - e-plus (8,14 milliárd márka)
11. blokk - D2 (8,14 milliárd márka)
12. blokk - 3 G (8,14 milliárd márka)

Forrás: Der Spiegel Online

Ez utóbbi talán a legnagyobb meglepetés, hiszen a finn Sonera és a spanyol Telefónica közös konzorciumának eredetileg nem sok esélyt adtak az elemzők. Az aukció egyébként úgy ért véget, hogy a T-Mobil és a Mannesmann bejelentették: többé már nem akarnak három-három engedélyt, beérik kettővel is, így a tizenkét csomagot a hat versenyben maradt konzorcium között lehetett szétosztani.

Félelem a túlzott költségektől

A verseny lanyhulását érezte a tendert bíráló bizottság is, mert éppen csütörtökön csökkentette a minimális tétemelés mértékét az előző ajánlatok öt százalékáról két százalékra.

A licitálás befejeződését az is magyarázza, hogy néhány résztvevő tőzsdei árfolyama erősen gyengülni kezdett. A befektetők ugyanis attól tartanak, hogy a túl drágán megszerzett német frekvenciákra költött pénz nem fog megtérülni.

A résztvevők

D1 - DeTeMobil (Deutsche Telekom Mobilnet GmbH)
D2 - Mannesmann Mobilfunk GmbH
e-plus - Auditorium Investments Germany (a Hutchison Whampoa/KPN és az e-plus konzorciuma)
VIAG Interkom - Viag Interkom GmbH & Co
MobilCom - MobilCom Multimedia GmbH, (a MobilCom és a France Télécom közös vállalata)
debitel (kiszállt a versenyből) - debitel Multimedia GmbH (a debitel AG és a SwissCom közös vállalata)
3 G - Group 3 G (a Telefonica és a Sonera vegyesvállalata)  • Hírek
  • Hírek