Szilárda
0 °C
6 °C

Kétkezes mp3-lejátszó Nokia-telefonra

2001.12.14. 09:54
A Nokia apróbb fennakadásokkal az utolsó pillanatban dobta piacra Magyarországon titkos karácsonyi favoritját, a fiatal, pénzes szociohekkereknek szánt 5510-est. A fiataloknak szánt, mp3-lejátszót, rádiót és kétkezes billentyűzetet kínáló telefonnal a finn mobilmágusok újabb formabontó találmánya akadhat fenn a fogyasztók gigáján.
Pont fordítva
A Nokia első erőtlen próbálkozása a digitális zene világában csendben debütált, az újabb Nokia-telefonokhoz csatlakoztatható HDR-1 Nokia Music Player 32 megabájtos mp3-lejátszóként és FM rádióként igyekezett piacot nyerni. Fél évvel később a finn mobilpiacvezetők elkészítették 5510-es telefonjukat, hogy a korábban felfedezett invenciózus megoldásokat immáron a műanyagburkolat alá asszimilálva kínáljanak digitális zenét. A készülék 64MB memóriája jobbára egy lemeznyi zenére elég, míg QWERTY-billentyűzete melegséggel töltheti el az aprókezű titkárnőket SMS-gépelésnél.

Mobiltelefon from outer space

A kétsávos Nokia 5510-es kicsomagolás után a 9210-es Kommunikátor és a 3330-as mikrohullámú összeolvasztásának tűnik. A hardkór gémerekben a Western Bár kvarcjátékot idéző eszköz 45 gombot hordoz előlapján gépeléshez, középen négyet navigációra és még kettőt oldalt a zenék irányításához. Kilencven fokkal elfordított ötsoros kijelzője a low-end kategóriára hajaz, 4 és fél órás beszéd- 260 órás készenléti ideje átlagos.

Speckók
Tömeg: 155 g
Méretek: 134 x 58 x 28 mm
Beszédidő: 2 óra 30 perc - 4 óra 30 perc
Készenléti idő: 55 - 260 h
Hálózat: EGSM 900/1800
Vízszintre fektetve a hangszóró a jobb alsó sarokban feketéllik, a mikrofon a gép bal alsó felén pihen. A környéken található a hálózati csatlakozó és a fejhallgató csatlakozója, míg az USB-csatoló és az audiokimenet a készülék oldalán kapott helyet. A 155 grammos 5510-es arcpirító elnevezésű, de szerethető Groove Red és Melody Blue színekben kapható, az összes létező csatlakozójába dugható kábelekkel és egy 3,5 mm-es jack-átalakítóval együtt.

Fiatalság, bolondság

Pötyögésre készült
Bár a fenti struktúrában a telefon követi az angol billenytűzetek QWERTY-kiosztását, használata nem igényel középfokú, tízujjas képesítést. A kvarjcátékokhoz hasonlóan két kézbe fogva a hüvelykujjak mozgatásával vihető be az értékes információ: éppen mit csinál, hol van, miért késik a telefon tulajdonosa. A hagyományos egykezes gépelésnél nagyságrendekkel gyorsabban kitölthető az akár 459 karakteres SMS, igaz, közben nem lehet vakarózni, vagy elrepül a telefon.

Az 5510-es 100 nevet és 10 jegyzetet képes tárolni memóriájában, ami jobb, mintha egy rotorral simogatnák a vásárló arcát, de nem lép tovább a 3330-nál megismert képességeknél.

Zene, zene, zene

A zenehallgatás szintén az 5510-es erősségei közé tartozik: nem elég, hogy SMS-írás vagy játék (Snake II, Pairs II, Space Impact, Bumper és Bantumi) közben lehet hedbengelni a Suprahitsre vagy élő Jáksóra, és rögzíteni is képes rádióműsorokat vagy külső zeneforrások jeleit (CD, rádió, walkman).

Az mp3-lejátszás ennél egy fokkal bonyolultabb, ugyanis az 5510-es kizárólag a jogtisztaságot garantáló (?) LME-formátumot hajlandó lejátszani. Az internet kedvenc zenetömörítési formátuma ezért csak a Nokia Audio Manager szoftverével átalakítva tölthető fel a telefonra.

A telefon rádióként 10 csarornát tárol memóriájában, újak hozzáadásában automata kereső segít.

Másrészről

A telefon hangminősége fülhallgató nélküli telefonálásnál és rádiózásnál is gyengébb, mint a hasonló műveletekre használható 8310-esnél, viszont cserébe olcsóbb hajszálnyival is. A Nokia-mintaboltokban kapható kártyafüggetlen készülék bruttó 130 ezer forintos ára erősen üti az alsó kategóriába szánt telefonos képességeket.