Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Új kommunikátor és mobilos YouTube a Nokiától

2007.02.12. 14:45
Úgy látszik a Nokia félig-meddig komolyan vette elemzésünket az üzleti okostelefonokról, a barcelonai sajtótájékoztatójára ellátogató újságírókat ugyanis papírból készült jegyzetfüzettel lepte meg. Persze eközben Olli-Pekka Kallasvuo, a finn cég vezérigazgatója pont a legújabb üzleti okostelefonokat mutatta be, az E90 típusjelű kommunikátort, az üzletasszonyok zsebébe való E65-öt, valamint a fent említett elemzés tárgyának utódját, az E61i mobilt.

A Nokia első embere szerint a világpiacon 2007-ben több okostelefon talál gazdára, mint amennyi laptop, ugyanakkor az E90 láttán óhatatlanul felmerül az emberben a kérdés: vajon hol van a határvonal a mobil és a számítógép között? Azt ugyan még nem tudni, hogy milyen processzor van az új kommunikátorban, azt viszont igen, hogy teljes QWERTY-billentyűzettel van felszerelve, emellett van benne 3g, hsdpa, wifi, usb 2.0 és bluetooth 2.0 kapcsolat, valamint gps műholdas helymeghatározás is. Külső kijelzője 240x320 pixeles, azaz éppen akkora, mint amekkorát a kisebb okostelefonokra szerelnek, belső négycolos kijelzőjén meg 800x352 pixel fér el, azaz egy kicsivel kevesebb, mint az N800 táblakütyün.


E90

Extraként van benne 3,2 megapixeles autofókuszos fényképező, 512 megabájtos microSD memóriakártya is, ami két gigabájtig bővíthető. Egyetlen feltöltéssel két héten át működőképes, de csupán öt órán át lehet vele telefonálni.

Az E61i-ről annyit érdemes tudni, hogy vékonyabb lett, átalakították benne a levelezőt, és új funkciógombokat raktak a kijelző alá, amelyekkel könnyebben elérhetők például az emailek és a telefonkönyv. Ugyanezek a gombok megtalálhatóak a roppant dizájnos E65 mobilon is.


E65

Természetesen az átlag felhasználók is megkapják a magukét a Nokiától, a legalsó kategóriába tartozó 3110 típusjelű készülékben például mp3-lejátszó lesz, és kártyával lehet bővíteni a memóriáját, egészen 2 gigabájtig. A középkategória a 6110 típusjelű mobillal erősödik, de természetesen nem az évekkel ezelőtti változatot rángatták elő a fiók mélyéről, csak a nevet hasznosítja újra a Nokia. A 6610-ben 3,6 megabites hsdpa kapcsolat, beépített műholdas helymeghatározó és zenelejátszó van. A csúcskategóriás N-sorozat új tagja az N77, ennek azonban Magyarországon nincs túl nagy jelentősége, mivel a beépített DVB-H tévétunert a digitális műsorszórás be nem indulása miatt aligha tudnánk egyhamar kihasználni.


N77

Sokkal érdekesebb, hogy a Nokia Video Center elnevezésű szoftver segítségével az N95 mobilon, majd később a többi N-szériás készüléken is meg lehet majd nézni YouTube-videókat és más, rss hírcsatornán közvetített online videókat. Ráadásul mivel a YouTube Mobile már a mobilokon leginkább elterjedt AVC videoformátumot is támogatja, így a Nokia mobilos böngészőjében ugyanúgy egyetlen kattintással lehet betölteni a videókat, mint a pécék böngészőin..

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!