Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Lotus Elise és a mobilpornó

2007.02.12. 10:00
Elég nagy merészség lett volna januárban megjósolni, hogy az idén milyen újdonságok várhatóak a mobil iparágban, hiszen hétfőn kezdődött el a barcelonai 3GSM kiállítás, és nagyjából itt dől el minden. Itt mutatják be a cégek új kütyüiket, szolgáltatásaikat, és hogy mit szeretnének megvalósítani 2007-ben.

Nagyon jól tudjuk, hogy 3GSM tavalyi nagy bejelentéseiből nem jött be minden, komolytalan volt például azt állítani, hogy 2006 a mobilos tévézés éve lesz, hiszen több országban is egyelőre inkább csak kínálat van, mintsem kereslet. Emellett a Nokia, a világ vezető mobilgyártója sem lehet büszke a nagy dérrel-dúrral bejelentett UMA technológiára, amely lehetővé teszi, hogy a mobilokkal wifi hálózaton ingyen telefonáljunk. Az Egyesült Államokban próbálkoznak ugyan az UMA bevezetésével, de csak szerényen, a technológia ott sem terjedt el.

Tudjuk mi lesz

Szerencsére az elmúlt két hónapban több száz termékajánló spamet kaptam a kiállítóktól, így indulás előtt, itt a Sabadell hotel szerény felszereltségű szobájában ülve is elég sok mindent el tudok mondani arról, hogy az innen körülbelül húsz kilométerre fekvő Barcelonában a mit láthatok majd a kiállításon.

Rögtön a legforróbb témával kezdem, az International Film Group ugyanis négy új mobilra optimalizált pornófilmmel hívta fel magára a figyelmet, de azt nem árulták el, hogy mégis mitől lesz mobilra optimalizált egy pornófilm. Kisebb felbontása? Rövidebb? Csendesebb, nehogy a szomszéd ülésen ülő néni meghallja? A pornórajongók egyébként a Silvia Saint tiltott vágyai című mobilos játékkal is elüthetik majd az idejüket, derül ki a cég sajtóközleményéből, bár kötve hiszem, hogy bárki elővenné a villamoson unalmában a játékot.

Kütyük drót nélkül

Természetesen azoknak is sok érdekességet tartogat a 3GSM, akik nem a pornóra, hanem a rádióhullámokra gerjednek. Élőben lehet majd fájlokat küldözgetni drótnélküli usb (wusb) eszközökkel, egy Lotus Elise sportkocsiban menet közben lehet majd kipróbálni a legkülönfélébb bluetooth alapú kütyüket, és meg lehet nézni, hogy mire képes az ultra-wideband (UWB).


Kötetlen kapcsolatok

Az iPhone valószínűleg nem lesz kiállítva, de biztosan ott lesz a 3GSM-en az LG Prada, az LG Shine, és új készüléket mutat be a svéd Neonode, amely körülbelül két évvel az Apple előtt feltalálta a csak érintőképernyőn alapuló interfészt. Azt már csak félve merem megemlíteni, hogy a Microsoft bemutatja a Windows Mobile új 6.0-ás verzióját, melynek korábbi verziói több tucatnyi érintőkijelzős mobilon és tenyérszámítógépen megtalálhatók. A kütyük közül említésre méltó még a PocketSurfer nevű ultravékony kiegészítő, amelyen elsősorban internetezni és levelezni lehet, valamint a Polymer Vision és a Telecom Italia közös fejlesztéseként megvalósuló hajlékony kijelzős izé, amely az alábbi képünkön látható.


Csavard fel a szöveget!

Mit mondanak a nagyok?

Az Informa piackutató cég kerek perec kijelenti, hogy 2007-ben a fejlődő piacok tolják majd előre a mobilszolgáltatók és a gyártók szekereit, és idén várhatóan 480 millióval bővül majd a mobilozók tábora. Ötből négy belépő tartozik majd azon alacsony jövedelműek közé, akik a legkevésbé sem vágynak multimédiára, inkább csak telefonálni és üzengetni akarnak.

Emellett persze a cégek tovább keresik azokat a fejlett megoldásokat is, amelyekkel még több pénzt sajtolhatnak ki a fejlett országokban élő emberekből. Az Informa nem szégyelli újra elsütni azt a poént, hogy a mobiltévé is ezen megoldások közé tartozik. Persze nem a méregdrága internetes tévézésről van szó, hanem többek között a földi műsorszórásra épülő DVB-H és a műholdas DVB-SSP szabványról, amelyek lassan beszivároghatnak a mobilokba. Az Informa azt is hozzáteszi, hogy még találni kell egy jó üzleti modellt, és itt jön a képbe, hogy az elemzőcég szerint idén sokan foglalkoznak mind a felhasználók által generált tartalmakkal, mind a mobilokon megjelenő hirdetésekkel.

Legközelebb már Barcelonából jelentkezünk.