Judit
3 °C
7 °C

Lotus Elise és a mobilpornó

2007.02.12. 10:00
Elég nagy merészség lett volna januárban megjósolni, hogy az idén milyen újdonságok várhatóak a mobil iparágban, hiszen hétfőn kezdődött el a barcelonai 3GSM kiállítás, és nagyjából itt dől el minden. Itt mutatják be a cégek új kütyüiket, szolgáltatásaikat, és hogy mit szeretnének megvalósítani 2007-ben.

Nagyon jól tudjuk, hogy 3GSM tavalyi nagy bejelentéseiből nem jött be minden, komolytalan volt például azt állítani, hogy 2006 a mobilos tévézés éve lesz, hiszen több országban is egyelőre inkább csak kínálat van, mintsem kereslet. Emellett a Nokia, a világ vezető mobilgyártója sem lehet büszke a nagy dérrel-dúrral bejelentett UMA technológiára, amely lehetővé teszi, hogy a mobilokkal wifi hálózaton ingyen telefonáljunk. Az Egyesült Államokban próbálkoznak ugyan az UMA bevezetésével, de csak szerényen, a technológia ott sem terjedt el.

Tudjuk mi lesz

Szerencsére az elmúlt két hónapban több száz termékajánló spamet kaptam a kiállítóktól, így indulás előtt, itt a Sabadell hotel szerény felszereltségű szobájában ülve is elég sok mindent el tudok mondani arról, hogy az innen körülbelül húsz kilométerre fekvő Barcelonában a mit láthatok majd a kiállításon.

Rögtön a legforróbb témával kezdem, az International Film Group ugyanis négy új mobilra optimalizált pornófilmmel hívta fel magára a figyelmet, de azt nem árulták el, hogy mégis mitől lesz mobilra optimalizált egy pornófilm. Kisebb felbontása? Rövidebb? Csendesebb, nehogy a szomszéd ülésen ülő néni meghallja? A pornórajongók egyébként a Silvia Saint tiltott vágyai című mobilos játékkal is elüthetik majd az idejüket, derül ki a cég sajtóközleményéből, bár kötve hiszem, hogy bárki elővenné a villamoson unalmában a játékot.

Kütyük drót nélkül

Természetesen azoknak is sok érdekességet tartogat a 3GSM, akik nem a pornóra, hanem a rádióhullámokra gerjednek. Élőben lehet majd fájlokat küldözgetni drótnélküli usb (wusb) eszközökkel, egy Lotus Elise sportkocsiban menet közben lehet majd kipróbálni a legkülönfélébb bluetooth alapú kütyüket, és meg lehet nézni, hogy mire képes az ultra-wideband (UWB).


Kötetlen kapcsolatok

Az iPhone valószínűleg nem lesz kiállítva, de biztosan ott lesz a 3GSM-en az LG Prada, az LG Shine, és új készüléket mutat be a svéd Neonode, amely körülbelül két évvel az Apple előtt feltalálta a csak érintőképernyőn alapuló interfészt. Azt már csak félve merem megemlíteni, hogy a Microsoft bemutatja a Windows Mobile új 6.0-ás verzióját, melynek korábbi verziói több tucatnyi érintőkijelzős mobilon és tenyérszámítógépen megtalálhatók. A kütyük közül említésre méltó még a PocketSurfer nevű ultravékony kiegészítő, amelyen elsősorban internetezni és levelezni lehet, valamint a Polymer Vision és a Telecom Italia közös fejlesztéseként megvalósuló hajlékony kijelzős izé, amely az alábbi képünkön látható.


Csavard fel a szöveget!

Mit mondanak a nagyok?

Az Informa piackutató cég kerek perec kijelenti, hogy 2007-ben a fejlődő piacok tolják majd előre a mobilszolgáltatók és a gyártók szekereit, és idén várhatóan 480 millióval bővül majd a mobilozók tábora. Ötből négy belépő tartozik majd azon alacsony jövedelműek közé, akik a legkevésbé sem vágynak multimédiára, inkább csak telefonálni és üzengetni akarnak.

Emellett persze a cégek tovább keresik azokat a fejlett megoldásokat is, amelyekkel még több pénzt sajtolhatnak ki a fejlett országokban élő emberekből. Az Informa nem szégyelli újra elsütni azt a poént, hogy a mobiltévé is ezen megoldások közé tartozik. Persze nem a méregdrága internetes tévézésről van szó, hanem többek között a földi műsorszórásra épülő DVB-H és a műholdas DVB-SSP szabványról, amelyek lassan beszivároghatnak a mobilokba. Az Informa azt is hozzáteszi, hogy még találni kell egy jó üzleti modellt, és itt jön a képbe, hogy az elemzőcég szerint idén sokan foglalkoznak mind a felhasználók által generált tartalmakkal, mind a mobilokon megjelenő hirdetésekkel.

Legközelebb már Barcelonából jelentkezünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?