Géza
-12 °C
-4 °C

Wifis mobilhálózatot indít a T-Mobile

2006.08.18. 15:05
Amerikában szeptemberben látványosan megindul a vezetékes és mobil hálózatok konvergenciája, aminek várható következménye, hogy még többen dobják majd a kukába asztali telefonkészüléküket, illetve hagyományos vezetékes telefonszámukat.

A T-Mobile szeptember elején elindítja Seattle környékén a T-Mobile-At-Home nevű wifis mobilszolgáltatást, és egyes feltételezések szerint hamarosan Chicago és San Francisco is rákapcsolódik a rendszerre. E piaci értesülésekkel kapcsolatban az amerikai társaság még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot, az viszont biztos, hogy a cég Amerika-szerte kísérletezik a szolgáltatással.

Wifi+3G

A T-Mobile-At-Home az úgynevezett Unlicensed Mobile Access (UMA) technológiára épül, amely észrevétlen átállást biztosít a wifi és a gsm között. Magyarán a felhasználó ugyanazt a telefonszámot használhatja, amikor az otthoni szélessávú internetelérésre kötött wifi elérési pontra csatlakozva (ap vagy router), és amikor az utcán és a gsm adótoronyra csatlakozva telefonál.

Mivel az új technika mind a fogyasztóknak, mind a szolgáltatóknak előnyös, hosszú távon teljesen átalakíthatja a távközlés szerkezetét. Az UMA segítségével a mobilszolgáltatók teljesen kiválthatják az otthoni és az irodai asztali telefonokat, és a vezetékes távközlési cégeknek a jövőben nem lesz más feladatuk, mint a vonalak fenntartása, illetve az egyre szélesebb sávú internetelérés biztosítása.

Komoly nehézséget jelent a mobilszolgáltatóknak a beltéri lefedettség biztosítása, mert a rádiójelek nehezen hatolnak át az épületek falán, ami rontja a hívások hangminőségét. A wifivel azonban egy csapásra a falakon belülre kerülnek, amivel jelentősen feljavíthatják a lefedettséget. Az előfizetőknek mindez azért is előnyös, mert igen kedvezményes percdíjakat kaphatnak - a T-Mobile Oregonban futó kísérleti UMA-projektben legalábbis a résztvevők fix havidíjért korlátlanul beszélhetnek, írta a Business Week.

Készülékhiány

Egyetlen kritikus pontja van az UMA bevezetésének, ugyanaz, ami a 3G kezdeti terjedését is igencsak megnehezítette: elég kevés készülék támogatja, például a Samsung T709, a Nokia 6136, az LG CL400, és még néhány drága okostelefon.