Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kukkoló kamera a Nokiától

2003.07.07. 09:56
A Nokia mozgásérzékelővel felszerelt digitális kémkamerája könnyen leleplezheti a betörőket, de kukkolásra is remekül alkalmas. A magyar törvények szerint a fénykép személyes adatnak számít, amelyet csak a fotóalany hozzájárulásával lehet rögzíteni és kezelni, és ez igencsak behatárolja az Observation Camera felhasználhatóságát. Arról nem is beszélve, hogy az eszközt tesztünk során nem sikerült kommunikációra bírni.
Ez nem mobil

Tekintse meg fotóinkat
A Nokia Observation Camera nem igazi mobil termék, hiszen nincsen akkumulátora, ezért csak helyhez kötötten, az áramhálózatra csatlakoztatva használható. Egyedül a kommunikációja mondható valamelyest mobilnak, hiszen egy olyan GSM SIM kártyát kell a készülékbe helyezni, amely támogatja a GPRS-elérést és az MMS technológiát. A hálózati kábel meglehetősen hosszú, és mind a kamera talpa, mind a kábel adaptere a falra csavarozható, amely lehetővé teszi a nehezen elérhető, magas helyeken való rögzítését.

Az eszközt kétféleképpen lehet beállítani: vagy számítógépről a Nokia PC Suite szoftver és egy soros kábel segítségével, vagy SMS-ben küldött utasítások segítségével. Az előbbi hatalmas előnye a könnyen kezelhető felület, amelyen az adatok azonnal megtekinthetőek, ráadásul a beállításokat fájlba is el lehet menteni. Az SMS-beállítás sokkal nehezebben használható, mivel a felhasználóknak vakon kell tapogatózniuk. A készülék ugyanis nem küld visszajelzést arról, megkapta-e a parancsot, sőt arról sem, hibásan vagy jól fogalmaztuk meg az üzenetet. Távmenedzseléssel így csak a kézikönyv segítségével érdemes próbálkozni, hiszen a hibás parancsok SMS-ben való elküldése fölösleges pénzkidobás.

A Nokia Observation Camera szoftverével többek között a képek felbontását és minőségét, a mozgásérzékelő és a hőmérő működését, a kapcsolat típusát és a jogosult felhasználókat lehet beállítani. A készülék legjobb felbontása 640x480, de választhatunk 320x240, sőt 160x120 pixeles felbontást is. A kamera hangot is képes küldeni, a felhasználó pedig SMS-ben lekérdezheti a szoba hőmérsékletét is.

Valami közbeszólt

Tekintse meg fotóinkat
A képeket elméletileg telefonszámra vagy e-mail címre lehet elküldeni, ez az alapvető funkció azonban tesztünk során nem volt működőképes, pedig a készülék pontos beállításában a Nokia és a Pannon GSM munkatársai többször is segítettek nekünk. Egy idő után azonban ők is kifogytak az ötletekből, így csupán digitális fényképezőgépként tudtuk kipróbálni a gépet.

Elméletileg a kamerára küldött szöveges üzenettel is le lehet kérni az aktuális képet, hangot, illetve a szoba hőmérsékletét, de lekéréseinkre nem volt hajlandó válaszolni az eszköz. Az SMS-kapcsolat tesztelését többféle GPRS-, MMS- és WAP-kompatibilis, Pannon és Westel kártyás mobiltelefonnal végeztük, Nokia 5100, 6800, valamint Sony Ericsson T300-as készülékekkel is próbálkoztunk - hiába. Rákérdeztünk a dologra a Nokiánál is, a cég műszaki munkatársa úgy nyilatkozott: náluk a próbák során mindegyik szolgáltató kártyájával működött a készülék.

Az Observation Camerát a Nokia márkaboltokban lehet megrendelni, három-négy napon belül szállítják és bruttó 146 900 forintba kerül.