Valér
-1 °C
0 °C

A felére csökkenhet a roaming-díj

2006.07.09. 09:42
Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé a külföldi mobiltelefon-használatért felszámított úgynevezett barangolási (roaming)-díjak csökkentését célzó új irányelv részleteit. Bár a szakma kézzel-lábbal tiltakozik a tervezett intézkedések ellen, arra lehet számítani, hogy a roaming-díj nagyjából a felére mérséklődik.

A bizottság idén márciusban frissítette naprakészre a díjakat tartalmazó honlapot, amely a testület közleménye szerint "egyértelműen mutatja, hogy egy normál négyperces hívás ára általánosságban ugyanazon a magas szinten maradt egész Európában 2005 szeptembere óta, illetve néhány esetben az árak a bizottság által az iparág számára adott figyelmeztetések ellenére emelkedtek is".

Akkor Viviane Reding, az információs társadalomért felelős biztos azt mondta, itt az ideje, hogy az Európai Unió belső piaca lényegesen alacsonyabb távközlési árakat nyújtson a külföldre utazó fogyasztók és üzletemberek számára. Javasolta egy uniós rendeletet alkalmazását az indokolatlanul magas roaming-díjak letörése érdekében.

A weblap szerint egy négyperces hívás esetében a roaming-díjak még mindig a finn fogyasztó számára Svédországból indított hívás esetén elérhető 0,20 eurós legalacsonyabb ártól a máltai fogyasztó számára Lettországból indított hívás esetén elérhető 13,05 eurós árig változnak. Néhány üzemeltető csomagjait pedig a fogyasztók még nem használhatják széles körben, mivel e tarifák többségét külön kérésre nyújtják, vagy kiegészítő havi díjakat csatolnak hozzájuk.

A díjak csökkentését célzó rendelet biztosítaná, hogy az üzemeltetők nem rónak ki a jelenlegi költségeknél jelentősen magasabb árakat a más országok üzemeltetőire, szabályozná a kiskereskedelmi szintet is, emellett bevezetné a hazai árak szerinti díjszabás" alapelvét, amely szerint az EU-n belül külföldre utazó mobilhasználóra mindig csak azokat a díjakat rónák ki, amelyeket a lakóhelye szerinti országban fizet. Az új uniós rendelet különösen azokat a roaming-díjakat szüntetné meg, amelyek az EU-n belüli külföldi tartózkodás során fogadott hívásokra vonatkoznak.

Az EU-bizottság távközlési szabályozó egységének munkaokmánya szerint a roaming alapdíját percenként 0,30 euróra kellene csökkenteni. Jelenleg percenként 0,70-0,80 eurós díjak is vannak.

A piaci versenyre a cégek a roaming-díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel a mobiltársaságok az elmúlt hat hónapban nem csökkentették roaming-díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát. A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a -roamingdíjak, évi 10 milliárd eurós nagyságrendben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!