Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Sípoló kamerás mobillal a kukkolók ellen

2003.11.13. 13:04
A digitális kamerával felszerelt mobiltelefonoknak Dél-Koreában egy új miniszteri rendelet szerint sípoló hanggal kell jelezniük a felvételek készülését, így senki sem tud majd észrevétlenül kompromittáló képeket készíteni.
Az utóbbi évben a dél-koreaiak több mint négymillió kamerás mobiltelefont vásároltak, és az utcákon már teljesen megszokott látványnak számítanak a mobillal fényképet készítő emberek, írta a Wired. Az országban egyébként szinte mindenki kétévente lecseréli a mobilját, és a telefonok egyötöde kamerás.

A problémát az okozza, hogy néhányan nemcsak a barátaikról vagy a látványosságokról készítettek fotókat, hanem kukkolásra használják a könnyen elrejthető eszközöket. Egy nő például az ország egyik népszerű fürdőjének a szaunájában készített fotókat más meztelen nőkről, és a fotókat eladta egy weboldalnak.

"A kamerával felszerelt telefonoknak legalább 65 decibeles hanggal kell jelezniük a képek készítését, és ezt a funkciót akkor sem lehet kapcsolni, ha a telefon éppen csendes üzemmódban működik" - jelentette be Dél-Korea távközlési minisztere egy közleményben.

A parlament egyéb korlátozások életbe léptetését is fontolgatja, hogy a digitális kamerák és a mobiltelefonok semmiképpen se sérthessék meg az emberek titokszféráját.