Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ingyenes p2p-telefon mobilra is

2004.04.06. 16:28
Megjelent a peer-to-peer rendszerben működő Skype telefonkliens mobilverziója. Az ingyenes telefonálást biztosító szoftver Wi-Fi eléréssel rendelkező kéziszámítógépeken fut.
Az első peer-to-peer telefonklienst kifejlesztő Skype Technologies kedden bejelentette, hogy megjelentette szoftverének mobileszközökre átalakított verzióját, számolt be a Register. A PocketSkype-nak elnevezett program bétája a cég oldaláról már letölthető.

Ingyen beszélhetnek

A szoftvert kéziszámítógépekre fejlesztették ki, a gépeken a rendszer használatához Windows Mobile 2003 operációs rendszernek kell futnia, és rendelkeznie kell Wi-Fi kapcsolattal. A felhasználók egymás között, a Skype hálózatában ingyen beszélhetnek, de hagyományos telefonszámokat nem tudnak hívni.

A Skype eredeti verzióját jelenleg nagyjából 850 ezer ember használja naponta. 2003 augusztusi megjelenése óta kilenc és félmillióan töltötték le a szoftvert.

Továbbfejlesztik

A szoftvert a Kazaa fájlcserélő megalkotója, Niklas Zennstrom fejlesztette. Szerinte a szolgáltatás elsősorban azoknak fog jól jönni, akik csökkenteni szeretnék a mobilszámlájukat, főleg ha gyakran telefonálnak külföldre.

"Árban igen nagy a különbség, hiszen a Skype ingyenes, a mobiltelefon pedig igen drága" - mondta Zennstrom

A cég úgy tervezi, hogy a szoftver továbbfejlesztett verzióját, amivel már hagyományos telefonszámokat is lehet majd hívni, három-négy hónapon belül megjelenteti. Bár ez a szolgáltatás nem lesz ingyenes, "igen versenyképes áron" fogják üzemeltetni, tette hozzá.